Overleg:Allegorie (letterkunde)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Kees van Koten[brontekst bewerken]

Hoe zit het met dat hoofdstuk uit een boek van hem waar hij alle letters door elkaar typt omdat hij zijn handgeschreven handschrift niet meer kan lezen. Het is een kort verhaaltje, kan je dat ook een allegorie noemen? Mallerd 21 jan 2007 14:43 (CET)Reageren

Bekende allegorieën[brontekst bewerken]

Deze allegorieën zijn ook erg bekend:

  • De Bijbelboeken "Hooglied" en de "Openbaring van Johannes"
  • Erik of het Kleine Insectenboek, van Godfried Bomans
  • De Christenreis naar de eeuwigheid, van John Bunyan. In dit boek wordt het leven van een christen uitgebeeld. De personen uit het boek dragen vaak de namen van karaktereigenschappen.

- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 84.84.191.251 (overleg|bijdragen) .

  • Divina Commedia van Dante (cf. prof. dr. Bart Keunen, pag. 25 van Inleiding tot voornaamste moderne literaturen, Academia Press Gent, 2006. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.198.252.215 (overleg · bijdragen)

De Bijbel een allegorie?[brontekst bewerken]

Afgezien van het feit of je de Bijbel wel of niet, letterlijk of allegorisch, gelooft, lijkt het me niet juist om de Bijbel onder bekende allegorieën te noemen. Ten eerste is het geen allegorie in de literaire zin, daarnaast is de Bijbel een verzameling van boeken: het bevat naast allegorisch op te vatten boeken ook historische boeken, brieven, proza en poezie. Het zou volgens mij beter zijn om te vermelden dat er mensen zijn die de Bijbel allegorisch opvatten. Het voorbeeld dat hierboven staat, Hooglied, is als je het gewoon (zonder diepere betekenissen) leest geen allegorie, maar gewoon liefdespoëzie. Zelfs als je er diepere betekenissen achter wilt zoeken (bijv. de relatie God en Israel, of God en de Kerk) is het geen allegorie: niemand zal het 1:1 van voor tot achter op deze situaties willen toepassen (bijv. uw borsten zijn als huppelende gazellen?).
– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Olijfje (overleg · bijdragen) 9 nov 2008 ca. vijf over drie

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Allegorie (letterkunde). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 nov 2017 18:16 (CET)Reageren