Jakob Rosenhain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jakob Rosenhain
Jakob Rosenhain ca. 1860
Geboren 2 december 1813
Overleden 21 maart 1894
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Religie Joods
Jaren actief 1831-1886
Stijl Romantiek
Beroep Componist, Muziekpedagoog
Nevenberoep Pianist
Instrument Piano
Leraren Jacob Schmitt
Johannes Wenzeslaus Kalliwoda
Xaver Schnyder von Wartensee
Belangrijkste werken Pianotrio nr.1 in e
12 Etudes caractéristiques
24 Études mélodiques
Symfonie nr.2 in f
Pianoconcert in d
Cellosonate nr.3 in d
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jacob Rosenhain (Mannheim, 2 december 1813Baden-Baden, 21 maart 1894) was een Duits pianist, componist en muziekpedagoog van Joodse afkomst.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde in Frankfurt (am Main) piano bij Jacob Schmitt, compositie bij Johannes Wenzeslaus Kalliwoda en pedagogiek bij Xaver Schnyder von Wartensee. Op 19-jarige leeftijd trad hij al op in zijn woonplaats Frankfurt, maar ook in Londen en Parijs, waar hij zich specialiseerde in het kwartetspel. Tijdens het concertseizoen van 1837 was hij solist bij het London Philharmonic Orchestra. Samen met Johann Baptist Cramer ontwikkelde hij een piano methode. Vanaf 1849 vestigde hij zich definitief in Parijs, waar hij vaak kamermuziekavonden organiseerde die vaak bezocht werden door Cherubini, Rossini en Berlioz. Hij was zeer bevriend met Felix Mendelssohn en Ignaz Moscheles.

Rosenhain heeft een pianoconcert geschreven en een concertino voor piano en orkest. Het pianoconcert dateert uit 1840. Schumann was er niet zo verrukt van. Hij vond het stukken minder dan het Pianotrio Op.2, vrij conservatief en totaal niet vernieuwend. Bovendien keurde Schumann het vertrek van Rosenhain naar Parijs af. “Parijs is een stad die een slechte invloed heeft op de ontwikkeling van een componist”, aldus Schumann.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Rosenhain schreef om en nabij de honderd werken waaronder een drietal cellosonates, verschillende korte stukken voor piano, een pianoconcert, een pianoconcertino, twee pianotrio’s, drie strijkkwartetten, vier opera’s, drie symfonieën en een aantal liederen.