Gebruiker:Halandinh/Gemeente Eindhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Eindhoven
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Eindhoven
Wapen van de gemeente Eindhoven
Locatie van de gemeente Eindhoven (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Noord-Brabant
Algemeen
Oppervlakte 88,92 km²
- land 87,66 km²
- water 1,26 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
246.443?
(2811 inw./km²)
Bestuurscentrum Eindhoven
Belangrijke verkeersaders A2 A50 A58 A67 A270
Politiek
Burgemeester (lijst) Alexander Sakkers (VVD)
Economie
Gemiddeld inkomen (2019) € 27.600 per inwoner
Gem. WOZ-waarde (2019) € 245.000
WW-uitkeringen (2014) 38 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5600-5658
Netnummer(s) 040
CBS-code 0772
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.eindhoven.nl

Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Eindhoven (uitspraak) (Brabants: Eindoove) is een gemeente in de provincie Noord-Brabant in het zuiden (zuidoosten) van Nederland. Het is de vijfde stad van Nederland met 210.860 inwoners per 1 januari 2007 op een grondgebied van 88,28 km². De hoofdplaats van de gemeente is Eindhoven.

De gemeente Eindhoven maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE en stedelijk netwerk BrabantStad. De agglomeratie telt bijna 440.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 540 km². In de totale regio, die ook Helmond omvat, wonen 725.000 inwoners. Eindhoven zelf bereikte op 15 februari 1999 het inwonertal van 200.000.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 1920 is de huidige gemeente Eindhoven ontstaan toen de kleine gemeente Eindhoven (niet veel groter dan de stad met zijn voormalige wallen) de gemeenten Woensel, Strijp, Stratum, Tongelre en Gestel annexeerde. Het inwonertal na de annexatie bedroeg ongeveer 45.000.

De kern Eindhoven bestaat uit de stadsdelen:
  1. Centrum
  2. Woensel-Noord
  3. Woensel-Zuid
  4. Tongelre
  5. Stratum
  6. Gestel
  7. Strijp

De gemeente omvat verder het dorp Acht en de gehuchten Bokt, Nieuw Acht, Heistraat, Sliffert, Gennep en Riel.

Eindhoven annexeerde eind jaren '90 een stuk grondgebied van buurgemeente Veldhoven, om hierop enkele bedrijventerreinen en een woonwijk (Meerhoven) te bouwen. Dit gehele gebied wordt Meerhoven genoemd.

Buurgemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

De buurgemeenten zijn Son en Breugel, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Waalre, Veldhoven, Oirschot, Eersel en Best. De agglomeratie is gelegen in een landelijke streek op de rand van de Kempen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Etymologie van de naam "Eindhoven"[bewerken | brontekst bewerken]

Over de betekenis van de naam 'Eindhoven' bestaan diverse theorieën. De meest gangbare is, dat zich op de plek van het oude Eindhoven de laatste (eind) hoeve (hoven) bevond langs een bepaalde handelsroute. Een andere theorie die veel te horen valt, is, dat zich destijds op de plek van het oude Eindhoven maar één oven bevond, waarna "Een oven" verbasterd is geraakt tot Eindhoven. Deze theorie lijkt echter een vorm van volksetymologie.

Wapen van Eindhoven[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen van Eindhoven bestaat uit twee delen. Het linkerdeel is een rode leeuw op een zilveren vlak, het rechterdeel drie zilveren hoorns boven elkaar op een rood vlak. Het wapen combineert de leeuw van het wapen van de hertog van Brabant met de hoorns op het wapen van de heer van Cranendonk, een zijtak van de adellijke familie Van Horne. Het vroegst bewaard gebleven wapen staat op een zegelring uit 1355. Het huidige wapen werd in 1923 vastgelegd.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige burgemeester van Eindhoven is sinds 8 april 2008 Rob van Gijzel . Hij volgde Rein Welschen op die was opgestapt uit onvrede omdat de plannen waarbij Eindhoven enkele buurgemeenten zou annexeren door de Provinciale Staten werden afgeblazen.

Zetelverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

De Eindhovense gemeenteraad kent een totaal van 45 raadszetels. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 is de zetelverdeling in de gemeenteraad als volgt (vermeld staat ook de winst of het verlies van de partijen bij de verkiezingen in maart in vergelijking met het behaalde resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002):

De ChristenUnie en de Lijst Pim Fortuyn zijn bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen nieuw in de gemeenteraad gekomen.

In April 2006 is besloten tot de vorming van een college van PvdA, SP en CDA. Samen hebben zij 27 zetels.

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Eindhoven heeft jumelages met:

Verder is er een speciale band met Nanjing in China.