Gebruiker:Basieltje/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Basieltje.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Lynx is in 2006 opgericht door Jeroen Kramer en Rogier Groen uit onvrede over de aangeboden diensten van zowel online brokers die actief waren op de Nederlandse markt als van de grootbanken die tot de komst van internet de markt voor beleggingsdiensten voor kleine particuliere beleggers beheersten. Ze traden hiermee in de voetsporen van aanbieders zoals Binckbank en Alex.[1]

geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 verleende de AFM een brokervergunning aan Lynx en in 2007 schreven de eerste klanten zich in bij het platform van Lynx. In die periode ontwikkelde de beleggingsmarkt zich tot een vechtmarkt, iets wat door het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis nog versterkt werd. Na de oprichting in 2006 volgden al snel uitbreidingen in het buitenland. Reeds in 2008 werd de Belgische vestiging opgericht met hoofdkantoor in Gent. in hetzelfde jaar werd ook de Duitse tak gestart. Het Duitse kantoor bevindt zich in Berlijn. Door de snelle groei van Lynx en het verslechterde beursklimaat werd de concurrentie nerveus en kon een aanvaring niet uitblijven. Juli 2008 beschuldigde Binck, die zelf bekend werd voor het maken van vergelijkende reclame, Lynx dat zij zich schuldig maakte aan misleidende vergelijkingen omdat de verkeerde kosten en rentepercentages zouden gebruikt zijn.[2]. In augustus volgde de uitspraak door de Amsterdamse voorzieningsrechter die weliswaar Binck in het gelijk stelde maar niet inging op de vraag tot rectificatie omdat het gebruikte vergelijkingsmateriaal reeds gecorrigeerd was. Bovendien was Lynx ook met die aanpassingen de goedkoopste.[3]. Vanaf 2009 heeft Lynx haar vaste plaats in de wereld van online brokers in Nederland. Zo kwam Lynx vanaf 2009 5x op rij als beste uit bus bij het grote onderzoek naar online brokers van de organisatie Beleggers Belangen[4] en won Lynx in 2013 de Gouden Stier voor de titel van 'Beste broker' van de beleggingsinformatiesite, beleggen.nl.[5]

bedrijfsstructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Lynx is een beleggingsonderneming die als broker werkzaam is op de Nederlandse, Belgische en Duitse markt. Lynx is een Besloten Vennootschap en beschikt over een vergunning als broker. Het is dus geen bank. De Nederlandse zetel is gevestigd in Amsterdam en de Nederlandse activiteiten staan onder toezicht van de AFM en de Nederlandse Bank. Lynx heeft ook vestigingen in België en Duitsland.

werking[bewerken | brontekst bewerken]

Lynx werkt nauw samen met het beursgenoteerde Interactive Brokers Ltd. Lynx verleent daarbij beleggingsdiensten als orderuitvoerder en richt zich in dit opzicht in eerste instantie alleen op het bijeen brengen van een koper en een verkoper bij een effectentransactie, de zogenaamde interdealer broker activiteiten. Dit houdt in dat de effectentransacties rechtstreeks door de klanten (koper en verkoper) van Lynx worden uitgevoerd, zonder verdere tussenkomst van Lynx. Lynx gebruikt hiervoor het bestaande platform van Interactive Brokers Ltd. De klant kan indien hij over de benodigde software beschikt de door hem gewenste effectenorders rechtstreeks op het handelsplatform uitvoeren. In die zin werkt Lynx zoals Binck en Alex, waar de klant ook via een platform rechtstreeks op diverse beurzen kan handelen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]