Overleg:Beeldengalerij P. Struycken

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door OSeveno in het onderwerp De Beeldengalerij, niet: Beeldengalerij P. Struycken

Verplaatsen naar Lijst van beelden in Den Haag[brontekst bewerken]

Is het misschien een idee om de lijst van het Sokkelplan te verplaatsen naar Lijst van beelden in Den Haag? Hieronder heb ik een voorbeeld gemaakt van hoe het er eventueel uit kan komen te zien. Crazyphunk 28 jul 2009 16:05 (CEST)Reageren

Zie mijn commentaar op mijn overlegpagina in Hoofdstuk:jubileumfontein in Roermond van 28 juli.--GerardusS 29 jul 2009 09:57 (CEST)Reageren

Voorbeeld[brontekst bewerken]

Titel Kunstenaar Straat Jaar Materiaal Afbeelding
Ruiterstandbeeld prins Willem I Nieuwerkercke, Emile de Emile de Nieuwerkercke Noordeinde 1845
Karel Bernhard van Saksen-Weimar-Eisenach Koelman, Johan Philip Johan Philip Koelman & H.P. Vogel Lange Voorhout 1866
Baruch de Spinoza Hexamer, Frédéric Frédéric Hexamer Paviljoensgracht 1880/1957
Sokkelplan
Titel Kunstenaar Straat Jaar Materiaal Afbeelding
Bellevue-toren Oudendijk, Sonja Sonja Oudendijk 1993

De Beeldengalerij, niet: Beeldengalerij P. Struycken[brontekst bewerken]

Hopelijk stoot ik met mijn commentaar niet iemand ernstig voor het hoofd. Ik heb respect en waardering voor de tijd die eerdere bewerkers in dit artikel hebben gestoken. Daarom ook dat ik niet meteen aan het bewerken ben geslagen, maar hier eerst kom met mijn bijdrage. Mijn doel is slechts een artikel van goede kwaliteit.

Uit de bron bij Stroom Den Haag, waarnaar wordt verwezen ter rechtvaardiging van de titel “Beeldengalerij P. Struycken”, blijkt dat de naam eigenlijk is: “De Beeldengalerij”. ook uit naspeuring in de raadsstukken van de gemeente Den Haag blijkt dat de naam “De Beeldengalerij” wordt gehanteerd. De zoekopdracht voor “Beeldengalerij P. Struycken” levert nul resultaten op. Ook de zoekopdracht "Beeldengalerij Peter Struycken" levert nul resultaten op.

Op 11 december 1991 (RIS-nummer 11986) werd aan de raadscommissie Binnenstad een plan gepresenteerd met de titel: “Facetplan kunst, onderdeel van de uitwerking van het raadsbesluit over de nota De Kern Gezond”. In de omschrijving staat: “Voorgesteld wordt in te stemmen met het plan tot het realiseren van een beeldengalerij op het kruispunt Spui/Grote Marktstraat en tijdelijke plaatsing van vijfentwintig sokkels op het Spuiplein.”

Ik citeer wethouder mevr. Louise Engering-Aarts (Handelingen 5 november 1998, RIS-nummer 55859): „In 1991 is er in de commissie Verkeer en Vervoer, Binnenstad en Monumenten uitgebreid gesproken over het toenmalige sokkelplan van Peter Struiken. Dit plan was een nadere uitwerking van het eerder door de raad genomen besluit ‘De Kern Gezond’.“

Door de gemeente Den Haag wordt óók gesproken over het “Sokkelplan van Stroom HCBK”. De gemeente schijft op 5 juli 1999 (RIS-nummer 23507): „In opdracht van Stroom heeft Peter Struycken met medewerking van de bij het ontwerp betrokken gemeentelijke diensten het Facetplan 'Kunst in de Openbare ruimte' ontwikkeld voor plaatsing van een reeks kunstwerken rond de kruising Spui/Grote Marktstraat. Sinds 1991 worden jaarlijks beelden vervaardigd die passen op de standaard-sokkels voor het project. De kosten van de veertien inmiddels gerealisserde beelden zijn gefinancierd uit de gemeentelijke percentagegelden uit het project De Kern Gezond. Voor de realisering van nog eens drie kunstwerken heeft Stroom sponsers kunnen werven. De locaties van de sokkelbeelden worden in de deelplannen van het plan De Kern Gezond vastgesteld.“

Bij de herinrichting van het Spui in 2002 werd het plan in die straat uitgebreid. (besluit RIS-nummer 92563, 18 december 2001)

Peter Struycken ontwikkelde dus het facetplan “Kunst in de Openbare ruimte” in opdracht van Stroom. Wanneer in ambtelijke stukken wordt gesproken van de beeldengalerij van Peter Struycken, is dat slechts bedoeld ter verduidelijking van het besproken onderwerp. Overbodig misschien, maar het gaat dan ook om taalgebruik in ambtelijke stukken. Stroom werd in 1990 opgericht als onafhankelijke stichting die kunstbeleid van de gemeente Den Haag uitvoert.

De titel zou dus moeten zijn: “De Beeldengalerij”. Indien er een ander artikel bestaat met deze naam, dan is het gebruikelijk dat de naam wordt aangepast naar “De Beeldengalerij (Den Haag)”.

Het gaat dus om een plan van de gemeente Den Haag, dat eerst werd gepresenteerd in de gemeentelijke nota “De Kern Gezond”, welk plan later werd uitgewerkt door Peter Struycken, in opdracht van Stroom. Dit levert toch een flink aangepast beeld op ten opzichte van “de beeldengalerij van Peter Struycken”. Hij heeft het vast allemaal uitvoerig uitgewerkt en er veel energie en tijd in gestoken, maar dat is speculatie mijnerzijds. En hij ontving er dus gewoon salaris voor, betaald door Stroom, dat voor dat doel geld ontving van de gemeente Den Haag.

Voorstel
  1. Op dit moment bestaat er geen Wikipedia artikel met de titel “De Beeldengalerij”, waarnaar ik voorstel dat dit artikel wordt hernoemd. Indien er later toch een tweede artikel met die naam komt, dan kan het eerste artikel de toevoeging (Den Haag) in de titel krijgen, zo ook kan ij dat andere artikel een vergelijkbare toevoeging. Daarnaast kan dan een “doorverwijspagina De Beeldengalerij” komen.
  2. De inhoud van dit artikel moet worden gecorrigeerd, zodat het in overeenstemming is met de feiten, zoals die uit bronnen blijken.

oSeveno (Overleg) 25 jun 2018 12:30 (CEST)Reageren