Gebruiker:Arno50/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

compromis 720[bewerken | brontekst bewerken]


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De compromis 720 is een kajuitzeiljacht dat werd gebouwd door jachtbouwer Zaadnoordijk. Het jachtje is 7.20 m lang en is met een beetje goede wil geschikt om 6 personen te huisvesten. De eerste c720 werden vanaf 1969 gebouwd en heten alcycone. In 1975 werd het dekplan volledig herzien en werd voor de naam Compromis gekozen. Er werd toen ook een export versie van gebouwd.

Bouwwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Rinus Zaadnoordijk (de ontwerper van de boot) heeft gebruik gemaakt van een '''S''' '''spant''' constructie. Dat wil zeggen dat de spanten de vorm van een S hebben. Er is gebruik gemaakt van een huid van met glasvezel versterkt polyester. De boot wordt in twee helften gegoten nl, de onderkant en de bovenkant. Deze worden in mallen gevormd en later met kit en bouten op elkaar geplaatst Het roer is doorgestoken. In de kajuit is sinds 1976 tussen de beide voorkooien een Chemisch toilet geplaatst, waarbij de hele kajuit tijdens gebruik als toilet ruimte dient. Onder de kajuitingang is een grote opbergbak geconstrueerd waar men bij kan als de kajuittrap is weg gekanteld. Geslapen wordt op bedden die langsscheeps geplaatst zijn. In de kajuit is een Dinette geplaatst.

Osmose[bewerken | brontekst bewerken]

De boot heeft nogal veel last van osmose

Vaareigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De Compromis 720 is op comfort gericht. De kajuitopbouw is hoog waardoor er veel binnenruimte ontstaat. Dit heeft echter invloed op de zeileigenschappen. In verhouding tot vergelijkbare schepen is de Compromis een langzaam scheepje dat niet scherp aan de wind vaart. Ten opzichte van de Dufour en Dehlers uit dezelfde periode moet de 720 het qua snelheid afleggen.

tuigage[bewerken | brontekst bewerken]

De Compromis heeft een simpel torentuig gekregen met een grootzeil dat makkelijk te reven is. Zowel de genua, de stormfok, als de gewone fok waren oorspronkelijk met bronzen leuvertjes aan de voorstag bevestigd, maar nu zal in de meeste gevallen een rol-fok systeem gemonteerd zijn.

Het roer is doorgestoken. Hoort dit wel bij tuigage???????????'Cursief gedrukte tekst

Vaargebied van de compromis[bewerken | brontekst bewerken]

De Compromis 720 is stabiel en door zijn geringe diepgang zeer geschikt voor het IJsselmeer de Wadden en de binnenwateren van Friesland. Vanwege de beperkte lengte is hij minder geschikt voor de Noordzee

opvolgers[bewerken | brontekst bewerken]

Eind jaren 70 is de productie gestopt vanwege de crisis. Zaadnoordijk heeft een aantal opvolgers gebouwd, zoals 777, de 888 en de 999. Deze boten hebben in principe dezelfde ontwerp-filosofie als de 720, maar zijn luxueuzer en groter. Van de compromis 720 zijn ongeveer 700 exemplaren gebouwd, inclusief de alcycone. De boten zijn in de markt voor tweedehands boten nog steeds in trek vanwege de lage aanschafprijs.