Naar inhoud springen

Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Sail Amsterdam 700

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Al vanaf 1975 (hier weer in 2015) is de KRUZENSHTERN te gast bij Sail Amsterdam

Sail Amsterdam 700 werd gezien als een "once in a lifetime experience", [1] en was op dat moment het grootste zeilevenement van Nederland en België. Het werd gehouden ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam in 1975.

Het leek de bestuurders van de hoofdstad een leuk idee om voor een paar dagen, net als vroeger, weer een haven vol zeilschepen te hebben. Een nautisch evenement in de haven van Amsterdam, waarbij de aandacht gericht zou worden op de haven en de stad. Er werden schepen uit de hele wereld voor dit evenement uitgenodigd. [2]

Het werd uiteindelijk een volksfeest, dat ongeveer een miljoen bezoekers trok. Hoewel bezoekers aan de wal er niet voor hoefden te betalen, was het evenement zelf niet gratis. Ook de 'Sail Training Association, de Engelse organisator van de jaarlijkse 'Cutty Sark Tall Ships' Races', diende betaald te worden. De kosten van het gehele evenement, zo'n acht ton, werden gedragen door de gemeenschap. Gemeentelijke diensten zorgden overal voor.

Aan het evenement deed een grote Nederlandse vloot mee. Langs het Noordzeekanaal van IJmuiden tot Amsterdam voeren de schepen in de SAIL-IN Parade, een indrukwekkend schouwspel met de tallships, replica’s, marineschepen en moderne schepen, dat langs de beide kanten waar dat maar mogelijk was werd gevolgd door bezoekers, vaak rijen dik. Niet te vergeten de feestgangers op de enorme hoeveelheid drijvend materiaal uit de Amsterdamse grachten. In later jaren werd dit beperkt, vanwege de gevaar van zinken en schade vanwege het relatief slechte drijfvermogen en de bestuurbaarheid van veel pieremachochels. De honderden platbodems en andere traditionele schepen die om de tallships heen voeren zorgden voor een gigantisch mooi plaatje, dat alleen in Nederland kan worden oproepen. Deze oude botters, klippers, tjalken, zalmschouwen en luxe motorschepen worden in de vaart gehouden door de leden van de behoudsverenigingen. Zij vormen het behang, waartegen de grote zeeschepen des te beter mogen afsteken.

Tot in China had SAIL Amsterdam de kranten gehaald. Nog voor de afloop van deze eerste SAIL in Amsterdam riep wethouder Lammers op tot een vijfjaarlijkse herhaling. Nergens ter wereld worden de grote schepen door zo veel bootjes en varend erfgoed opgewacht als in Amsterdam.

Afgemeerd werd in de IJhaven, die toen nog niet was afgesloten voor hoge schepen met de Jan Schaeferbrug. Afgesproken werd dat schepen tot 20 meter met maximaal 12 betalende gasten aan boord, vrij door de havens mochten varen. Deelname aan Sail was voor hen gratis. Het evenement was toen nog minder commercieel dan latere edities, pas in 1980 kwam de merchandising. Het begon met een kermisexploitant die een reuzenrad neerzette, met een oliebollenkraam.

De meeste tallships aan de kade waren te bezichtigen. Daar was dermate veel belangstelling voor, dat lange wachtrijen ontstonden. Het bezichtigen van zulke schepen beperkt zich meestal tot het dek. De verblijven en machinekamer (ook de tallships varen af en toe op de motor) blijven voor het gewone publiek gesloten.

Na afloop van het evenement vertrokken de schepen op eigen gelegenheid, in tegenstelling tot de laatste edities, waar een SAIL-OUT wordt georganiseerd en de schepen min of meer tegelijkertijd vertrekken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Category:SAIL Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Evenement in Amsterdam Categorie:Scheepvaart in Nederland Categorie:Evenement in 1975