Overleg:Arts

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

link verwijderd wegens te commercieel, Door de wol geverfd 18 nov 2005 11:23 (CET)Reageren

Afkorting van dokter?[brontekst bewerken]

Aangezien "dr" de afkorting is van "doctor", wat is dan de afkorting van "dokter"? De meeste artsen schrijven namelijk "dr" voor hun naam, maar niet alle dokters zijn ook doctors! - Eto 17 aug 2006 17:00 (CEST)Reageren

Die is er niet, want "dokter" is een aanspreektitel en geen schrijftitel. De functietitel is "arts" en wordt in adressering achter de naam geschreven: Demophon, arts. Indien desbetreffende personen in een tekst worden beschreven schrijft men van: (huis)artsen Demophon en Lemophon. Ik weet echter niet wat de afkorting van "arts" is. Voor de naam staat eventueel "drs.", of wanneer de arts dus gepromoveerd is "dr.". Demophon 17 aug 2006 18:18 (CEST)Reageren
Bedankt voor de verduidelijking. Echter, "functietitel" en "schrijftitel" vind ik niet terug in Van Dale, en ook niet in Wikipedia. Kan je dat misschien nog eens ophelderen?
Ook nog even dit: in het artikel "Aanspreekvorm" (waarnaar "Aanspreektitel" verwijst) staat er bijvoorbeeld: Doctor (titel: dr./PhD): Weledelzeergeleerde Heer/Vrouwe. Wat is nu de aanspreektitel? Doctor of Weledelzeergeleerde Heer/Vrouwe?

Een niet gepromoveerde dokter in NL mag de titel dr niet gebruiken, wel de beroepstitel arts waar geen afkorting voor bestaat. Dokter is de gangbare aanspreektitel voor artsen. Weledelgeleerde heer/vrouw (drs) of weledelzeergeleerde is mn een vorm voor in brieven etc. en wellicht bij zeer formele aangelegenheden (promoties?) als aanspreektitel?

Arts in Vlaanderen[brontekst bewerken]

Dit stukje klopt toch niet volgens wat ik ervan gelezen heb en gehoord van artsen. Ten eerste zou het `Dokter in de Geneeskunde' zijn, niet `Doctor in de Geneeskunde'. Ten tweede was ondertussen echter het diploma `Arts', dat nog recentelijker is vervangen door de graad `Master in de Geneeskunde', waaraan de volgende beroepstitel is gekoppeld: `Arts'. Ten derde zouden de nieuwe recentelijk afgestudeerde Artsen in Vlaanderen zich niet meer `Dokter' mogen noemen ... Enkel: `Arts'. Dit laatste vermoed ik om verwarring met `Doctor' (= iemand die is gepromoveerd) te voorkomen. Ik ken echter niet alle finesses van dit onderwerp, dus laat ik het aan iemand anders over met meer kennis van zaken om dat deel te herschrijven :) DaBeast


Lijkt mij inderdaad niet te kloppen, doctor in de geneeskunde word je niet op 7 jaar. Kob.


Even ter nuttige informatie en vervollediging: de officiële titel van het diploma van een persoon die de graad van Bachelor heeft behaald in de geneeskunde is "Bachelor of Science in de Geneeskunde", terwijl dat van een persoon die de graad van Master heeft behaald in de geneeskunde "Master of Medicine in de Geneeskunde" is. Leuk weetje, trouwens, dat laatste van arts/dokter. Niet dat ik je niet geloof, maar wat is je bron?

ziekenhuis specialist vs medisch specialist[brontekst bewerken]

Zonet de term medisch specialist veranderd in ziekenhuis specialist omdat in NL sinds 2004? formeel ook de huisartsen, verpleeghuisartsen, sociaalgeneeskundigen allen medisch specialisten zijn op hun vakgebied. Alle artsen in opleidng tot een medisch specialisme heten sindsdien AIOS (arts in opleiding tot specialist) itt tot de oude termen AGIO (assistent geneeskundige in opleiding tot specialist, HAIO (huisarts in opleiding), VAIO (verpleeghuisarts in opleiding)etc Vroeger werd met medisch specialist alleen de ziekenhuis specialist bedoeld, vandaar de verandering.

BIG-register[brontekst bewerken]

Om zijn beroep te mogen uitoefenen moet een arts zijn ingeschreven in het BIG-register.
Om het beroep te mogen uitoefenen is registratie in het BIG-register geen voorwaarde, [...]

Deze zinnen volgen elkaar op in het artikel. Welke van de twee is juist? --Peti ... 15 dec 2009 22:26 (CET)Reageren

Denkertje?[brontekst bewerken]

Bij het verdwijnen van de "titel" Geneesheer verwijst u naar het feit dat ook vrouwen arts kunnen worden. Het kan echter ook zo zijn dat de titel is "uitgestorven" omdat er geen "heren" meer zijn. Wat (Wie) zijn daarvoor in de plaats gekomen?

Nog dit: de discussie over Dr. is wat warrig. Als de geneeskundestudent zijn artsen bul ontvangt is hij Drs. Einde verhaal. Pas na geslaagde promotie mag hij de titel Dr. voeren. Om voor dit onderwerp "het buiten-land" te raadplegen is niet zo zinvol want daar is de chaos nog groter. Heeft Nederland zijn status dan toch te danken aan het calvinisme? Vgl. wat de Uk niet allemaal te danken had aan het victorianisme.

Maar "vrijheid, blijheid" nietwaar (Franse Revolutie?). 145.129.136.48 3 dec 2018 18:11 (CET)Reageren

Ja. Erik Wannee (overleg) 4 dec 2018 09:45 (CET)Reageren

Stilte. 145.129.136.48 5 jan 2020 20:16 (CET)Reageren

Ja, dat is ook wel eens lekker he, een paar jaar stilte. Erik Wannee (overleg) 5 jan 2020 22:27 (CET)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Arts zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 11 nov 2021 06:14 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.