Overleg:Bloem (plant)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Artikel wat veranderd[brontekst bewerken]

Ik heb het artikel wat veranderd om het wat duidelijker te maken.

In de toekomst moet er ook nog eens bekeken worden welke info hier hoort, en wat in meeldraad en stamper hoort (of in allebei).

Ook het stukje over bestuiving en bevruchting zou ik wel aan willen pakken, maar ik begrijp er niet genoeg van. Kan iemand mij vertellen (naar keuze: op de overlegpagina of in het artikel zelf):

  • Wat is kruisbevruchting en wat zijn kruisbevruchters?
  • Wat wordt bedoeld met "Er zijn verschillende barrières" - ofwel: wat zou er gebeuren als die barrières er niet waren?
  • Wat zijn haploïde kernen; wat is genotype (het genotype van de haploïde kernen van het stuifmeel, van de moeder en van de vader)
    • Er is kennelijk verschil tussen het genotype van de haploïde kernen van het stuifmeel en het genotype van de vader. - het stuifmeel komt toch van de vader? hebben die dan toch een verschillend genotype?
  • Wat wordt bedoeld met geeft doorgaans een zeer goede bescherming ? - tegen kruisbevruchting? wat is dat dan - en wat zou daar het bezwaar van zijn?

Johan Lont 10 sep 2004 15:09 (CEST)Reageren

Korte cursus erfelijkheidsleer[brontekst bewerken]

Kruisbestuiving wil zeggen dat stuifmeel van een andere plant afkomstig is. Dit hoeft niet tot bevruchting te leiden, vandaar dat over kruisbevruchting gesproken wordt als stuifmeel van een andere plant tot bevruchting van de eicel komt. Kruisbevruchters zijn plantensoorten waarvan de planten zichzelf niet kunnen bevruchten en dus stuifmeel van een andere plant nodig heeft. In de regel gaat het om planten van dezelfde soort, maar het is soms ook mogelijk dat soorten met elkaar kruisen er wordt dan van een soortskruising gesproken en er onstaan soortsbastaarden.

Barieres kunnen sporofytisch of gametofytisch zijn. Zijn er geen barrières dan kan ook zelfbevruchting optreden. Zie ook bevruchting.

Een diploide celkern bestaat uit twee paren chromosomen. Een haploide cel heeft één paar chromosomen en is afkomstig van een deling van de diploide cel, waarbij de paren uit elkaar gaan. Zowel de moeder als de vader vormen haploide cellen, die bij versmelting weer een diploide cel vormen. Het genotype is vastgelegd op de chromosomen. Dit in tegenstelling tot het fenotype dat het uiterlijke resultaat is van het genotype en het milieu.

het genotype van de haploïde kernen van het stuifmeel en het genotype van de vader
Het genotype van de vader is diploid en bestaat dus uit twee paar chromosomen. Een diploide plant kan bijv. 12 chromosomen hebben (2n=12). De haploide cel heeft dan 6 chromosomen (x=6). x wordt ook wel het grondgetal van een soort genoemd. De twee chromosomen van een paar vertonen grote overeenkomst, maar verschillen van elkaar op de genen. Een gen is een stukje van een chromosoom dat een eigenschap of proces in de plant beïnvloed. Het genotype van een gen kan in notatie AA, Aa of aa zijn (zie erfelijkheidsleer en Mendel. Een stuifmeelkorrel (is bijna altijd een haploide cel)is A of a en het genotype van de vader is AA, Aa of aa.

Aarzel niet om verder te vragen. Dan kunnen we misschien een goed lemma maken over erfelijkheidsleerRasbak 10 sep 2004 16:34 (CEST)Reageren

Fresia-link[brontekst bewerken]

Fresia verwijst naar een of andere gemeente in Chili.

Bedankt voor de tip, is inmiddels gecorrigeerd. Helaas is er nog geen pagina over de bloem zelf... Met vriendelijke groet, Den Hieperboree 12 dec 2007 11:01 (CET).Reageren

Vlambloem-link[brontekst bewerken]

Vlambloem verwijst naar Dr.Phlox uit star trek.

tekening verplaatsen?[brontekst bewerken]

Kan het bestand Flor.png naar Commons verplaatst worden? Ik wil het graag gebruiken. --Johnangelis 10 okt 2009 16:16 (CEST)Reageren

Gifsla geen voorbeeld van schijnbaar eindstandige bloeiwijze[brontekst bewerken]

Gifsla is geen voorbeeld van een schijnbaar eindstandige bloeiwijze. De bloeiwijze is een hoofdje, zoals kenmerkend voor composieten (de hoofdjes staan weer in een 'bloeiwijze'). Wat is wel een goed voorbeeld van een schijnbaar eindstandige bloeiwijze? PAvdK 10 apr 2010 16:20 (CEST)Reageren

Tulp, kievitsbloem hebben eindstandige bloem. mvrgr. PAvdK (overleg) 7 nov 2016 19:48 (CET)Reageren