Molaire grootheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een molaire grootheid is een grootheid die afhangt én van de hoeveelheid stof én van de soort stof. De meest bekende molaire grootheid is de molaire massa.

De massa van een stof hangt uiteraard af van de hoeveelheid. In chemische reacties is echter niet de massa belangrijk, maar het aantal deeltjes. Zo reageert bijvoorbeeld 1 ijzerdeeltje met 1 zwaveldeeltje tot ijzer(II)sulfide:

Via de afspraak over het aantal deeltjes in 1 mol (als soort grootheid vergelijkbaar met het dozijn en het gros; het is een aantal, meer niet) is het mogelijk over grote aantallen deeltjes iets te zeggen. 1 mol ijzeratomen bevat evenveel atomen of deeltjes als 1 mol zwavelatomen, er zal dus - conform de stoichiometrie van de reactievergelijking - altijd 1 mol ijzer(II)sulfidemoleculen kunnen ontstaan.

1 mol ijzeratomen weegt (ongeveer) 56 gram. 1 mol zwavelatomen weegt (ongeveer) 32 gram. Dat is een verhouding van 7:4. Elk mengsel van ijzer en zwavel in de massaverhouding 7:4 zal dus steeds netjes kunnen reageren tot ijzer(II)sulfide.

Ook voor andere molaire grootheden gelden dergelijke relaties.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]