Gedung Kesenian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gedung Kesenian
Gedung Kesenian in 2018.
Locatie
Locatie Jakarta, Indonesië
Coördinaten 6° 10′ ZB, 106° 50′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik In gebruik als theater
Start bouw 1817
Bouw gereed 1821
Bouwinfo
Architect J.C. Schultze
Detailkaart
Gedung Kesenian (Jakarta)
Gedung Kesenian
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Indonesië

Gedung Kesenian is een schouwburg in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het gebouw kwam gereed in 1821 en heette toen de Bataviasche Schouwburg. In 1987 is het gerestaureerd en sindsdien is het weer in gebruik als schouwburg. De schouwburg is gebouwd in de neoklassieke empirestijl naar ontwerp van J.C. Schultze.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw begon in 1817 en verving een eerdere loods van bamboe dat onder Raffles als theater werd gebruikt. Toen het in 1821 gereed kwam, had het een rechthoekige zaal met een schilddak waardoor het iets weg had van een hooiberg. Met een voorstelling van Shakespeares Othello werd het theater ingewijd. Men moest staand naar een voorstelling kijken bij gebrek aan stoelen en vanwege het ontbreken van een foyer moest men de pauzes buiten doorbrengen. In de tweede helft van de negentiende eeuw is het gebouw ingrijpend verbouwd. Zo zijn er balkons in de zaal, galerijen aan beide zijden en een portico boven de ingang toegevoegd. Door deze wijzigingen kreeg het gebouw een elegant karakter.

In de Tweede Wereldoorlog was het gebouw in gebruik als commandopost en barak door de Japanners. Na de oorlog is het gebouw in gebruik geweest als collegezaal en hierna als filmzaal. In 1984 is een plan opgesteld om het gebouw weer als theater geschikt te maken. Het werd vervolgens van binnen en van buiten gerestaureerd, er werden geluiddempende maatregelen genomen tegen het verkeerslawaai en het kreeg moderne faciliteiten. Het is, door het kleine toneel en zonder decortoren, een eenvoudig theater en biedt plaats aan 475 toeschouwers.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Passchier, Cor (2016): Bouwen in Indonesië, 1600-1960, Volendam, PM Publishers, ISBN 9789460224249 blz. 44-45
  • Regt, Evelyn de (1990): Het Indische bouwen: architectuur en stedebouw in Indonesië, Gemeentemuseum Helmond blz. 14-15