Gebruiker:FabioDekker/SV Sparta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SV Sparta
Naam Sportvereniging Sparta
Bijnaam Spartanen
Opgericht 1 november 1920
Plaats Bolweg, Den Helder
Tenue
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Sportvereniging Sparta, ook wel bekend als SVS, was een Nederlands voetbalclub uit Den Helder, opgericht in 1920.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 december 1893 werd in Den Helder de ,,Gymnastiek- en Sportvereeniging Sparta" opgericht. Daar waar verschillende Helderse gymnastiekverenigingen als SV OKK en Pro Patria tegen het begin van de 20e eeuw een voetbaltak oprichtten en speelden om het Helders kampioenschap, bestonden er in 1901 ook plannen voor de stichting van een ,,Voetbalvereniging Sparta".[1] In oktober 1909 werd de voetbalclub Sparta opgericht en sloot deze zich aan bij de Heldersche Voetbalbond, hierin speelde Sparta in de tweede klasse. Na een kort bestaan van een jaar, werd de club in 1910 opgeheven.

De Spartanen J.Smit, H.Reems en S.Slort werden in september 1914 opgeroepen voor het Helders elftal.[2]

In 1919 moest Sparta een andere naam kiezen.[3] Maar Sparta heeft zich uit de competitie teruggetrokken.

1920 heroprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het initiatief van de oprichting werd genomen door Dhr. G.J. Dunk[4], welke met recht de ziel der vereniging kan genoemd worden. Oorspronkelijk als gymnastiekvereniging opgericht, werden aldra ook andere takken van sport beoefend.

Met het voetbal werd het eerst begonnen, en het lidmaatschap van de NHVB was hiervan het gevolg. Het derde seizoen nam Sparta met 5 elftallen aan de competities deel.

De successen in de bond zijn echter nogal afwisselend, doch Sparta speelt in de eerste plaats voor haar genoegen.

Er wordt gespeeld onder de naam van SVS (Steeds Volhardend Samenwerken).

Op een klein terrein bij de Windwijzer is het voetbalspel begonnen. Dit werd voortgezet achter het Galgenveld in Huisduinen en vervolgens op het Geel Wit-terrein.

Voorzitter J.Dienaar slaagde erin om in Huisduinen een flink speelveld te huren. Behalve de voetbalwedstrijden, werd op dit terrein ook een aanvang gemaakt met het korfbalspel. Het ledental breidde zich uit, zodat het terrein in Huisduinen dat bovendien wat ver was, niet meer aan de eisen voldeed. Er werd een terrein gevonden aan de Bolweg, dichter bij de stad.

blauw-witte kleuren

In 1922 kreeg SV Sparta bij de toetreding tot de provinciale competitie van de Noordhollandsche Voetbalbond de opdracht de naam van de club aan te passen, omdat er met Sparta al reeds een club met dezelfde naam aangesloten was bij dezelfde voetbalbond. De ,,Sportvereeniging Sparta" werd officieel ingeschreven met de afkorting S.V.S. wat officieus ook wel stond voor ,,Steeds Volhardend Samenwerken".

In 1923 promoveerde Sparta naar de tweede klasse NHVB.[5]

In het seizoen 1926/27 behaalde de club succes toen het Gouden Kruis werd gewonnen door VV Uitgeest met 2-1 te verslaan. In 1928 werd SVS afdelingskampioen en speelde de algehele Noord-Hollandse kampioenscompetitie.[6]

Onder het voorzitterschap van T. Kamp, tevens hoofdbestuurslid van het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond, en door de bekwame leiding van sportleraar Konijn, werd een ledental van boven de 400 bereikt. Zo behoorde Sparta tot één van de grootste verenigingen uit de regio. Deze situatie veranderde door de verhuizing van Konijn naar Gorinchem en het niet kunnen vinden van een geschikte opvolger. Fors ledenverlies was het gevolg en de verminderde animo leidde omstreeks 1927 tot de opheffing van Sparta.[7]

Klad[bewerken | brontekst bewerken]

SVS uit Huisduinen, DH.

SVV was een volksclub, er speelden vooral arbeiders uit de wijk 'De Gorzen'. (...) De club speelt op een eigen terrein aan de Hazelaarweg in de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. (..) Dit waren meteen de enige grote successen van SVS.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Winnaar Runner up
Aantal Jaren Aantal Jaren
Vlag van Noord-Holland Provinciaal (NHVB)
Gouden Kruis 1927
Tweede klasse 1924
Derde klasse

Competitieresultaten 1921–1928[bewerken | brontekst bewerken]

3
4D
6?
3C
2
2D
5
1C
5
1C

1C
1
1B
22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Noodcompetitie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

  • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
    • Competitieniveau en/of afdelingsletter
    Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
    Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
    Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
    • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
    Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
    Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
  • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]