Naar inhoud springen

Gebruiker:Hannelore Vandenberghe/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vetex Kortrijk[bewerken | brontekst bewerken]

De Vetex is een site gelegen in Kortrijk en was vroeger een textielfabriek. Via een masterplan heeft Kortrijk hier samen met buurtbewoners en gebruikers een andere invulling aan gegeven.

Geschiedenis textielbedrijf[bewerken | brontekst bewerken]

In 1897 werd door Kamiel Lambrecht een katoenververij opgericht. Uit die ververij groeide in 1929 de NV Vetex. De Vetex staat als afkorting voor de Verenigde textielbedrijven K. Lambrecht.

In een latere fase kwam er bij de ververij ook een weefselveredeling en een stukververij bij.

1940 – 1945[bewerken | brontekst bewerken]

Door de wereldoorlog werd de aanvoer van ruwe jutegrondstof stilgelegd. Er werd beslag gelegd op de machines en de productie werd gericht op de oorlog.

Door het tekort aan jutegrondstoffen is men overgeschakeld naar papierbanden om draden te maken.

Na 1945[bewerken | brontekst bewerken]

Na de 2e wereldoorlog kwam de fabriek terug in handen van de familie Lambrecht terecht. Vanuit Pakistan en Bangladesh werd de invoer van jutezakken opgestart. Dit leidde tot een winstgevende productie.

NV Vetex evolueert doorheen de jaren en specialiseert zich in verschillende zaken zoals steriele en beschermende kleding, matrasbeschermers, regenjassen en legeruitrusting.

1994[bewerken | brontekst bewerken]

Door een leegloop van de industrie sloot de fabriek in 1994 zijn deuren.

Renovatie van de textielfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 werd de N.V. Vetex opgekocht door de intercommunale Leiedal. Zij hadden de opdracht om de fabrieksgebouwen te slopen en de grond te saneren.

In 2004 werd de Vetex uiteindelijk opgekocht door de stad.

In 2006 ontstond er een samenwerkingsovereenkomst tussen Matexi/Thiers en het interieurbedrijf 50K om hier nieuwe woningen te realiseren. Deze samenwerking heeft niet geleid tot het resultaat dat men verwacht had.

Renovatie poortgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

1999[bewerken | brontekst bewerken]

Het poortgebouw is doorheen de jaren een belangrijke plek geworden voor sociale projecten.

In 1999 organiseert het OCMW samen met enkele buurtbewoners een cultureel wijkproject: "In donkere dagen". Ze spelen hierbij in op de vraag van de buurt om het gebouw niet te slopen.

Het wijktheater "ça va" vond in het poortgebouw zijn uitvalbasis en zorgde ervoor dat het publiek de site beter leerde kennen.

In het poortgebouw van de Vetex werd ook de Unie der Zorgelozen in Kortrijk opgericht. Dit is een sociaal artistiek gezelschap. De uitgangspunten van deze werking zijn creatie, verbinding en participatie.

Er ontstond een netwerk waarbij er verschillende diensten, organisaties en bewoners samen gebracht werden.

1999 – 2001[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 kwamen er vergaderingen waarbij de buurt inspraak kreeg en ontstond er op basis hiervan een architectuur wedstrijd voor stedenbouwkundige invulling. De winnende bouwpromotor kon het project later niet verwezenlijken.

2003[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 werden er Europese middelen aangevraagd om de renovatie van het poortgebouw en de aankoop door de stad van de directeurstuin mogelijk te maken.

2004 – 2005[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 ging er een inspraakronde door met alle bewoners en doelgroepen die met de Vetex betrokken waren. Door de inspraak van al deze actoren moest er aan het poortgebouw een bestemming gegeven worden. In 2005 is er een voorontwerp gemaakt en werden de plannen aan de buurt voorgesteld. Het poortgebouw moest een invulling krijgen die een laagdrempelig karakter had en waarbij sociaal – culturele en sportieve activiteiten plaats kunnen vinden.

2006[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 startte de renovatie van het poortgebouw waarbij er rekening gehouden werd met 3 uitgang pijlers.

Buurtwerk V-Tex moet de leefbaarheid en de integratie van de bewoners verbeteren, V-Tex stelt een eigen programmatie samen op cultureel vlak en Buurtsport Kortrijk heeft er zijn uitvalbasis.

Masterplan Kortrijk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 werd DENC – STUDIO aangesproken om een toekomstplan op te stellen voor de site. Er zijn al eerdere pogingen vooraf gegaan maar deze werden nooit door de buurt aanvaard.

In 2019 werd er een definitief masterplan opgemaakt waarbij er aandacht ging naar ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten. DENC – STUDIO ging een samenwerkingsovereenkomst aan met Studio Basta en Atelier Ruimtelijk Advies voor de realisatie van het buurtpark en de middenbouw.

De realisatie werken waren voorzien om te starten in 2022 en het einde van de werken was normaal voor 2024. Bij grond stalen werd er bodemverontreiniging vastgesteld en zijn de werken uitgesteld. Hierdoor is de renovatie van het buurtpark, middenbouw en de woningen nog niet kunnen opstarten.

Buurtpark[bewerken | brontekst bewerken]

Om het buurtpark een invulling te geven is er een participatietraject doorlopen met buurtbewoners, instanties en gebruikers. Op deze manier is er een ontwerp op tafel gekomen waarbij er rekening gehouden werd met al deze wensen.

De toegankelijkheid van het park staat centraal waarbij er hiervoor 2 paden aangelegd worden in beton.

Op de site bevindt zich een historische directeurstuin die ook in oorspronkelijke staat zal hersteld worden.

Middenbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het midden gebouw wordt omgevormd tot een buurthal waarbij ontmoeting centraal staat. De bouwplannen zijn opgemaakt in verschillende delen.

Er is aandacht voor sport en spel, buurtevenementen en enkele bergingen.

Woningen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 was er al een overeenkomst met Matexi om woningen te realiseren. DENC-STUDIO heeft een ontwerp getekend voor de site waarbij er 8 gezinswoningen, 22 appartementen en 4 stapelwoningen een plaats moeten krijgen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnenlijst[bewerken | brontekst bewerken]