Gebruiker:Haaftjlv/RobinKoops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Robin Koops, ( Gppr, 1971) is een Nederlands werktuigbouwkundige, ontwerper en uitvinder. Hij is bekend door het voor massaproductie ontwikkelen en produceren van een kunstalvleesklier. Een project waartoe hij werd getriggerd, toen hij rond zijn dertigste zelf werd overvallen door de chronische aandoening diabetes type 1.[1].

Carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Koops was aanvankelijk werkzaam als ontwerper ten behoeve van de vleesverwerkende industrie. Zo ontwierp hij naast machines en instrumenten o.a. schnitzelpletters, worstontklippers en kerfgereedschap om kruispatronen op biefstukken aan te brengen

Kunstalvleeskier[bewerken | brontekst bewerken]

Koops verwierf bekendheid door het voor massaproductie ontwikkelen van een kunstmatige alvleesklier. Het dringende motief om dit project ter hand te nemen was het feit dat artsen rond zijn 30ste bij hem zelf de diagnose diabetes, type 1, stelden. Een ernstige vorm van deze chronische ziekte, die continue regulering van de bloedsuikerspiegel met het injecteren van insuline vergt. Toen hem na raadpleging van de octrooiboekdocumentatie bleek dat een kunstmatige variant van de alvleesklier ontbrak, trok hij als uitvinder met voortvarendheid zijn plan.

Bij de ontwikkeling van het apparaat waren gebruiksgemak en een handzaam formaat doorslaggevende voorwaarden. Koops werkte bij de ontwikkeling samen met onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, de Universiteit Twente en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. In circa 15 jaar slaagde hij in er in het eerste prototype met de omvang van een koelkast te reduceren tot dat van een "dubbele" smartphone.[2] De kunstalvleesklier is een apparaatje dat continu de bloedsuikerwaarde van iemand meet. Deze metingen worden gebruikt om de juiste hoeveelheid glucagon en insuline af te geven. Een bijzondere uitvinding, die de zelfmedicatie voor patiënten met diabetes, type 1 vergemakkelijken en verlicht. Nooit meer insuline hoeven te spuiten is een lang gekoesterde wens van vrijwel elke diabetespatiënt.[3].

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2019 werd hij met zijn bedrijf Inreda Diabetic onderscheiden als Nationaal Icoon 2019 , een jaarlijkse onderscheiding, toegekend door het Ministerie van Economische Zaken aan een drietal innovatieve bedrijven. [4].
  • Een prototype van Koops' kunstalvleesklier werd in 2020 opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum Boerhaave in Harderwijk. Het model is geplaatst naast een model van de kunstnier, het kunstmatig menselijk orgaan dat werd ontwikkeld door een andere Nederlander, te weten door internist Willem Kolff tijdens WOII. [5].