Naar inhoud springen

Loge Orde en Vlijt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orde en Vlijt
Algemeen nut beogende instelling
Zegel van de loge
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Logenummer 38
Kleur(en)  (vuurrood)
Geschiedenis
Constitutie 17-05-1812
Structuur
Zetel Vlag van Nederland Gorinchem
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Loge Orde en Vlijt is een vrijmetselaarsloge in Gorinchem opgericht in 1812, een van de oudste verenigingen in de stad. De loge valt onder het Grootoosten der Nederlanden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De aanvraag van een (Nederlandse) constitutiebrief geschiedde op 5 oktober 1811 door A.H. Goudriaan, P.L. Begram, B. van Eten, Gerrit Sebel, F. de Veer, A.Y. Bowier, E. Mekern, J.A. Nisse en Blom. Deze stichters waren van de gegoede burgerij, of militairen vanuit in of rondom de stad gelegerde eenheden. Een constitutiebrief werd weliswaar verleend in 1812 doch de loge werd pas geïnstalleerd, na de Franse overheersing, op 21 oktober 1815. Deze installatie geschiedde onder leiding van de Gedeputeerd Grootmeester M.W. Reepmaker.

Maatschappelijke bijdrage[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19de eeuw werd door Loge ‘Orde en Vlijt’ veel tijd en geld aan humanitaire activiteiten besteed. In die tijd gebeurde dit door vrijwel alle loges in den lande. In de eerste helft van de vorige eeuw veranderde dit, mede doordat de sociale structuur van de maatschappij veranderde. Nog steeds zetten leden van de loge zich in voor diverse goede doelen, zij het echter op persoonlijke titel.

Logegebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgevel van het logegebouw aan de Molenstraat

Aanvankelijk kwam men in diverse lokalen bijeen. In 1851 werd het huidige logegebouw in de Molenstraat aangeschaft. In 1885 werd het pand ingrijpend verbouwd en is het huidige exterieur ontstaan.

In 1940 werd het gebouw op last van de Duitse bezetter voor logeactiviteiten gesloten en grondig geplunderd. Na de oorlog is het gebouw enige jaren door de Christelijke HBS gebruikt. In 1953 kreeg de loge het gebouw weer tot haar beschikking. De interieur is na de oorlog grondig verbouwd.

Zie de categorie Molenstraat 75, Gorinchem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.