Naar inhoud springen

Gebruiker:IRCPstagiaire/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wim Hardyns[bewerken | brontekst bewerken]

Wim Hardyns is hoogleraar criminologie aan de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht van de Universiteit Gent[1] en gastprofessor veiligheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen[2]. Tijdens zijn academische loopbaan heeft Wim Hardyns een brede expertise opgebouwd in het domein van de omgevingscriminologie. Daarbij heeft hij zich gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met criminaliteitsstatistieken, criminaliteitspreventie, big data en voorspellende modellen voor de preventie en aanpak van criminaliteit.

Lees meer[bewerken | brontekst bewerken]

Wim Hardyns is de eerste professor in Europa die een Early Career Award heeft gekregen van de European Society of Criminology in 2020, een erkenning voor de uitmuntende wetenschappelijke prestaties van een Europese criminoloog in 2020, een erkenning voor de uitmuntende wetenschappelijke prestaties van een Europese criminoloog. In 2023 heeft de European Research Council (ERC) van de Europese Commissie, na een zeer grondige evaluatie een selectie uit meer dan 2200 aanvragen, een prestigieuze ERC Consolidator Grant toegekend aan Wim Hardyns voor zijn BIGDATPOL project (ERC, BIGDATPOL, 101088156). Dit stelt hem in staat om zijn onderzoeksteam verder uit te bouwen en de komende vijf jaren grensverleggend onderzoek te voeren op het gebied van big data policing. Binnen het BIGDATPOL project worden diverse historische en real-time gegevens gebruikt om te voorspellen waar en wanneer het risico op nieuwe criminele feiten het grootst is.

In deze keynote zal professor Hardyns een inkijk geven in het innovatief onderzoek dat hij tot op heden heeft gevoerd naar big data en predictive policing. Predictive policing is het gebruik van complexe statistische modellen op basis van criminaliteits- en andere (big) date om te voorspellen waar en wanneer er een hoog risico is op nieuwe criminele feiten, wat toelaat proactief de politie-inzet te gaan bepalen. Sinds 2015 heeft professor Hardyns, samen met zijn onderzoeksteam, diverse voorspellende modellen methodologisch en operationeel getoetst, op basis van data van verschillende Belgische politiezones. In deze presentatie maakt hij de balans op, en blikt hij vooruit, onder andere naar de grote veldtest die de komende jaren zal worden uitgevoerd in ongeveer 20 Vlaamse politiezones.

References[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Universiteit Gent. Universiteit Gent. Geraadpleegd op 28 februari 2024.
  2. Universiteit Antwerpen | Universiteit Antwerpen. www.uantwerpen.be. Geraadpleegd op 28 februari 2024.