Indium(III)hydride

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Indium(III)hydride
Structuurformule en molecuulmodel
Indium(III)hydride
Algemeen
Molecuulformule
Andere namen Indigaan[1] (substitutief)

Trihydridoindium[1] (additief)
Indium(III)hydride
Indiumtrihydride

Molmassa 117,842 g/mol
SMILES
[InH3]
PubChem 24000
Wikidata Q4138049
Fysische eigenschappen
Smeltpunt (ontleed) −90 °C
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Indium(III)hydride is een anorganische verbinding met de formule . De verbinding is ook bekend onder de namen indiumtrihydride, trihydroindium, indigaan of indaan (naar analogie met boraan). Het infraroodspectrum,[2] en daarmee de stof, is waargenomen in inerte matrix waarin met een laser losse indium-atomen gemaakt werden in een waterstof-omgeving.[3][4] Op basis van theoretische voorspellingen wordt aangenomen dat de verbinding in de gasfase stabiel zal zijn.[5] Van is geen praktische betekenis bekend.

Chemische eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor vast wordt aangenomen dat het een driedimensionaal polymeer netwerk vormt waarin waterstofatomen een brug vormen tussen de verschillende indium-atomen. Dit netwerk vormt de verklaring voor de brede banden die ontstaan in het infraroodspectrum als of , neergeslagen op vast waterstof, langzaam wordt verwarmt.[2] Een dergelijke structuur is ook bekend van vast aluminiumhydride.[6]

Wordt de stof boven −90 °C verwarmd dan ontleed hij naar een indium-waterstoflegering en waterstofgas. Tot 2013 is de enige bekende methode om indium(III)hydride te verkrijgen het laten polymeriseren van indaan bij een lagere temperatuur dan −90 °C.

Andere indiumhydrides[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende verbindingen beschreven met een waterstof-indium-binding.[7] Hieronder staan voorbeelden van complexen waarin twee waterstofatomen door andere liganden vervangen zijn:

[8]
.
Structuur van het adduct van indium(III)hydride en tricyclohexylfosfine.[7]

Hoewel instabiel is, zijn een aantal adducten bekend met de algemene formule , waarbij n gelijk is an 1 of 2.[9] 1:1 amine adducten worden gemaakt via met een trialkylammoniumzout. Het trimethylamine-adduct is slechts stabiel tot −30 °C of in verdunde oplossingen.

De 1:1- (zie de structuur hiernaast) en 1:2-adducten met tricyclohexylfosfine zijn kristallografisch beschreven. De gemiddelde afstand tussen indium en waterstof is 168 pm[7] Indium(III)hydride vormt ook stabiele adducten met stabiele carbenen.[10]