Crucifix van Bentheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Crucifix van Bentheim
Crucifix van Bentheim
Kunstenaar Onbekend
Jaar 11e eeuw
Materiaal Bentheimer zandsteen
Locatie In de Katharinenkirche van Kasteel Bentheim, Bad Bentheim
Hoogte 2,45 cm
Breedte 1,40 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Crucifix van Bentheim (Duits: Herrgott von Bentheim) is een crucifix uit de elfde eeuw in de Duitse plaats Bad Bentheim.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeld is gemaakt van Bentheimer zandsteen in romaanse stijl en stelt een gekruisigde Christus voor. Het is van cultuurhistorische waarde vanwege het feit dat dit crucifix een van de oudste tastbare resten is van het christendom in dit deel van Duitsland. Er wordt wel beweerd dat het beeld kenmerken toont van de Saksische cultuur. De wijze waarop de armen van Christus zijn gebogen, zou overeenkomen met het onpartijdige gerechtelijke gebaar van een Germaanse richter.[1] Het crucifix is 2,45 m hoog en 1,40 m breed.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1828 werd het kruis gevonden op een akker nabij Schulte-Kolthoff. Waarschijnlijk gaat het hier om een wegkruis, dat na het begin van de reformatie in 1544 is omgegooid en daarna onder het zand is verdwenen. In 1868 werd het beeld op de binnenplaats van Kasteel Bentheim geplaatst. Hier werd het in 1945 beschadigd door een geallieerd legervoertuig. Het werd hierna gerestaureerd en teruggeplaatst in de kapel van het kasteel, de Katharinenkirche.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Herrgott von Bentheim was een vloek die vroeger gebruikt werd door landarbeiders.[2]
Zie de categorie Burg Bentheim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.