Bloedbad in Kfar Aza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bloedbad in Kfar Aza
Een huis in Kfar Aza met kogelinslagen.
Plaats Kfar Aza
Coördinaten 31° 24′ NB, 34° 28′ OL
Datum 7 oktober 2023
Doelwit Dorpsgemeenschap
Motief invasie van Hamas in Israël
Doden 52[1]
Dader(s) Hamas
Bloedbad in Kfar Aza (Israël)
Bloedbad in Kfar Aza

Op 7 oktober 2023, tijdens de Hamas-aanval in Israël 2023, het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël, richtten terroristen van Hamas een bloedbad in Kfar Aza aan, een Israëlische kibboets nabij de Gazastrook. Bij de aanval kwamen ten minste 52 mensen om het leven.

Vóór de aanval telde de kibboets 400 inwoners. Het duurde twee dagen voordat het Israëlische leger de volledige controle over het dorp kreeg.

Aanval[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer 70 Hamas-schutters braken door een hek om toegang te krijgen tot de kibboets. Nadat ze de kibboets (op drie kilometer van de grens met Gaza) binnen kwamen stuitte men op de bewaking van de kibboets. Alle leden van deze vrijwillige gewapende garde werden gedood in een gevecht aan de westkant van het dorp. De militanten staken huizen in brand en doodden burgers. Sommige lichamen werden gevonden met vastgebonden handen.

De militanten namen ook burgers als gijzelaar mee terug naar Gaza. De Israëlische generaal-majoor Itai Veruv omschreef het bloedbad als een terreuraanslag.[2] Regionaal hoofd van eerstehulporganisatie ZAKA Yossi Landau verklaarde later tegenover Sky News dat 80% van de lichamen in Kfar Aza en in Be'eri tekenen van marteling vertoonden.[3]

Het kostte het Israëlische leger twee en een halve dag om na de eerste aanval de volledige controle over de gemeenschap terug te krijgen. Parachutisten van Eenheid 71 leidden de aanval om de gemeenschap te heroveren, ook de Duvdevan-eenheid was hierbij betrokken.

Controverse over onthoofde baby's[bewerken | brontekst bewerken]

Er ontstond een controverse over de berichtgeving over onthoofde baby's. Een lid van het Israëlische leger zei in een interview met I24NEWS dat 40 kinderen waren gedood, waarvan sommigen door Hamas waren onthoofd[4]. Het Israëlische leger zelf kon de berichten niet bevestigen[5][6].

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]