Naar inhoud springen

Gebruiker:Mwpnl/Waarschuwing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uw aandacht alstublieft
Welkom op Wikipedia. Via uw internetverbinding zijn enkele dubieuze wijzigingen geplaatst op Wikipedia. Hieronder vindt u een overzicht van deze dubieuze wijzigingen.

Het kan goed zijn dat u zich van geen kwaad bewust bent en dacht een goede wijziging te doen, vraag in zo'n geval om uitleg op onze Helpdesk, waar u vragen kunt stellen aan medewikipedianen.

Maar... als u bewust aan het kliederen bent: stop daar dan alstublieft mee. Bij herhaaldelijk kliederen op Wikipedia wordt de mogelijkheid om te bewerken voor u uitgeschakeld.

Wilt u experimenteren met het bewerken van pagina's en het uitproberen van bepaalde code? Doet u dit dan in de Zandbak en niet op onze artikelen.

Heeft u nog nooit een bewerking op Wikipedia gedaan? Mogelijk heeft u een dynamisch IP-adres en is de waarschuwing voor iemand anders bestemd. In dat geval verontschuldigen wij ons voor het ongemak.



Je aandacht graag
Welkom op Wikipedia. Via je internetverbinding zijn enkele wijzigingen geplaatst, maar die passen nog niet helemaal in de encyclopedie. Misschien dat dit bericht je verbaast. Dat begrijpen we, maar wellicht zijn de suggesties hieronder nuttig. Het kan geen kwaad ze eens rustig door te lezen.

Schrijf vanuit een neutraal standpunt. Het is erg verleidelijk een standpunt vóór of tégen iets in te nemen; het is een menselijke neiging. In een encyclopedie hoort dat echter niet thuis; daar wordt het onderwerp zakelijk besproken. Natuurlijk voel je je betrokken bij dat onderwerp, maar laat geen standpunt blijken.

Laat reclame achterwege. Soms vind je iets zó de moeite waard dat je iedereen wel in de voordelen zou willen laten delen. Maar dan wordt de tekst een advertentie, of een "advertorial". Ook dat is niet de bedoeling. Prijs niets aan, maak geen promotie: houd het bij informatie over het onderwerp.

Wees controleerbaar. Soms wordt er informatie toegevoegd die een ander niet kan natrekken. We weten dan niet of het wel juist is wat je schrijft. Zorg dat je toevoegingen gefundeerd en controleerbaar zijn. Vermeld er liefst bronnen bij.

Vermijd linkspam. Die bronnen mogen best van het internet komen, maar ook dan weer: géén reclame. Dus niet een site van een bedrijf dat zichzelf zo goed mogelijk "verkoopt"; en geen aanbevelingen! Neutrale sites (en artikelen, en boeken) zijn er ook; verwijs daarnaar.

Houd rekening met het auteursrecht. Je mag niet zomaar een tekst overnemen van papier of elektronisch; niemand mag dat. Dus schrijf je eigen tekst. Natuurlijk mag je informatie zoeken, en je laten inspireren; als je dat alles maar verwerkt in een eigen tekst.

Er zijn nog wel meer dingen om rekening mee te houden, en wellicht is er in jouw geval nét iets anders van toepassing. In de welkomstsjabloon hierboven vind je een aantal nuttige links; klik er eens een paar op je gemak aan. Maar als je een gerichter vraag of opmerking hebt, vraag dan om uitleg op onze Helpdesk. Medewikipedianen zullen er graag op ingaan. Zoek vooral contact!

We zijn bij dit alles van je positieve bedoelingen uitgegaan. Dat zou vanzelf moeten spreken. Helaas komt het ook voor dat mensen bewust in artikelen kliederen, en daar moeten we waakzaam tegen zijn; ook dat spreekt wel vanzelf.

Wel is er de mogelijkheid eens rustig te experimenteren; proefpagina's aanmaken en codes uitproberen kan in de Zandbak. Het voordeel is duidelijk: onze artikelen lijden daar immers niet onder. En het is een leerzame ervaring. Ook wij hebben het "vak" door oefenen moeten leren, soms met vallen en opstaan. Daarom wensen we je veel plezier en succes.

Heb je nog nooit een bewerking op Wikipedia gedaan? Dan zal dit bericht nogal een verrassing zijn. Maar mogelijk heb je een dynamisch IP-adres en is deze mededeling voor iemand anders bestemd. In dat geval verontschuldigen wij ons voor het ongemak.