De Harmonie (Leeuwarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Harmonie
Hoofdingang, 2018
Opgericht 1874
Locatie Leeuwarden
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 47′ OL
Personen
Eigenaar Gemeente Leeuwarden
Directie Gerrit ter Horst (1971-1988)
Gerard Tonen (1990-2001)
Arthur Oostvogel (2001-2019)
Marijke van der Woude (2019-)
Gebouw
Architect Frits van Dongen
Gebouwd 1994
De Harmonie (Binnenstad)
De Harmonie
Zicht op De Harmonie vanaf de Achmeatoren
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Harmonie is de stadsschouwburg en concertzaal van Leeuwarden, is de grootste schouwburg van Friesland en staat in de top vijf van grootste schouwburgen van Nederland. Het is het podium geweest voor grote theaterproducties als Ciske de Rat en Slava's Snowshow. Jaarlijks vinden er meer dan 800 activiteiten plaats zoals voorstellingen, concerten, symposia en feesten, waarmee de schouwburg zo'n 200.000 bezoekers trekt.[1]

Het gebouw is ontworpen door de architect Frits van Dongen en heeft drie theaterzalen, drie kleinere vergaderzalen en twee grote foyers. De grootste zaal biedt ruimte aan duizend bezoekers en heeft een zeer hoge toneeltoren waardoor hier vrijwel alle grote producties kunnen staan. Het gebouw bood tot 2013 tevens plaats aan een inpandig filmhuis, waar het Centrum voor Film in Friesland was gehuisvest. Hierna heeft het dienst gedaan als thuisbasis voor omroep LEO. Sinds 2023 is Toon er gehuisvest, als zelfstandig 'meemaakpodium' van De Harmonie.

De Harmonie is lid van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Zowel in 2018 als in 2019 werd Stadsschouwburg De Harmonie uitgeroepen tot het 'Meest gastvrije Theater van Nederland' door de FNV Kunstenbond.[bron?].

De Harmonie hecht veel belang aan duurzaamheid en heeft al vier keer op rij het Gouden Green Key Certificaat ontvangen. De Harmonie onderneemt maatschappelijk verantwoord; daarbij volgt zij de Fair Practice Code, de Governance Code Cultuur en de Code Diversiteit & Inclusie.

In 2024 bestaat De Harmonie 150 jaar. Dit wordt gevierd samen met het publiek en de stad met verschillende jubileumvoorstellingen, extra randprogrammering en het hele jaar door speciale jubileumactiviteiten. Op de vooravond van het jubileum is een nieuwe huisstijl geïntroduceerd. Er is een nieuwe website gelanceerd die past bij de huidige tijd en het tweejaarlijkse Magazine is in een nieuw jasje gestoken.

Samen met de oorspronkelijke architect, Frits van Dongen, worden toekomstplannen voor het gebouw gemaakt. Een wens is om de entree te verplaatsen. Ook de invulling van de openbare ruimte vraagt om een nieuwe inrichting.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1874: oprichting van Vereniging De Harmonie
  • 1881: oplevering van het gebouw, sociëteit De Harmonie. Een gebouw voor podiumkunsten en grootschalige, niet-artistieke doeleinden. Ondanks dat de sociëteit een besloten club was, werd het ook gebruikt voor exposities, warenshows, veilingen, beurzen, gymnastiek, feesten en circussen. Hierdoor werd het gebouw omarmd door de bevolking.
  • 1937: verbouwing en modernisering aan de grote zaal waarbij de capaciteit werd vergroot en de akoestiek verbeterd.
  • 1957: overdracht van de exploitatie aan Stichting Culturele Centra die een verbouwing bewerkstelligt. De toneelaccommodatie werd verbeterd en er werd een kleine zaal aangebouwd: het Theater Aan Het Water. Met de verruiming van de functie van het gebouw werd het gebouw qua sfeer ook minder aantrekkelijk waardoor er toch minder maatschappelijke en commerciële evenementen plaatsvonden.
  • 1975: verbouwing waarbij de zitcapaciteit werd teruggeschroefd naar 900 en de schouwburg weer als een van de beste theaters te boek stond.
  • 1990: besluit om tot nieuwbouw over te gaan. Het gebouw was er door de vele verbouwingen op achteruitgegaan en in de voorgaande jaren intensief gebruikt. Architect Frits van Dongen gaf de nieuwbouw een theatrale sfeer mee met gebruikmaking van licht en aankleding. De nieuwbouw is geschikt voor multifunctioneel gebruik, inclusief voor congressen en vergaderingen, zoals het ooit in de beginjaren ook was.
  • 1994: ingebruikname van de nieuwbouw
  • 1995: officiële opening door Koningin Beatrix
  • 2005: tienjarig bestaan waarbij een nieuwe huisstijl wordt ingevoerd
  • 2013: verhuizing Film in Friesland naar nieuw Fries Museum aan het Zaailand
  • 2018: Stadsschouwburg De Harmonie uitgeroepen tot het meest gastvrije theater van Nederland
  • 2019: Stadsschouwburg De Harmonie opnieuw uitgeroepen tot het meest gastvrije theater van Nederland
  • 2024: Stadsschouwburg De harmonie bestaat 150 jaar en viert haar jubileum met diverse shows en extra randprogrammering,

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Jaarverslag Harmonie 2019 (01-09-2020). Gearchiveerd op 21 januari 2023. Geraadpleegd op 21-01-2023.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]