Gebruiker:Zwitser123/Kladblok2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

CONCEPT, graag reageren op de overlegpagina en niet in deze tekst veranderen.

De bedoeling van dit artikel is opzetje voor een overzicht op hoog niveau over de verschillende soorten van crises die in meerdere landen hebben bestaan, niet een uitputtende lijst van crises die zich ergens hebben voorgedaan.

Er zal een hele lading links naar hoofdartikelen zoals "Coronacrisis in <land>" en "...gevolgen van de crisis in <land>" toegevoegd worden nadat de hoofdtekst min of meer accoord bevonden is.


Coronacrisis is het populaire overkoepelende begrip voor de vele direkte en indirekte gevolgen van de Coronapandemie, beide begrippen worden ook wel door elkaar gebruikt.

In vele landen en regio's waren de gevolgen van de pandemie onverwacht en omvangrijk op maatschappelijk, sociaal en economisch gebied. Sommige effecten traden op tijdens periodes van grote infectiedruk, andere ontstonden als gevolgen van internationale afhankelijkheden ondermeer op het gebied van produktie, handel en reizen. De aard van de crises was per regio en tijdsvak verschillend. Dit artikel behandelt de algemene niet-medische aspecten van de crises.

De zwaarte van de regionale crises werd beinvloed door:

  • de aan- of afwezigheid van sociale voorzieningen voor hen, die hun inkomen verloren door lockdown maatregelen,
  • de toestand en toegankelijkheid van de gezondheidszorg,
  • de voorgaande ervaring met epidemien en Sars,
  • de aard van de lockdown maatregelen,
  • de afhankelijkheid van internationale handelsstromen,
  • ongelukkige regeringsbeslissingen en -overtuigingen.

Sociale voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige regeringen ondersteunden lockdown maatregelen met financiele ondersteuning voor bedrijven en individuen[1]. Waar dat niet gebeurde, leidden de lockdown tot migratiestromen van bijvoorbeeld dagloners[2][3], problemen voor sociaal zwakkeren[4] of het ontduiken van de maatregelen.

Gezondheidszorg[bewerken | brontekst bewerken]

Door de algemene vatbaarheid van de bevolking voor Covid-19 en het te verwachten percentage zwaar zieken was er geen gezondheidssysteem dat de aanstorm zonder maatregelen kon doorstaan. Naast uitbreiding van het aantal IC-bedden werden daarom veelal minder dringende behandelingen uitgesteld.

Daar waar de gezondheidsinfrastructuur overbelast raakte ontstonden crises rondom bijvoorbeeld de beschikbaarheid van zuurstof voor patienten en beschermingsmateriaal voor gezondheidspersoneel.

Epidemieervaring[bewerken | brontekst bewerken]

Maatregelen zoals bron- en contactonderzoek waren in sommige gezondheidssytemen in vergetelheid geraakt, terwijl in landen die geregeld met epidemien te maken hebben dit sneller en effectiever kon worden ingezet. Sommige landen in bijvoorbeeld Zuid-Oost Azie hadden naar aanleiding van de Sars-epidemie in 2002 hun pandemieplannen geactualiseerd en waren zo beter voorbereid[5].

Maatschappelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Het stilleggen van het openbare leven was voor culturele instellingen en horeca ingrijpend. Ook het politieke leven werd bemoeilijkt. Grenssluitingen leidden tot persoonlijke crises voor families en vrienden die aan beide zijden van de grens wonen[6].

Handelsstromen[bewerken | brontekst bewerken]

Door de toegenomen mondialisering sinds het eind van de 20ste eeuw werden vele landen en regeringen verrast door onverwachte economische afhankelijkheden. Er onstonden leverproblemen bij bijvoorbeeld (grondstoffen voor) medicijnen en medisch beschermingsmateriaal maar ook bijvoorbeeld bij alkohol of computeronderdelen.

Politieke besluitvorming[bewerken | brontekst bewerken]

In de veronderstelling, de economie te kunnen en moeten beschermen, viel de belangenafweging tussen economie en volksgezondheid in sommige landen meer ten gunste van de economie uit. Gaandeweg de pandemie werd duidelijk dat daardoor de epidemiologische situatie verslechterd en die op zijn beurt de economische situatie verslechterd[bron?].

Artikelen die ondermeer regionale crises behandelen[bewerken | brontekst bewerken]