Hiawatha (stripfiguur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hiawatha
Debuut Little Hiawatha (1937)
Bedacht door Walt Disney
Persoonsinformatie
Alias Little Hiawatha
Soort Mens
Geslacht Man
Geboorteland Verenigde Staten
Nationaliteit Oorspronkelijke bewoner van Amerika/indiaan
Beroep krijger
Specialiteit Dapperheid
Relatiebanden
Zussen Zilverslang
Familie Rondbuiken (stam)
Portaal  Portaalicoon   Media

Hiawatha is een stripfiguur uit de tekenstudio van Walt Disney. Hiawatha figureert vooral als getekende hoofdpersoon van gelijknamige, vaak korte verhalen in de Donald Duck. Hij is een kleine indianenkrijger van de Rondbuiken, waarvan zijn vader stamhoofd is. Zijn zusje heet Zilverslang.

Hiawatha denkt dat hij al een grote en stoere krijger is en wil dus ook altijd met de volwassen mannen van de stam mee op jacht. Hij moet echter meestal bessen zoeken. Soms gaat hij zelf op jacht, daarna vlucht hij meestal, achternagezeten door een beer, het dorp in.

Hiawatha is vernoemd naar de legendarische Indiaanse leider Hiawatha. Zijn volk, Rondbuiken, is genoemd naar de Gros Ventre.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Hij verscheen voor het eerst in de korte Silly Symphonies-animatiefilm Little Hiawatha uit 1937. Dit filmpje was gebaseerd op het gedicht The Song of Hiawatha uit 1855 van de schrijver Henry Wadsworth Longfellow.

Strips[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Hiawatha-strip verscheen in het Zweedse blad Musse Pig-Tidningen. Vanaf november 1940 verscheen er in de Verenigde Staten een wekelijkse Hiawatha-pagina in de zondagskrant. Vanaf nr. 9 van 1954 verschenen er ook Hiawatha-strips in het Nederlandse weekblad Donald Duck.

Hiawatha is in de loop van de jaren op sommige punten veranderd. In de eerste strips praatte hij nog geen zuiver Nederlands, maar het soort taal dat wel met indianen geassocieerd werd (mij als onderwerp van de zin, hele werkwoordsvormen in plaats van de juiste persoonsvorm, enz.). Dit deed hij voor het laatst in Donald Duck nr.11 van 1982. Vanaf nummer 20 van datzelfde jaar ging Hiawatha foutloos Nederlands spreken.[1][2][3]

Naam in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

Hiawatha heet in veel talen hetzelfde. In de volgende talen heeft hij een andere naam:

  • Bulgaars: Хаяуата
  • Duits: Klein-Adlerauge
  • Italiaans: Penna Bianca
  • Portugees: Pequeno Havita
  • IJslands: Híavata

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]