Johannes Hermanus Barend Koekkoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johannes Hermanus Barend Koekkoek
Johannes Hermanus Barend Koekkoek
Algemene informatie
Land Koninkrijk der Nederlanden
Geboortedatum 6 juli 1840
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 24 januari 1912
Overlijdensplaats Hilversum
Werk
Beroep kunstschilder
Actieve periode - 1912
Kunst
Genre landschapschilderkunst
Familie
Familie Koekkoek
Vader Hermanus Koekkoek
Kinderen Gerardus Johannes Koekkoek
Broers en zussen Willem Koekkoek, Hermanus Koekkoek de Jonge, Hendrik Barend Koekkoek
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes Hermanus Barend Koekkoek, meestal signerend als Jan H.B. Koekkoek (Amsterdam, 6 juli 1840 - Hilversum 24 januari 1912) was een Nederlands kunstschilder, behorende tot de Koekkoek-dynastie.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jan H.B. Koekkoek was de derde zoon van marineschilder Hermanus Koekkoek (1815-1882) en werd evenals zijn broers door zijn vader opgeleid. De invloed van zijn vader is zichtbaar in de zorgvuldige romantische schilderstijl en de fijne detaillering van zijn vroege zee- en riviergezichten. Later, na zijn verhuizing in 1864 naar Hilversum in Het Gooi, de bakermat van de Larense School, schakelde hij over op een lossere toets. In een door de Haagse School beïnvloedde stijl schilderde hij vanaf die tijd vooral strand- en zeegezichten en scènes uit het vissersleven.

Jan H.B. Koekkoek was op zijn beurt weer leermeester van zijn zoon Gerardus Johannes Koekkoek (1871-1956). Hij was lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Zijn werk is te vinden in diverse musea, waaronder het Museum Jan Cunen te Oss en het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.

In Hilversum is er een straat vernoemd naar Jan H.B. Koekkoek. In deze straat woonde hij met zijn tweede echtgenote, Johanna D. Ham en zijn 2 kinderen uit zijn eerste huwelijk en een zoon uit zijn tweede huwelijk. De straat had toen nog de naam Asterstraat. Later is de naam van de straat veranderd in J.H.B. Koekkoekstraat. Zijn voormalige woonhuis is tegenwoordig een Gemeentelijk Monument.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Frank Buunk, Nicole van der Schaaf: Romantiek rond de familie Koekkoek . Simonis & Buunk, Ede, 1994. ISBN 9789080072633

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Johannes Hermanus Barend Koekkoek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.