Naar inhoud springen

Gebruiker:JanDeFietser/Nedercult

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jean (Johannes Nicolaas) Tillie (geb. 1961, Maastricht) is een Nederlandse politicoloog. Hij studeerde vanaf 1979 aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij na zijn studie werkzaam bleef en uiteindelijk werd aangesteld als bijzonder hoogleraar electorale politiek. Tevens is hij als adjunct-directeur verbonden aan het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES).

In 2009 introdoceerde Tillie de term Nedercult in het multiculturaliteitsdebat. Dat deed hij in zijn boek Gedeeld land - Het multiculturele ongemak van Nederland en in het artikel "De Nedercult voorbij - de taboes van het democratisch debat" dat in januari 2009 verscheen in het opinieweekblad De Groene Amsterdammer.

Hij bedacht deze term analoog aan het verschijnsel cargocult, dat bekend is uit de sociale antropologie.

Cargo cults werden door David Attenborough gesignaleerd in Melanesië en op Nieuw Guinea. Van de vroegste cults in de negentiende eeuw tot de meer bekende, die opkwamen na WO II, ontstaan deze religieuze cults plotseling en grijpen snel onder de inheemse bevolking om zich heen, als deze wordt geconfronteerd met de westere beschaving, met allerlei werktuigen die door hen als bovennatuurlijk worden beschouwd.

In zijn publicaties grijpt Tillie in verband met gebeurtenissen zoals de opkomst van Hans Janmaat, Pim Fortuyn, de LPF, PVV, TON, de lotgevallen van Ayaan Hirsi Ali en de moord op Theo van Gogh terug op dit begrip cargocult, zoals eerder onder meer ook beschreven door de Nederlandse theoloog en godsdienst-psycholoog Fokke Sierksma in een studie over de chaos, die onder de Papoea's was veroorzaakt door de komst van de blanken op Nieuw-Guinea. Die confrontatie bleek voor de Papoea-bevolking dusdanig ontzettend, dat ze leidde tot de Vailala-razernij, die als voorbeeld van zo'n cult of religieuze hype wordt genoemd: het geloof in een aan sjamanen geopenbaarde voorspelling dat er een groot schip zou arriveren met voedsel en wapens (cargo) om de blanken te verdrijven en zo de vertrouwde vroegere orde, de status quo ante te herstellen. Als kenmerken van een cargocult werden genoemd: aankondiging van een soort apocalyps, die aan de voorspelde verlossing vooraf zal gaan, een "collectief autisme", waarin men in zichzelf opgesloten leeft van wensfantasieën, het optreden van instabiele, hysterische, maar wel charismatische leiderstypes. Dit alles zou een pathologische reactie zijn op een plotselinge en extreme vorm van sociale desintegratie.

Anti-islamisme[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Tillie zou de Nederlandse samenleving eind 20e - begin 21e eeuw in een vergelijkbare cult zijn geraakt: van het verbannen van de islam uit de Nederlandse samenleving wordt door velen net zoiets verwacht als de Papoea’s destijds van het verdrijven van de blanken.

Deze cargocult zou volgens hem worden gevoed door de hysterie in het publieke debat. In de discussies over de multiculturele samenleving constateert hij dat er regelmatig grenzen worden overschreden, die de discussies vruchtbaar moeten houden en die voorheen nog wel gerespecteerd leken te worden.

In het publieke debat zijn er volgens hem drie taboes men mag niet oproepen tot geweld, mag men niemand uitsluiten van de discussie en behoort men de menselijke waardigheid altijd te waarborgen. Tillie merkt op dat deze fundamentele regels de laatste jaren steeds meer lijken te worden vergeten, of dat voorstanders van bepaalde standpunten in de overtuiging van hun eigen vermeend gelijk dusdanig handelen alsof zij daarop voor zichzèlf "uitzonderingen" zouden mogen maken.

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking zou het gevoel hebben te worden gediscrimineerd en slachtoffer te zijn van de maatschappelijke ontwikkelingen. Volgens Tillie zou dit leiden tot "passiviteit, starheid en het onvermogen om de omgeving met een genuanceerde blik te bekijken".

In het vijfde hoofdstuk van Gedeeld land, Een angstige politieke elite, gaat Tillie vanuit zijn eigen optiek als hoogleraar electorale politiek nader in op het doen en laten van politici. In een pluralistische parlementaire democratie zouden politici maar één fundamentele drijfveer hebben: het verzamelen van zoveel mogelijk stemmen. Politici als Rita Verdonk en Geert Wilders zouden in verband daarmee inspelen op anti-islamitisch ressentiment, dat daarmee ook weer zou worden aangewakkerd. Wil Nederland in het reine komen met de multiculturele samenleving, aldus Tillie, dan is doorbreking van de Nedercult noodzakelijk. Daartoe acht hij "eerherstel" voor het principe van de "pragmatische verdraagzaamheid" van essentiëel belang.

Publicaties (o.a.)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jean Tillie De Nedercult voorbij: de taboes van het democratisch debat, in weekblad De Groene Amsterdammer, 16 januari 2009 (jrg.133, nr.3), pp.30-33.
  • Jean Tillie ''Gedeeld land - Het multiculturele ongemak van Nederland, uitg. Meulenhoff, Amsterdam (2009 [1])
  • Meindert Fennema, B.Y.J.M.A. Cadat & J.N.Tillie "Raakt Nederland in de ban van de etnische politiek?" In {[aut|R.R.R. Goedhart (red.)}} Samen of Alleen? (pp. 32-40), uitg. Krosbe Multi-etnisch Centrum, Rotterdam (1995)

//\\

 Tillie, J.N.. Party Utility and Voting Behavior. UvA (159 pag.) (Amsterdam: Het Spinhuis). Prom./coprom.: prof. dr. C. van der Eijk & dr. B. Niemoller.
 Tillie, J.N. (1995). Partijvoorkeur, partijconcurrentie en stemgedrag. In B. Niemoller & J.J.M. van Holsteyn (Eds.), De Nederlandse Kiezer 1994 (pp. 236-246). Leiden: DSWO Press.
 Tillie, J.N. (). Het woord is aan de kiezer [Bespreking van het boek -]. Acta Politica, 2, 230-233.
 Tillie, J.N. & Wolff, R.P. (1995). 'In principe zijn de lijnen kort ...' Een onderzoek naar het minderhedenbeleid en de minderhedenvoorlichting in de Amsterdamse stadsdelen. Amsterdam: .
 Penninx, M.J.A., Tillie, J.N., Vermeulen, H., Vries, M. de & Wolff, R.P. (1995). Migratie, minderheden en beleid in de toekomst. Een trendstudie. Amsterdam: Het Spinhuis.
 Tillie, J.N. (1995). Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2 maart 1994. Onderzoek, 13(6/7), 21.
 Tillie, J.N. & Wolff, R.P. (1995). 'In principe zijn de lijnen kort'. Babylon, 10-15.
 Tillie, J.N. (23-01-1995). Migranten wahlen nicht anders als die Einheimischen. Frankfurter Rundschau
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (1996). Afstamming of contract. Over de aard van het nationalisme. In P. Scheffer & K. Koch (Eds.), Het nut van Nederland (pp. 187-204). Amsterdam: Bert Bakker.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (1997). Turkse organisaties in Amsterdam. Een netwerk analyse. Amsterdam: Het Spinhuis.
 Alink, F.B., Berger, M., Fennema, M. & Tillie, J.N. (1998). Marokkaanse organisaties in Amsterdam. Een netwerkanalyse. Amsterdam: Het Spinhuis.
 Berger, M., Heelsum, A.J. van, Fennema, M. & Tillie, J.N. (1998). Ghanese organisaties in Amsterdam. Een netwerkanalyse. Amsterdam: Het Spinhuis.
 Berger, M., Feenstra, A., Heelsum, A.J. van, Fennema, M. & Tillie, J.N. (1998). Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse organisaties in Amsterdam. Een netwerkanalyse. Amsterdam: Het Spinhuis.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (1998). De Turkse gemeenschap in Amsterdam. Een netwerkanalyse. In A. Gevers (Ed.), Uit de zevende. Vijftig jaar politieke en sociaal-culturele wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (pp. 225-234). Amsterdam: Het Spinhuis.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (1998). Social Isolation: Theoretical concept and Empirical Measurement. In C. van der Eijk, M. Fennema & H. Schijf (Eds.), In Search of Structure (pp. 229-242). Amsterdam: Het Spinhuis.
 Wolff, R.P., Tillie, J.N. & Tjin A Ton, J. (1998). Communicatie in de multiculturele stad. Visie en praktijk in de Amsterdamse stadsdelen. Amsterdam: Gemeente Amsterdam/IMES.
 Tillie, J.N. (1998). Explaining migrant voting behaviour in the Netherlands. Combining the electoral research and ethnic studies perspective. Revue Europeenne des Migrations Internationales, 14(2), 71-95.
 Tillie, J.N. & Fennema, M. (1998). A Rational choice for the extreme right. Acta Politica, 3(33), 223-249.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (1998). Social Isolation. theoretical concept and empirical measurement. In C. van der Eijk, M. Fennema & B. Schijf (Eds.), In search of structure. Essays in social science and methodology (pp. 229-241). Amsterdam: Het Spinhuis.
 Rath, J.C. & Tillie, J.N. (1998). Etnische minderheden en de politiek. In H. Munstermann, R. Penninx & H. Entzinger (Eds.), Etnische minderheden en de multiculturele samenleving (pp. 451-474). Groningen: Wolters Noordhoff.
 Tillie, J.N. & Fennema, M. (1998). De Turkse gemeenschap in Amsterdam. In A. Gevers (Ed.), Uit de zevende. vijftig jaar politieke en sociaal-culturele wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (pp. 225-234). Amsterdam: Het Spinhuis.
 Tillie, J.N. (1998). Nederlandse politieke partijen over minderhedenbeleid, 1977-1995 [Bespreking van het boek -]. Migrantenstudies, 14(1), 59-60.
 Fennema, M., Heelsum, A.J. van, Berger, M., Tillie, J.N. & Wolff, R.P. (2000). Politieke participatie van etnische minderheden. Den Haag: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
 Fennema, M., Tillie, J.N., Heelsum, A.J. van, Berger, M. & Wolff, R.P. (2000). Sociaal kapitaal en politieke participatie van etnische minderheden. Amsterdam: IMES/BiZa.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2000). Civic community, political participation and political trust of ethnic groups. Connections, 23(2), 44-59.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2000). Opkomst verklaard: de casus Amsterdam. In J. Tillie, M. Fennema & A. van Heelsum (Eds.), De Etnische Stem. Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens gemeenteraadsverkiezingen, 1986-1998 (pp. 93-207). Utrecht: FORUM.
 Heelsum, A.J. van & Tillie, J.N. (2000). Stemgedrag van migranten in de gemeenteraadsverkiezingen van 1998. In J. Tillie, M. Fennema & A. van Heelsum (Eds.), De Etnische Stem. Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 1986-1998 (pp. 18-92). Utrecht: FORUM.
 Tillie, J.N. & Fennema, M. (2000). Municipal policies and structure of the Turkish community in Amsterdam. A network approach. In Proceedings of the International Conference Vienna, Austria, 1998 Migration and Sustainable Urban Development (pp. 79-87). Vienna: Municipal Department 18 - Urban Development and Planning.
 Tillie, J.N., Fennema, M. & Heelsum, A.J. van (2000). De Etnische Stem. Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 1986-1998. Utrecht: FORUM.
 Tillie, J.N., Fennema, M. & Kraal, K. (2000, mei 25). Politieke participatie en politiek vertrouwen van migranten: Etnische netwerken in Amsterdam. Veldhoven, Paper presented at the Politicologenetmaal.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2000, april 14). Why do interlocking directorates among ethnic associations create political trust and political participation? Copenhagen, Paper presented at the ECPR Joint Sessions of Workshops.
 Tillie, J.N., Fennema, M. & Kraal, K. (2000, april 14). Creating Turkish networks in Amsterdam: Personal or organizational strategies? Copenhagen, Paper presented at the ECPR Joint Sessions of Workshops.
 Berger, M., Fennema, M., Heelsum, A.J. van, Tillie, J.N. & Wolff, R.P. (2001). L'integration politique des minorités ethniques aux Pays-Bas. Migrations Société, 13(77), 109-130.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). Civic communities, political participation and political trust of ethnic groups. Connections, 26-41.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). 'Civic community', politische Partizipation und politisches Vertrauen. Forschungsjournal Neue Soziale Bewegungen, 14(1), 42-58.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). Sociaal kapitaal en de politieke participatie van immigranten. Tijdschrift voor de sociale sector, 33-35.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). 'Repliek' (op Henk Flap en Thijl Sunier). Migrantenstudies, 167-168.
 Fennema, M., Tillie, J.N., Heelsum, A.J. van, Berger, M. & Wolff, R.P. (2001). De politieke integratie van etnische minderheden in Nederland. Migrantenstudies, 142-157.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). Civic community, political participation and political trust of ethnic groups. In H. Behr & S. Schmidt (Eds.), Multikulturelle Demokratien im Vergleich. Institutionen als Regulativ kultureller Vielfach (pp. 198-220). Wiesbaden: Westdeutscher Verlag.
 Rogers, A., Tillie, J.N. & Vertovec, S. (2001). Introduction: Multicultural policies and modes of citizenship in European Cities. In A. Rogers & J. Tillie (Eds.), Multicultural policies and modes of citizenship in European Cities (pp. 1-13). Aldershot: Ashgate.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). Hans Max Hirschfeld. Secretaris-generaal van een onthoofd ministerie. In M. de Keizer, M. Heijmans-van Bruggen, E. Somers, M. Fennema & C. Maris (Eds.), Onrecht, Oorlog en rechtvaardigheid in de twintigste eeuw (pp. 132-156). Zutphen: Walburg Pers.
 Berger, M., Fennema, M., Heelsum, A.J. van, Tillie, J.N. & Wolff, R.P. (2001). Politieke participatie van etnische minderheden. Onderzoeksrapportenreeks. Amsterdam: IMES/BiZa.
 Rogers, A. & Tillie, J.N. (2001). Multicultural policies and modes of citizenship in European cities. Aldershot: Ashgate.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001, november 26). Does minorities politics matter? Ethnic civic communities and immigrant policies in Liege and Zurich. Rotterdam, Paper presented at the Sixth International Metropolis Conference.
 Brug, W. van der, Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001, september 06). What explains success of anti-immigrant parties? A political science approach. Canterbury, Paper for the General Conference of the ECPR.
 Huijer, M. & Tillie, J.N. (17-11-2001). Kwetsbaar in Amerika. De Volkskrant, pp. R5.
 Brug, W. van der, Fennema, M. & Tillie, J.N. (2000). Anti-immigrant parties in Europe: Ideological or protest vote? European Journal of Political Research, 37, 77-102.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). "'Civic community', politische Partizipation und politisches Vertrauen.". Forschungsjournal Neue Soziale Bewegungen, 14(1), 42-58.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). "Civic Communities, Political Participation and Political Trust of Ethnic Groups.". Connections, 24(1), 26-41.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2001). "De politieke integratie van etnische minderheden in Nederland.". Migrantenstudies, 17(3), 142-157.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (). Civic Community, Political Participation and Political Trust of Ethnic Groups. In H. Behr & S. Schmidt (Eds.), Multikulturelle Demokratien im Vergleich. Institutionen als Regulativ kultureller Vielfach? (pp. 198-220). Wiesbaden: Westdeutscher Verlag.
 Fennema, M., Tillie, J.N., Heelsum, A.J. van, Berger, M. & Wolff, R.P. (2000). Sociaal kapitaal en politieke participatie van etnische minderheden. Amsterdam: IMES/BiZa.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2003). Civic community, political participation and political trust of ethnic groups. In J. Guillot (Ed.), Immigració i poders locals. Ciutats i persones (pp. 217-248). Barcelona: ICPS.
 Michon, L.B. & Tillie, J.N. (2003). Amsterdamse polyfonie. Opkomst en stemgedrag van allochtone Amsterdammers bij de gemeenteraads- en deelraadsverkiezingen van 6 maart 2002. Amsterdam: IMES/IPP/O&S.
 Michon, L.B. & Tillie, J.N. (2003). Politische Partizipation von Migrantinnen in Amsterdam 1986-2002. Wiener Hefte zu Migration und Integration in Theorie und Praxis, 1(1), 98-112.
 Michon, L.B. & Tillie, J.N. (). Politieke participatie van migranten in Nederland sinds 1986. In H. Pellikaan & M. Trappenburg (Eds.), Politiek in de multiculturele samenleving (pp. 126-159). Amsterdam: Boom.
 Tillie, J.N. (2003). Een campagne van angst. Socialisme & Democratie, 60(3), 22-26.
 Tillie, J.N. (). De taboes van het democratisch debat. Eutopia, 2(4), 65-67.
 Tillie, J.N. (,). Social capital and the political integration of immigrants in European cities. Montreal, 24-25 November, Focus paper presented at the OECD conference 'The opportunity and challenge of diversity. A role for social capital?'.
 Tillie, J.N. & Slijper, B. (2003, oktober 02). Immigrant political integration and ethnic civic communities in Amsterdam. Yale University, New Haven, CT, Paper presented at the conference on 'Identities, Affiliations, and Allegiances'.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2003, maart 27). Does minorities politics matter? Ethnic civic communities and immigrant policies in Amsterdam, Liege and Zurich. Tilburg, Paper presented at the Universiteit van Tilburg.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (,). Multicultural democracy. The paradox of multicultural democracy. Turin, 22-27 March, Paper presented at the ECPR Jiont Session of Workshops.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (,). Civic comomunity, political participation and political trust. Barcelona, Immigració I poders locals. Ciutats I persones. ICPS.
 Heelsum, A.J. van, Fennema, M. & Tillie, J.N. (2004). Islamitische organisaties in Nederland. Moslim in Nederland, SCP Werkdocument 106 (Ext. rep. V). Den Haag: SCP.
 Tillie, J.N., Heelsum, A.J. van & Fennema, M. (2004). Islamitische organisaties in 'the civil society'. Eutopia, 9(5), 19-24.
 Jacobs, D. & Tillie, J.N. (2004). Introduction: Social capital and political integration of migrants. Journal of Ethnic and Migration Studies, 30(3), 419-427.
 Jacobs, D. & Tillie, J.N. (2004). Social capital and political integration of migrants. .: Special issue of JEMS 30 (3) 419-579.
 Tillie, J.N. (2004). Social capital of organisations and their members. Explaning the political integration of immigrants in Amsterdam. Journal of Ethnic and Migration Studies, 30(3), 529-541.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2004). Do immigrant policies matter? Ethnic civic communities and immigrant policies in Amsterdam, Liège and Zurich. In M.J.A. Penninx, K. Kraal, M. Martiniello & S. Vertovec (Eds.), Citizenship in European cities. Immigrants, local politics and integration policies (Research in Migration and Ethnic Relations Series) (pp. 85-106). Aldershot: Ashgate.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2004). Recept voor Nederland. Socialisme en Democratie, 61(12), 19-23.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (09-12-2004). Multiculturalisme én een anti-immigranten-partij. NRC Handelsblad.
 Heelsum, A.J. van, Fennema, M. & Tillie, J.N. (2004). Islamitische organisaties in Nederland (Werkdocument 106: Moslim in Nederland, V). Den Haag: SCP.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2004). Do Immigrant Policies Matter? Ethnic Civic Communities and Immigrant Policies in Amsterdam, Liège and Zurich. In R. Penninx (Ed.), Citizenship in European Cities, Immigrants, Local Policies and Integration Policies. Hants.: Ashgate.
 Brug, W. van der, Fennema, M. & Tillie, J.N. (2005). Why some anti-immigrant parties fail and others succeed: a two-step model of electoral support. Comparative Political Science, 38(5), 537-573.
 Brug, W. van der, Fennema, M. & Tillie, J.N. (2005). Introduction to Extremism. Commisioned by the Dutch Ministry of Justice. In J. Doomernik & A. van Heelsum (Eds.), MIDET, a database on the subject of Migration, Integration, Diversity, Extremism and terrorism. The Hague: Ministry of Justice.
 Tillie, J.N. (2005). Wat te doen met de multiculturele samenleving? Hoe sociale cohesie en politieke integratie te bevorderen? City Journal. Wetenschappelijk tijdschrift voor stedelijk onderzoek in de praktijk, 1(1), 35-40.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2005). Civic communities and multicultural democracy. In S. Rossteutscher (Ed.), Democracy and the role of associations. Political, organisational and social contexts (pp. 219-236). London: Routledge.
 Tillie, J.N. (2005). Een dodelijke combinatie. ZemZem, 20-21.
 Tillie, J.N. & Heelsum, A.J. van (2005). Islamitische organisaties in de civil society. Eutopia, 9(5), 19-24.
 Fennema, M., Brug, W. van der & Tillie, J.N. (2005). Why Some Anti-Immigrant Parties Fail and Others Succeed: A Two-Step Model of Aggregate Electoral Support. Comparative Political Studies, 38, 537-573.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2005). Civic Communities and multicultural democracy. In S. Rossteutscher (Ed.), Democracy and the role of Associations. Political, organizational and social contexts (pp. 219-236). London: Routledge.
 Tillie, J.N. (2006). De strategieën van de allochtone kiezer. Socialisme en Democratie, 63(12), 20-27.
 Bos, L. & Tillie, J.N. (2006). Van Alkmaar tot Zwolle. Het thema integratie in de verkiezingsprogramma’s en collegeakkoorden in 30 steden. Utrecht: Forum.
 Heelsum, A.J. van & Tillie, J.N. (2006). Opkomst en partijvoorkeur van migranten in de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. Amsterdam/Utrecht: LOM/IMES.
 Slootman, M.W. & Tillie, J.N. (2006). Processen van radicalisering. Waarom sommige Amsterdamse Moslims radicaal worden. Amsterdam: Gemeente Amsterdam/IMES.
 Tillie, J.N., Slootman, M.W. & Fennema, M. (2006, november 15). Islamic radicalism in Amsterdam. Ghent, Paper prepared for the Joint Conference of the ESA Research Network for the Sociology of Culture.
 Michon, L.B., Tillie, J.N. & Heelsum, A.J. van (2007, juli 19). Turn out and party choice in the local elections in the Netherlands. Barcelona, Paper presented at the 'Experts' Seminar on Political Participation of Foreigners in Public Local Life', Public Law Institute.
 Michon, L.B., Tillie, J.N. & Heelsum, A.J. van (2007, mei 08). Political participation of migrants in the Netherlands since 1986. Helsinki, Paper presented at ther ECPR Joint Sessions.
 Tillie, J.N. & Slijper, B. (2007). Immigrant political integration and ethnic civic communities in Amsterdam. In S. Benhabib, I. Shapiro & D. Petranovic (Eds.), Identities, affiliations, and allegiances (pp. 206-225). New York: Cambridge University Press.
 Bos, L. & Tillie, J.N. (2006). Van Alkmaar tot Zwolle: Het thema integratie in de verkiezingsprogamma's en collegeakkoorden in 30 steden. Forum.
 Fennema, M., Tillie, J.N. & Slootman, M.W. (2006). Islamic radicalism in Amsterdam.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2008). Social capital in multicultural societies. In D. Castiglione, J.W. van van Deth & G. Wolleb (Eds.), Handbook of social capital (pp. 349-370). Oxford/London: Oxford University Press.
 Slootman, M.W. & Tillie, J.N. (2008). Waarom sommige Amsterdamse moslims radicaal worden. In I. Weijers & C. Eliaerts (Eds.), Jeugdcriminologie. Achtergronden van jeugdcriminaliteit (pp. 349-368). Amsterdam: Boom Juridische Uitgevers.
 Jacobs, D. & Tillie, J.N. (2008). Social capital and political participation of immigrants in Europe: key developments in empirical studies. In D. Vogel (Ed.), Highly active immigrants: a resource for European civil societies (pp. 47-58). Frankfurt am Main: Peter Lang Internationaler Verlag der Wissenschaften.
 Demant, F., Slootman, M., Buijs, F. & Tillie, J. (2008). Deradicalisering van rechtsradicalen en islamitische radicalen. In J. van Donselaar & P.R. Rodrigues (Eds.), Monitor Racisme & Extremisme: achtste rapportage (pp. 255-277). Amsterdam: Pallas Publications.
 Fennema, M. & Tillie, J.N. (2008). Social Capital in Multicultural Societies. In D Castiglione (Ed.), Handbook of Social Capital (pp. 349-370). Londen: Oxford University Press.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. het boek zelf vermeldt als jaartal 2008, hoewel het pas in 2009 verscheen