Gebruiker:Jero~nlwiki/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Afbeelding van Feijenoord in 1932 tegen HBS

Op 19 juli 1908 werd in café "de Vereeniging" van Jac. Keizer de voetbalclub Wilhelmina opgericht. Na naamswijzigingen naar HFC en Celeritas werd in 1912 gekozen voor de naam Feijenoord. De thuishaven was vanaf 1917 aan de Kromme Zandweg waar Feijenoord vanaf het seizoen 1921/22 promoveerde naar de hoogste klasse waaruit het sindsdien nooit gedegradeerd is. Hier behaalde de club in het seizoen 1923/24 haar eerste landskampioenschap en vestigde de Rotterdammers zich definitief tussen de beste voetbalclubs van Nederland. Vanaf 1937 verhuisde Feijenoord naar De Kuip vanwege de de groeiende populariteit van de club.

Doelpuntenmakers Rinus Israël en Ove Kindvall met de Europacup I in 1970

De club is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de identiteit van Rotterdam.[1] De grootste successen werden behaald in de jaren '60 en de jaren '70 van de 20e eeuw met als hoogtepunt het behalen van de Europacup I en de Wereldbeker in 1970. De geschiedenis van de club kent ook dieptepunten. Enkele voorbeelden zijn het misbruik van De Kuip tijdens de Razzia van Rotterdam gedurende de Tweede Wereldoorlog, de financiële problemen die hebben geleid tot sportief minder succesvolle periodes, en de hooligans die zich met de club associëren zoals de tijdens Slag bij Beverwijk en de rellen bij AS Nancy-Lorraine.

Eerste successen[bewerken | brontekst bewerken]

Opening van het stadion en beelden van de openingswedstrijd tegen Beerschot
Het elftal van Feyenoord in 1966

Zestien jaar na de oprichting en drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse in 1921, vierde Feyenoord zijn eerste echte succes, het Nederlands landskampioenschap. Later volgden nog meer kampioenschappen, maar dat eerste kampioenschap vonden veel Feyenoorders toch het mooist van allemaal, vooral omdat de rollen definitief waren omgedraaid: de 'arbeiders' hadden de 'heren' verslagen. Hun club, hun Feyenoord, uit de boezem van het volk, was de beste van Nederland.

In de jaren die volgden bouwde Feyenoord door aan het succesverhaal. Net als in het kampioensjaar 1924, werd Feyenoord in de rest van de jaren twintig nogmaals enkele keren afdelingskampioen, maar een landstitel volgde alleen nog in 1928. In 1930 werd voor het eerst de KNVB beker gewonnen. Vijf jaar later lukte het Feyenoord om dit kunstje te herhalen, ditmaal in de finale tegen HVV Helmond.

Door de groeiende belangstelling voor de club en het daardoor toenemende aantal toeschouwers ontstond het idee om een nieuw stadion te bouwen. De accommodatie aan de Kromme Zandweg was te klein geworden. Drijvende kracht achter dit plan was voorzitter Leen van Zandvliet. Door de inzet van Daniël George van Beuningen werd een terrein in de Varkenoordse polder bemachtigd. Hier werd op 23 juli 1935 de eerste paal geslagen van het nieuwe stadion dat krap twee jaar later, op 27 maart 1937, werd geopend.

In de jaren dertig en veertig werden er vijf bekers en zeven landskampioenschappen gewonnen.

Magere jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Moulijn in actie tegen Sparta in 1969

Gedurende de oorlogsjaren speelde de club haar wedstrijden op Het Kasteel omdat de eigen Kuip werd bezet door de Duitsers. Ook werd er nog wel eens op andere locaties in het land gespeeld of op de oude locatie aan de Kromme Zandweg. Tijdens de oorlog werden er slechte resultaten geboekt en ook de jaren na de oorlog waren niet al te best. Pas in 1958 en 1959 werden er nieuwe bekers gewonnen.

De club speelde in 1961 haar eerste Europacupwedstrijd tegen het Zweedse IFK Göteborg. De ronde erna werden ze uitgeschakeld door het Engelse Tottenham Hotspur. Twee jaar later stonden honderdduizenden supporters langs de oevers van de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg om de schepen, de Groote Beer en de Waterman, uit te zwaaien. Deze voerden duizenden supporters naar Lissabon voor de Europacupwedstrijd tegen Benfica. De wedstrijd ging verloren waardoor Feyenoord niet verder kwam dan de halve finale. In 1965 behaalde Feyenoord voor het eerst in zijn historie de dubbel. Het was de aanzet naar een succesvolle periode voor de Trots van Zuid.

Gouden periodes[bewerken | brontekst bewerken]

Rinus Israël en Ove Kindvall met de Europacup I in 1970
Feyenoord-elftal met de Wereldbeker voor clubs in 1970
Afscheid van Johan Cruijff als voetballer, op de schouders van Wijnstekers en Brard

In 1970 slaagde Feyenoord er in als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen met spelers als Wim Jansen, Willem van Hanegem en Mister Feyenoord Coen Moulijn, onder de zeer succesvolle trainer Ernst Happel. Enkele maanden later volgde ook nog de Wereldbeker. In 1974 veroverde Feyenoord de UEFA Cup, eveneens als eerste Nederlandse club, onder coaching van de zeer succesvolle Wiel Coerver, en met spelers als Wim Rijsbergen, Jan Boskamp, Lex Schoenmaker, Jörgen Kristensen en Peter Ressel. De eerste helft van de jaren zeventig waren, naast deze prijzen werden er ook nog landskampioenschappen gewonnen, succesvol voor de club. Daarna volgde een korte prijsloze periode vanaf half 1975, tot in het seizoen 1979/80 de KNVB-beker werd gewonnen.

Pas in de jaren tachtig begon de club weer wat prijzen te winnen. Ook bereikte het de halve finale van de Europacup II in het seizoen 1980/81, met in dat elftal onder meer Petur Petursson, Pierre Vermeulen, Richard Budding, Jan van Deinsen, Karel Bouwens, Carlo de Leeuw, Rene Notten, Wim van Til, Ben Wijnstekers, Andre Stafleu, Sjaak Troost, Ton van Engelen, en Joop Hiele. In het seizoen 1983/84 had Feyenoord een topjaar, toen het team – met daarin onder andere Johan Cruijff, Michel van de Korput, Ruud Gullit en Peter Houtman – zowel de beker als het landskampioenschap pakte. Cruijff nam hiermee revanche op zijn oude club Ajax, dat hem geen nieuw contract aanbood waardoor hij koos voor een jaar in dienst van de Rotterdammers. Na afloop van het seizoen nam Cruijff afscheid als voetballer. In de tweede helft van de jaren tachtig ging het weer wat minder met de club uit Rotterdam-Zuid, terwijl het Nederlands voetbalelftal wél succes boekte met Feyenoorders Hiele en Troost in de selectie, en Ajax (1986/87) en PSV (1987/88) ieder een Europa Cup wonnen.

Pas in 1991 werd er weer een prijs gewonnen; de beker. Daarna pakte de club twee landstitels, twee Supercups en tot en met 1995 nog 3 KNVB bekers in 4 jaar tijd. Bepalende spelers in de jaren negentig waren onder andere Henk Fraser, John de Wolf, Mike Obiku, József Kiprich, Ulrich van Gobbel, Gaston Taument en Jean-Paul van Gastel

Nieuwe millennium[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 mei 2002 kregen de redelijk succesvolle jaren negentig een nog succesvoller vervolg. Feyenoord veroverde onder leiding van trainer Bert van Marwijk en met een uitblinkende Pierre van Hooijdonk in het eigen stadion, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund, na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup.

Het veroveren van de UEFA Cup ontketende in het Stadion Feijenoord een volksfeest van grote omvang. Dit gebeurde twee dagen na de moord op Pim Fortuyn. De winst van de UEFA Cup was lange tijd de laatste prijs die de club won. Het kreeg te maken met financiële problemen en werd uitgesloten van Europese wedstrijden.

Rondom de UEFA Cupwedstrijd van 30 november 2006 tussen AS Nancy en Feyenoord, in de poulefase van het toernooi, ontstonden er schermutselingen tussen Feyenoordaanhangers en de lokale politie. Van de ongeveer 3000 meegereisde Feyenoord aanhangers kregen enkele het in het centrum van Nancy aan de stok met enkele politieagenten. De reactie van de politie was dusdanig generiek, tegenover alle Nederlanders die zich in het centrum bevonden, dat deze situatie snel uit de hand liep. Allerlei Feyenoorders die niet betrokken waren bij de gebeurtenissen tot dan toe werden door de politie opgedreven, waarop felle tegenreacties kwamen. Ondanks waarschuwingen van het Feyenoordbestuur waren er vrij beschikbare kaartjes te koop geweest, waardoor er meer supporters met en zonder kaartje meegereisd waren dan gebruikelijk, en een deel hiervan tussen de Franse supporters plaats moest nemen. In plaats daarvan werd de gehele Feyenoordaanhang in het uitvak gedreven door de politie, waarna zij met traangas bestookt werden, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 3-0 overwinning voor Nancy.

Door de resultaten van de overige wedstrijden in de poule kwalificeerde Feyenoord zich nog wel voor de volgende ronde, waarin het zou moeten uitkomen tegen Tottenham Hotspur FC. Op 19 januari maakte de UEFA echter bekend dat, ondanks de volgens sommigen twijfelachtige rol van de politie, Feyenoord geschorst werd voor de rest van het UEFA-cup-toernooi en een boete kreeg opgelegd van 100.000 Zwitserse frank (61.810 euro). Tevens kreeg Feyenoord een proeftijd van twee jaar.

Financiële problemen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekerviering op de Coolsingel in 2008
Been tijdens een training van Feyenoord, juli 2011

Na 2006 ging het vrij snel minder met Feyenoord. Feyenoord won op 27 april 2008 nog wel de KNVB-beker, door Roda JC in de eigen Kuip met 2-0 te verslaan door goals van Denny Landzaat en Jonathan de Guzman, maar verder bleven het magere jaren voor de Trots van Zuid. Door het uitblijven van succes in de competitie en het niet halen van de Champions League, nam de schuld van Feyenoord in de jaren hierna sterk toe. De Rotterdammers hadden in de zomer van 2007 enkele grootverdieners aangetrokken, zoals Roy Makaay, Kevin Hofland en Giovanni van Bronckhorst, maar dat risico pakte niet goed uit.

In het seizoen 2008/09 eindigde Feyenoord als zevende in de Eredivisie en geld voor versterkingen was er nauwelijks. Toch lukte het via enkele investeerders en andere constructies nog enkele spelers aan te trekken. Het seizoen 2009/10 verliep voor Feyenoord beter vergeleken met het jaar daarvoor. De club eindigde op een stabiele vierde plek in de competitie en stond de club voor de vijftiende keer in de finale om de KNVB beker. De finale werd verloren van Ajax.

Voor aanvang van het seizoen 2010/11 werd via de KNVB bekend dat Feyenoord in Categorie 1 is geplaatst. Dat betekent dat de voetbalbond hun financiële huishouding verscherpt in de gaten houdt. Clubs die in categorie 1 geplaatst zijn, moeten daar binnen drie jaar weer uit zijn. Hebben ze hun zaakjes binnen die periode niet op orde, dan dreigen ze hun licentie kwijt te raken. Door de financiële problemen had Feyenoord onvoldoende mogelijkheden om de selectie voldoende te versterken. Feyenoord was noodgedwongen jeugdspelers in te brengen en transfervrije spelers aan te trekken. Dit vertaalde zich in moeizame sportieve prestaties, aangezien Feyenoord een groot deel van het seizoen in de onderste regionen van de ranglijst verkeerde.

Op donderdag 28 oktober 2010, vier dagen na het historische verlies met 10-0 tegen PSV, nam een groep investeerders met de naam Vrienden van Feyenoord onder leiding van Pim Blokland 49% van de aandelen in Feyenoord over voor een bedrag van € 17 miljoen wat nog op kan lopen tot € 30 miljoen. In ruil hiervoor wilde de groep twee plaatsen in de Raad van Commissaren per februari 2011. Hiermee werd de schuld die Feyenoord had teruggebracht naar € 26 miljoen.[2] Ondanks dat Feyenoord een groot deel van zijn schuld had weggewerkt, meldde Eric Gudde dat er geen ruimte was voor versterkingen in de winterstop. Die konden volgens hem pas komen wanneer Feyenoord uit de categorie 1 geplaatst werd.[3] Feyenoord slaagde erin om op te krabbelen op de ranglijst en de degradatiezone te verlaten, maar eindigde uiteindelijk op de tiende plaats.

Wederopstanding[bewerken | brontekst bewerken]

Koeman (l) met assistenten Patrick Lodewijks (m) en Jean-Paul van Gastel (r) op een training
Graziano Pellè in dienst van Feyenoord

In de voorbereiding op het seizoen 2011/12 vertrok Georginio Wijnaldum naar concurrent PSV en Leroy Fer naar FC Twente.[4] Op 13 juli 2011 stapte Mario Been op als hoofdcoach door een gebrek aan vertrouwen van de spelersgroep. Vooral de ervaren spelers zouden het vertrouwen hebben opgezegd.[5]

Oud-Feyenoordspeler Ronald Koeman werd door de nieuwe technisch directeur Martin van Geel aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer. Hij kreeg Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst als assistenten. Onder leiding van het nieuwe technische trio wist een jonge, onervaren spelersgroep zich te plaatsen voor de Champions League door tweede te worden in de Eredivisie. De steunpilaren in het successeizoen waren onder andere Ron Vlaar, Karim El Ahmadi en de van Manchester City gehuurde John Guidetti.

Ook op financieel gebied ging Feyenoord er op vooruit. De club promoveerde in april 2012 van Categorie 1 naar Categorie 2, waardoor de club iets meer ruimte kreeg voor transfers, en niet meer onder curatele stond van de KNVB. Zo werden in het daaropvolgende seizoen seizoen 2012/13 Harmeet Singh en Lex Immers aangetrokken voor respectievelijk € 500.000 en € 900.000. Daarnaast werd Graziano Pellè voor één seizoen gehuurd van Parma.

In de Champions League lootte Feyenoord in de derde voorronde het Oekraïense Dynamo Kiev. Over twee wedstrijden verloor Feyenoord met 1-3. De club ging daarna naar de play-offs van de Europa League, daarin werd het gekoppeld aan Sparta Praag. Ook in dit tweeluik redden de Rotterdammers het niet (2-4 verlies), waardoor Feyenoord dus vroegtijdig werd uitgeschakeld.

In het seizoen 2012/13 deed Feyenoord na een inhaalrace lang mee om de titel, maar uiteindelijk werd het derde achter Ajax en PSV. Daardoor begon het in de play-offs in de Europa League van het seizoen 2013/14. De smaakmakers van de ploeg waren destijds de verdedigers, alle basisverdedigers van Feyenoord – Darryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi – waren op dat moment internationals. Op het middenveld brak Tonny Vilhena definitief door, terwijl voorin toptalent Boëtius debuteerde.

In het seizoen 2013/14 begon Feyenoord met de slechtste competitiestart ooit. De eerste 3 competitiewedstrijden werden verloren tegen respectievelijk PEC Zwolle, FC Twente en Ajax. Hierna ging het wel beter. In de beker bereikte Feyenoord de vierde ronde, waarin ze uitgeschakeld werden op bezoek in de Amsterdam Arena (2-1 verlies). In de competitie was Feyenoord erg wisselvallig. Zo werd er thuis verloren van Heracles Almelo, maar wordt er uit gewonnen bij Vitesse. Door de matige reeks in uitwedstrijden stond Feyenoord na 25 wedstrijden op de vierde plaats onder FC Twente, Ajax en Vitesse. Europees gezien eindigde het seizoen 2013/14 al vroeg. De Rotterdammers namen het op tegen Krasnodar, maar verloren met 1-3 over twee wedstrijden. Op 1 februari 2014 maakte Koeman bekend dat hij na drie jaar zijn aflopende contract niet zou verlengen.

Nieuwe start[bewerken | brontekst bewerken]

Logo in steen voor de fanshop tegenover De Kuip

Op 3 maart 2014 maakte Feyenoord bekend dat Fred Rutten per 1 juli Ronald Koeman zou opvolgen als de nieuwe hoofdcoach, nadat toenaderingspogingen tot Louis van Gaal en Co Adriaanse op niets uitliepen.[6] Ook waren er veel mutaties in het elftal. Waar dragende krachten als Graziano Pellè en Bruno Martins Indi vertrokken, kwamen er nieuwe spelers. Karim El Ahmadi keerde terug uit de Premier League, Jens Toornstra en Bilal Başacıkoğlu kwamen over van respectievelijk FC Utrecht en SC Heerenveen en Kenneth Vermeer maakte de gevoelige overstap van aartsrivaal Ajax naar Feyenoord. Ook huurde Feyenoord Colin Kâzım-Richards en trok het de transfervrije Khalid Boulahrouz aan.

Met dit elftal plaatste Feyenoord zich voor het eerst in zeven jaar voor de groepsfase van de Europa League. Feyenoord drong zelfs door tot de tweede ronde, na een memorabele 2-0 overwinning op het Spaanse Sevilla. Feyenoord verloor in deze tweede ronde over twee wedstrijden met 2-3 van het Italiaanse AS Roma. Mede door het gebrek aan financiële middelen besloot Fred Rutten om na één jaar zijn contract niet te verlengen.[7] Op 23 maart 2015 maakte Feyenoord zijn nieuwe trainer bekend: oud-speler en -aanvoerder Giovanni van Bronckhorst.[8]

Prijzenpakker[bewerken | brontekst bewerken]

De selectie tijdens een training op Varkenoord
Giovanni van Bronckhorst met de kampioensschaal in 2017

Na acht jaar zonder prijs werd op 24 april 2016 beslag gelegd op de twaalfde KNVB Beker in de clubhistorie. In de Eredivisie behaalde Feyenoord de derde plek, ver achter Ajax en kampioen PSV. Gedurende de volgende transfermarkt deed Feyenoord goede zaken. Contracten van basisspelers als Dirk Kuijt en Eljero Elia werden verlengd en verder werd Nicolai Jørgensen voor ongeveer €3.500.000,- overgenomen van FC Kopenhagen, terwijl Brad Jones transfervrij werd aangetrokken van N.E.C. als vervanger van de geblesseerde doelman Kenneth Vermeer.

Het seizoen 2016/17 begon voortreffelijk, de eerste negen competitiewedstrijden werden gewonnen en Feyenoord versloeg het Engelse Manchester United met 1-0 in de Europa League. In diezelfde week werd er in Eindhoven gewonnen van regerend landskampioen PSV, 0-1. Het eerste puntverlies werd geleden in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 23 oktober 2016. Het werd 1-1 door doelpunten van Kasper Dolberg en Dirk Kuijt. Een week later werd thuis gelijk gespeeld tegen SC Heerenveen (2-2). Op 6 november verloor een gehavend elftal voor het eerst dat seizoen in de Eredivisie; degradatiekandidaat Go Ahead Eagles was door een doelpunt van Jarchinio Antonia met 1-0 te sterk in Deventer. Europees liep het die periode niet en na nederlagen tegen Manchester United (4-0) en Fenerbahçe (0-1) liep voor Feyenoord het Europees avontuur ten einde. In de Eredivisie werden tussendoor grote zeges geboekt, zoals de 6-1 overwinning tegen Sparta en 0-4 tegen AZ. Met een voorsprong van vijf punten op nummer twee Ajax ging Feyenoord als koploper de winterstop in.

De tweede seizoenshelft begon Feyenoord sterk. De eerste zeven competitiewedstrijden van 2017 werden gewonnen door Feyenoord. In Arnhem werd wel verloren van Vitesse in het toernooi om de KNVB beker (2-0). Ook werd PSV thuis door een rommelig eigen doelpunt van PSV-keeper Jeroen Zoet met 2-1 verslagen. Op 5 maart was Sparta de eerste ploeg die Feyenoord na de winterstop in de Eredivisie wist te verslaan. Door een vroeg doelpunt van Mathias Pogba won Sparta met 1-0. Feyenoord richtte zich echter snel weer op. Er werd wederom ruim gewonnen van AZ (5-2) en een week later werd in en tegen Heerenveen met 1-2 gewonnen. Vervolgens stond de Klassieker tegen Ajax op het programma. Na een vroeg doelpunt won Ajax uiteindelijk met 2-1. In de doordeweekse speelronde op 5 april 2017 werd Go Ahead Eagles met een 8-0 nederlaag terug naar Deventer gestuurd. Echter, door een gelijkspel tegen PEC Zwolle was de voorsprong op Ajax geslonken tot op één punt. Na twee overwinningen op rij van Feyenoord en een nederlaag van achtervolger Ajax tegen PSV was de voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan weer vier punten.

Op de voorlaatste speeldag van de Eredivisie kon Feyenoord op bezoek bij stadsgenoot Excelsior kampioen worden, maar er werd met 3-0 verloren. Een week later op de laatste speeldag werd de ploeg alsnog kampioen door met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. De drie goals van Feyenoord werden gemaakt door aanvoerder Dirk Kuijt, die zijn laatste wedstrijd speelde en hiermee zijn carrière glansrijk afsloot. Het betekende de vijftiende landstitel in de historie van Feyenoord en de eerste sinds 1999.

Door het kampioenschap speelde de club ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar Vitesse in de Kuip op 5 augustus 2017. Na negentig minuten, met een stand van 1-1, won Feyenoord de Johan Cruijff Schaal na een penaltyreeks. Echter de rest van het seizoen verliep teleurstellend. In de Champions League werd Feyenoord in de groepsfase met drie punten uitgeschakeld in een groep met Manchester City, Napoli en Shakhtar Donetsk. In de Eredivisie was Feyenoord al in januari kansloos voor de titel en eindigde het, ondanks de terugkeer van Robin van Persie, op plek vier met een flinke achterstand op kampioen PSV, nummer twee Ajax en nummer drie AZ.

Het seizoen werd positief afgesloten met het winnen van de dertiende KNVB-beker in de clubhistorie. Daarmee won de club de vierde prijs in drie jaar en na de speciale gouden kampioensschaal (60 jaar Eredivisie) en de eerste nieuwe Johan Cruijff Schaal ook de gouden KNVB-beker die goud is ter ere van de honderdste finale. Op zaterdag 4 augustus 2018 werd de officiële openingswedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen 2018-2019 met strafschoppen gewonnen van PSV. Feyenoord sleepte daardoor voor het tweede jaar op rij de Johan Cruijff Schaal binnen. Dit was Feyenoords vijfde prijs sinds het jaar 2016.

Wisselvallig[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 januari 2019 maakte Van Bronckhorst, de succesvolste trainer in de clubhistorie, bekend de club na het seizoen te verlaten.[9] Jaap Stam werd op 6 maart 2019 aangekondigd als de opvolger van Van Bronckhorst,[10] maar hij besloot al na enkele maanden op te stappen als hoofdtrainer van Feyenoord, mede door tegenvallende resultaten en de 4-0 nederlaag in De Klassieker tegen Ajax.[11] De ervaren oud-bondscoach Dick Advocaat volgde hem op en kreeg de kwakkelende ploeg weer aan de praat.[12] Onder zijn leiding bleef het elftal lange tijd ongeslagen en bereikte het in 2020 de finale van het KNVB Beker-toernooi door met 7-1 van NAC Breda te winnen. Deze finale, waarin FC Utrecht de tegenstander zou zijn, werd door de coronacrisis in Nederland echter niet gespeeld. In het najaar van 2020 werd bekend dat Advocaat Feyenoord zou verlaten[13] Twee weken later werd voormalig AZ-hoofdtrainer Arne Slot aangekondigd als de nieuwe hoofdtrainer van de Rotterdammers.[14] Het laatste seizoen onder leiding van Advocaat eindigde de club op een teleurstellende vijfde plaats op de ranglijst, waardoor het play-offs moest gaan spelen om Europees voetbal te bewerkstelligen. In de eerste ronde trof het stadsgenoot Sparta waar met 2-0 van werd gewonnen en in de finale was Utrecht de tegenstander. Ook die wedstrijd werd met 2-0 gewonnen waardoor de club zich plaatste voor de voorronde van de nieuwe UEFA Europa Conference League.[15]

Transformatie[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer die volgde, met de komst van Slot, onderging de club grote veranderingen binnen de organisatie. Zo werd er een hernieuwde voetbalvisie uitgerold - onder andere gekenmerkt door hoge intensiteit, creativiteit, dynamiek - en werd de begeleidende staf rondom het eerste elftal versterkt. Onder leiding van Slot wist Feyenoord zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de UEFA Europa Conference League en kende het team een goede start in de competitie.

Buiten het veld was het onrustig rondom de club. Zo was er een speurtocht langs huizen van kopstukken van de club, een aanval op het bestuur van tegenstander Union Berlin en vertrok algemeen directeur Mark Koevermans na een reeks incidenten.[16][17][18] Na de winterstop zette Feyenoord zijn goede prestaties voort en eindigde het als derde in de Eredivisie[19]. Daarnaast wist het team zich te plaatsen voor de finale van de UEFA Europa Conference League tegen AS Roma, het toernooi waarvan de club voorafgaand aan het seizoen nog vraagtekens had gezet bij de toegevoegde waarde ervan.[20][21] Na overwinningen op Partizan Belgrado, Slavia Praag en Olympique de Marseille in de knock-outfase van het toernooi ging de finale met 1-0 verloren.[22]

Na het succesvolle Europese seizoen vertrokken meerdere sterkhouders, waaronder Luis Sinisterra, Marcos Senesi, Fredrik Aursnes en Tyrell Malacia. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen gingen wedstrijden tegen Kopenhagen (0-7), Union Sint-Gillis (0-4) en Olympique Lyon (0-2) met ruime cijfers verloren. Feyenoord begon met zestien nieuwe spelers aan een degelijke reeks in de Eredivisie en een succesvolle groepsfase in de UEFA Europa League.[23] Halverwege het seizoen stond de club bovenaan in de competitie, een plek die het niet meer weggaf. Op 14 mei 2023 werd het elftal, exact zes jaar na het vorige kampioenschap, opnieuw landskampioen.[24] In de Europa League bereikte het team de kwartfinale, waarin het werd uitgeschakeld door AS Roma.

  1. Kampioen Feyenoord gehuldigd in Rotterdam: 'Geeft veel energie'. NOS (15 mei 2023). Gearchiveerd op 24 mei 2023. Geraadpleegd op 10 april 2024. "De stad is verbonden met Feyenoord. Deze stad ontleent veel meer identiteit aan Feyenoord dan aan de Maas."
  2. Feyenoord krijgt injectie van 17 miljoen RTV Rijnmond
  3. Gudde: 'Geen nieuwe spelers in winterstop' RTV Rijnmond
  4. Botsing dreigt tussen Feyenoord en gewilde Fer, VI.nl. Gearchiveerd op 29 mei 2014.
  5. Been gooit handdoek bij gebrek aan vertrouwen Voetbal International, 13 juli 2011. Gearchiveerd op 29 mei 2014.
  6. Rutten nieuwe coach Feyenoord NOS, 3 maart 2014. Gearchiveerd op 15 april 2023.
  7. Trainer Fred Rutten uit Overdinkel definitief weg bij Feyenoord RTV Oost, 2 maart 2015. Gearchiveerd op 19 april 2023.
  8. Opvolger Rutten bekend: Van Bronckhorst krijgt leiding bij Feyenoord Voetbalprimeur, 23 maart 2015. Gearchiveerd op 19 april 2023.
  9. Giovanni van Bronckhorst vertrekt bij Feyenoord Voetbal International, 24 januari 2019. Gearchiveerd op 8 juli 2023.
  10. Jaap Stam wordt de nieuwe trainer van Feyenoord Algemeen Dagblad, 6 maart 2019. Gearchiveerd op 19 april 2023.
  11. Stam vertrekt per direct bij Feyenoord Voetbal International, 28 oktober 2019. Gearchiveerd op 8 juli 2023.
  12. Dick Advocaat nieuwe hoofdtrainer Feyenoord (Persbericht), 30 oktober 2019. Gearchiveerd op 31 mei 2023.
  13. Advocaat vertrekt na dit seizoen bij Feyenoord en stopt als clubcoach: 'Deze keer echt' Algemeen Dagblad, 1 december 2020. Gearchiveerd op 19 april 2023.
  14. Feyenoord contracteert Slot als nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen NOS, 15 december 2020. Gearchiveerd op 15 april 2023.
  15. Sinisterra bezorgt geëmotioneerde Advocaat afscheid met Europees ticket Voetbal International, 23 mei 2021. Gearchiveerd op 8 juli 2023.
  16. Oplossing ligt niet voor handen na ‘een trieste dag voor Feyenoord’ Algemeen Dagblad, 27 oktober 2021. Gearchiveerd op 19 april 2023.
  17. Directieleden Feyenoord-opponent Union Berlin aangevallen in Rotterdams café NU.nl, 21 oktober 2021. Gearchiveerd op 18 april 2023.
  18. Feyenoord-directeur Koevermans stapt op wegens bedreigingen: ‘Dit besluit doet pijn’ Algemeen Dagblad, 27 oktober 2021. Gearchiveerd op 19 april 2023.
  19. Feyenoord wint in duel vol fouten van Go Ahead Eagles en is officieel derde in de eredivisie RTV Rijnmond, 11 mei 2022. Gearchiveerd op 18 april 2023.
  20. Feyenoord houdt stand in Marseille en bereikt eerste Europese finale in 20 jaar NU.nl, 5 mei 2022. Gearchiveerd op 19 april 2023.
  21. Feyenoord zag Conference League eerst niet zitten VI, 5 mei 2022
  22. Tranen in Tirana: Feyenoord verliest finale Conference League De Telegraaf, 26 mei 2022. Gearchiveerd op 19 april 2023.
  23. Gestoord! Feyenoord wint van Lazio én wint de Europa League-groep Sportnieuws, 3 november 2022. Gearchiveerd op 15 mei 2023.
  24. Oppermachtig Feyenoord kroont zich na zes jaar weer tot landskampioen NU.nl, 14 mei 2023. Gearchiveerd op 20 mei 2023.