Naar inhoud springen

Overleg:Architectuurraamwerk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Mdd in het onderwerp Betekenis van het begrip Architectuurraamwerk

Betekenis van het begrip Architectuurraamwerk[brontekst bewerken]

Hoi Eek, ik wil de discussie op het overleg:Enterprise-architectuur graag vervolgen. Ik stel wederom mijn vraagteken bij jouw omschrijving:

Architectuurraamwerken zijn verzamelingen van gestandaardiseerde gezichtspunten op de architectuur van een organisatie of applicatie..."

Deze beschrijving is van toepassing op het Zachman Framework, en bijvoorbeeld ook met het Architectuurraamwerk van DYA, zie

"Het Architectuurraamwerk van DYA®, zoals hieronder afgebeeld, heeft als doel om relevante deelarchitecturen een plek te kunnen geven en verbanden tussen deelarchitecturen zichtbaar te maken". (bron: [1])

Ik loop zelf nog met het idee, dat dit Nederlandse begrip equivalent is met het Engelse Enterprise Architectural framework? Ik beschouw Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) en TOGAF als architectuurraamwerken. Nu is NORA is gedefinieerd als:

"De Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) bevat inrichtingsprincipes, modellen en standaarden voor het ontwerp en de inrichting van de elektronische overheid. Het accent ligt daarbij op het mogelijk maken van samenwerking tussen overheidsorganisatie in ketens en netwerken." (bron [2], p.12)

Deze omschrijving "inrichtingsprincipes, modellen en standaarden voor het ontwerp en de inrichting" is een stuk veel omvattender dan "verzamelingen van gestandaardiseerde gezichtspunten".

Jouw omschrijving voldoet aan Figuur 30 in die NORA v.2. documentatie... die ook "Architectuurraamwerk" genoemd wordt. Ah... Dus lijk je inderdaad gelijk te hebben, en had ik het mis? Dit heeft echter de nodige consequenties:

  • Als dit dus klopt, zijn NORA en TOGAF geen architectuurraamwerk.
  • Maar een van de onderdelen is het eigen architectuurraamwerk.
  • Maar hoe noem je NORA en TOGAF dan wel? Referentie architectuur?
  • Misschien kan het view model artikel hier dan ingevoegd worden?

Kun je het nog een beetje volgen. -- Mdd 24 jan 2010 23:02 (CET)Reageren

DYA raamwerk (dus niet DYA zelf), het raamwerk gebruikt in de NORA (ook wel e-matrix overheid o.a. gebaseerd op een rapport van van der Zee, Laagland en anderen), IAF, Tapscott's raamwerk (5 views) en zo zijn er nog wel een serie zijn allemaal raamwerken zoals ik dit in NL tegen kom.
TOGAF is een methode (of beter nog een verzameling best practices) met hierin ook nog een raamwerk en ook nog een referentiearchitectuur (zo zijn ze destijds eigenlijk begonnen vanuit de TAFIM)
NORA is een echte referentie-architectuur. Evenals MARIJ, GEMMA, eTOM (voor telco's), IAA (voor verzekeraars) en zo zijn er nog wel een aantal.Groet, Eek 25 jan 2010 22:15 (CET)Reageren

Ok, ik denk dat ik het begrijp.

  • Om te beginnen heb ik daarom maar de link naar en:Enterprise Architectural framework verwijderd omdat beide niet dezelfde lading hebben. Wellicht kan hiervoor tzt een referentie-architectuur artikel opgezet worden.
  • Het lijkt me, zoals je eerder suggereerde, dat het view model artikel hier inderdaad ingevoegd kan worden
  • Op termijn is het wellicht ook handig om een artikel over het Zachman framework op te zetten. Dat zullen mijn Amerikaanse "vrienden" wel op prijs stellen.

Succes ermee verder. -- Mdd 25 jan 2010 22:31 (CET)Reageren