Overleg:Daniëlsweert

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Vulpesrubra in het onderwerp "(...) "

Verdere details[brontekst bewerken]

Naam[brontekst bewerken]

De Danielsweerd was geen kerkdorp maar een kasteelhoeve van politiek/religieus belang, Eigendom van de Kruisridders, te pacht ( huur) voor Kruisridderlijke families die dat verdient hadden in de ogen van de orde, na welbehouden terugkomst.

in Belgisch point of view is er een andere verklaring. Bij Stokkem (een vestiging van de in de nl. geschiedenis beruchte "Loonse troepen") ligt een gebied met de naam "het danis" Een verband moet er haast wel zijn..

Tussen Heppeneert en Stokkem ligt de "Bichterweerd"genoemd naar het nl. "bicht"( Grevenbicht ) Illikhoven hoort bij Elen... De grens maas is er sinds 1853 (afscheiding NL/B) nooit geweest in letterlijke zin. Voor autentieke N/en B-limburgers geld dat de maas bindt inplaats van scheid..Sinds de E.U.,het taalgebruik en de gunstige belgische woningmarkt meer dan actueel!

Het bovenstaande was toegevoegd door gebruiker Zorro en is door mij overgeheveld uit het artikel. AJW 17 apr 2010 08:04 (CEST)Reageren

Grevenbicht[brontekst bewerken]

Vikingen ...Een andere verklaring voor de naam wordt wel genoemd is de grafheuvel ofwel "Jodenberg"te Grevenbicht.. Bronnen vermelden dat er een scandinavische "kung" gesneuveld en begraven is.. In de Romeinse tijd werd tussen Rijn en Maas en meer bepaald in bourgondische streken een volk verdreven/verslagen, en geschonken aan een aan vikingen gelieërd volk in dienst van Rome. Deze "Vikingen" ( Teburonen ?) zijn bekend om kun zee en riviervaart en handelsroutes. Zeer bekend is de handel in vuursteen. Ter hoogte van Heppeneert is onlangs een stuk land opgekocht door de "Koning Boudewijn Stichting"... Er zou een zeer oud schip met vuursteen vergaan zijn( uit de bekende mijnen in de nl zuidlimburgse streek ? )Een duidelijk bewijs van cultuurhistorische waarde..

De jodenberg heet zo vandaag de dag zo, daar de joden, een van de drie religies te grevenbicht, handig gebruik makend van deze zeldzame grafheuvel, droog hun voorvaderen begroeven.

In modernere tijd is gebleken dat het verleggen van de Kingbeek een goede zaak was. De monding van de Kingbeek in de Maas, op de grens van de Danielsweert en Illikhoven is door de werking van het maaswater in de 70 er jaren behoorlijk veel grond weggespoeld, waarna op last van Rijkswaterstaat het laatste gedeelte van deze oude maasloop gedicht werd, en de kingbeek daar het laatse stuk door een betonnen buis loopt.

Cru gesteld kan men stellen dat de kingbeek totaal omgelegd werd. eerst volgde de oude beek een niet erg duidelijke loop via "de duivelspomp", een bos ten westen van het kanaal bij de oude sluis, en door de lage weiden met veel drassig water ( laag land ) plaatselijk geborgd met namen als "den eanjepool"aan de meerveldweg bijvoorbeeldde oude bedding van de "rijksgraaf"( let op die naam) in buchten/"bich(te)" ( pre julianakanaal ad 1928). Daarna liep de oude kingbeek ter hoogte van boerderij "op de kamer" te "gebrook",( een onrechtvaardig verdwenen dorpje, naast industriegeb.holtumnoord) de rodebeek in.

Het bovenstaande was toegevoegd door gebruiker Zorro en is door mij overgeheveld uit het artikel. AJW 17 apr 2010 08:04 (CEST)Reageren

Ruitersdijk[brontekst bewerken]

Ruitersdijk..Voor de bouw van het geheel boven het maaiveld liggende julianakanaal werd nog in de duitse tijd besloten wederom aan maaswering te doen met de bouw van de eerste versie van de winterdijk van de maas. Omdat het vele maaswater ineens heel diep in het westen ( lees nederlands+belgisch gebied ) terecht kwam, was deze nieuwe , Pruisische dijk onderhevig aan vandalisme, waarna de orde een gewapende ruiterdienst instelde om de "belgische vandalen"te bestrijden. vanaf 1920 werden er twee hoeves bij de kasteelboerderij Danielsweerd gebouwd. ( genaamd "de Maashoeve"en "Veehouderij fam.Fuchs")Deze bestaan nog.

De dijk hield tot aan de watersnoodramp van 1993, maar ook tijdens, omdat het water aan het eind van de dijk er simpelweg omheen stroomde.Een hoge gedeelte van de streek, waar geen dijk was ( Horrissen ) is met de loop van jaren (door mijnbouwschade??) plaatselijk iets verzakt, waardaar zelfs tot in Roosteren ( en Illikhoven /Visserweert ontzettende schade ontstond aan het dorp, omdathet water nu via een omweg via "veilig" achterdijks gebied naar Roosteren kon stromen!

De ironie wil dat een inwoner van Illikhoven, een NATO militair gestationeerd op de airforce basis te Teveren 15 km verderop ( Duitsland)de hele kazerne optrommelde inclusief zware Luchthavenbrandweerpompauto's voor hulp.

Koningin Beatrix bezocht de plek, verwonderde zich en prees de spontane Duitse legerinzet, waarna ook het Nederlandse leger gevraagd werd om zandzakken te vullen en met een helicopter een doodzieke oude man door het dak van zijn woning te takelen.

In de tweede helft van de jaren 90 werd de dijk verlengd en verhoogd.

De dijk heet nog steeds de "Ruitersdijk" en de ironie wil dat deze nog steeds bijzonder geliefd is bij fietsende Belgische touristen, als onderdeel van een heel bekende Vlaamse fietsroute. Gelukkig komt het er, ondanks vreselijke drukte op mooie dagen, nooit tot gewapende internationale conflikten zoals vroeger....

De "Ruitersdijk" is het kleinste dorpje van de gemeente Sittard Geleen ( buurtschap ) Het bevat twee hoeves met intotaal 8 wooneenheden, en meer dan 250 koeien. Het behoorde vanwege de ligging, en de Danielsweerd nooit niet tot Grevenbicht, Illikhoven of het met het julianakanaal van 1928 gebouwde "Schipperskerk". Het zal in zijn geheel verdwijnen voor delfstoffenwinning door lobbyisten ook wel beloofd "Grensmaasplan" en Neonatuur..

Het bovenstaande was toegevoegd door gebruiker Zorro en is door mij overgeheveld uit het artikel. AJW 17 apr 2010 08:04 (CEST)Reageren

Meer details[brontekst bewerken]

Topografie en toponymie[brontekst bewerken]

De topografie en toponymie van dit gebied werden mede door de grillen van Maas bepaald.

Grevenbicht[brontekst bewerken]

Oude Maaslopen werden door mensenhand gedicht en laagten gevuld en afgewaterd, vergelijk de naam Grevenbicht, die volgens sommigen verklaard kan worden als "Greven bicht" oftewel "gegraven beek". De doorgraving van de Kingbeek zou het dorp haar tegenwoordige naam hebben gegeven. Volgens anderen echter is de naam ontstaan uit des greven Bucht / Bygt, ‘des Graven beek’, eigendom van de graaf. Op oude landkaarten wordt de naam als ’s Grevenbucht’ (Jacob van Deventer 1536) geschreven of ’s Greven Bycht’ (Schroten 1573). Het naamdeel -bicht staat voor drassige, lage grond. Ook de naam van het plaatsje Buchten (Limburgs: 'bichte') bij Born is daarvan afgeleid. (Voor de aanleg van het Julianakanaal en de vebeterde afwatering was de grond daar zeer drassig.)

Illikhoven[brontekst bewerken]

Illikhoven (waarmee de Danielsweerd aan de noordzijde verbonden is), en noordelijk daarvan Visserweert zijn van zeer oude oorsprong. Uit een testamentaire beschikking in 732 van de H. Adele, abdis van Pfalzel (D), dochter van koning Dagobert II en moeder van Alberic (de bouwheer der abdij van Susteren) blijkt, dat zij reeds voordien - omstreeks het jaar 705 – het gebied genaamd “Insula” geschonken heeft aan haar zoon Alberic. Dit is het op oude kaarten aangegeven eiland bevattende de Danielsweert en het huidige Illikhoven.

Enkele decennia geleden werden bij opgravingen te Illikhoven archeologische vondsten gedaan waarvan men aanneemt dat ze afkomstig zijn van een Romeinse wachtpost. Vermoedelijk is het gebied van oudsher strategisch van belang geweest.

De namen Illen Camp en Illikhoven kunnen afgeleid zijn van een eigennaam Hillen of Hillin, maar ook is een andere afleiding mogelijk: van Aljo(n) (woning van Allio(n)) + hoven (> Elen-hoven).

Kingbeek[brontekst bewerken]

Een waterloop genaamd Kingbeek werd per schop omgelegd naar een oude Maasloop om de veiligheid te gewaarborgen. Sommige van de oude waterlopen werden gebruikt om de Kingbeek stroomafwaarts te verleggen, zodat een voor Papenhoven en Grevenbicht veiliger situatie ontstond. In het meetboek van Buchten uit 1705 heet de ‘Kingbeek’ ‘Keinckbeck’ en op de kadasterkaart ‘Kinsbeek’. Volgens Louis Broekmeulen dankt de beek zijn naam vermoedelijk aan de rondtrekkende handelaars, kinken of teuten, die met kleine paardjes met twee zadeltassen ‘quincaille’ (metalen potten en pannen) aan de man brachten. De kinken gebruikten meestal dezelfde routes. Ook graan en kolen werden door de kinken vervoerd, onder meer naar Maaseik.

Boyen[brontekst bewerken]

Het gehucht Boyen (2004)

Iets verder stroomopwaarts werd in het verleden een complete dorpsburcht door de Maas weggespoeld, waarbij een groot deel van het huidige Obbicht wegspoelde en een ander gedeelte van Obbicht, genaamd Boyen, ten westen van de huidige Maas kwam te liggen. Dit vormt nu als Booien een buurtschap van het Belgische Stokkem.

Horis[brontekst bewerken]

Op een andere plek in deze omgeving, minder dan een kilometer van de Danielsweert vandaan, lag de Horisserweerd. In de ambtsrekeningen van het ambt Born uit het jaar 1658 komt onder Grevenbicht deze weert als verpacht gebied voor. Hier heeft in vroeger dagen het gehucht Horis gelegen, waarschijnlijk aan de huidige Horrisenweg (ten noorden van Schipperskerk).

Een voormalige rivierarm bij Grevenbicht heette 'den Dries'. Dit duidt op braakliggend grasland, dat in veel dorpen voor algemeen gebruik bestemd was. ‘Den Dries’ was een moerassig gebied met veel waterpoelen en talrijke paadjes. Grevenbicht had vroeger nog een andere dries, namelijk ‘Horis’, wat ‘hoge dries’ betekent en wat noordelijker was gelegen. Bij dat grasland lag het gehucht ‘Horis’ op de plaats waar nu de Maas stroomt. Het werd in de loop der tijd geleidelijk weggespoeld door de Maas en in het midden van de achttiende eeuw tenslotte definitief verzwolgen.

Elen en Heppeneert[brontekst bewerken]

Te Heppeneert, een katholiek Belgisch bedevaartsoord bij Elen, worden rampen als deze in herinnering gehouden. Het daar vereerde laat-Middeleeuwse beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Rust (deel van een altaarstuk) zou bij een rampspoedige overstroming van de Maas in het dorp Elen zijn aangespoeld. Dit werd als een mirakel beschouwd. Bij die plaats in Elen bestond al in 1136 een kapel en de daar gelegen versterkte hoeve werd de Kapellerhof genoemd (Hof aan die Capelle). Het beeldje werd in die kapel geplaatst. In 1706 werd de pachthoeve met landerijen waartoe de kapel behoorde, verkocht aan de Kruisheren te Maaseik. In de Franse tijd is het door de kruisheren van Maaseik naar het naburige Heppeneert overgebracht, alwaar vervolgens een enorme devotie op gang is gekomen.

bovenstaande vanuit de pagina verplaatst, gaat niet over Danielsweert, Notum-sit 17 apr 2010 11
49 (CEST)
In principe heb je natuurlijk in zoverre gelijk, dat deze passages betrekking hebben op de directe omgeving van de Danielsweert en niet op de D. zelf. Je kunt erover twisten of ze nog in dit artikel thuishoren, maar dit waren intussen al gesaneerde passages. Ze verdienden enige zorg en aandacht. Er kan een afzonderlijk artikeltje mee opgezet worden, bijvoorbeeld onder de titel Grensmaas Midden-Limburg. AJW 17 apr 2010 12:11 (CEST)Reageren
Beste AJW, je hebt ze wel geredigeerd, waarvoor dank, maar heb je ook een inhoudelijke controle gedaan? Notum-sit 17 apr 2010 12:42 (CEST)Reageren
Uiteraard, maar slechts in eerste instantie. Op sommige punten kan best aanvulling mogelijk zijn. Daarover vind je waarschijnlijk meer bij RD. AJW 17 apr 2010 12:48 (CEST)Reageren
Het nu afgesplitste nieuwe artikel Grensmaas Midden-Limburg baseert zich dus op (meer dan) voldoende gecontroleerde feiten. Het kan ook nog altijd aangevuld worden. Zo is denk ik iedereen tevreden. AJW 17 apr 2010 13:11 (CEST)Reageren

Nee. --Vulpesrubra 10 mei 2010 08:09 (CEST)Reageren

"(...) "[brontekst bewerken]

Dit is niet de intentie geweest. Nog steeds in ruwe vorm is de strekking van het verhaal, de historie en de belangrijkheid ervan verwaterd tot een modern feiten verdraaid artikel, vaag en zonder boodschap. De eerdere versie was veel beter. Graag herzien, anders zal ik mijn pagina in zijn geheel verwijderen laten wegens vandalisme.

Het gebied heeft in zijn geheel niets met het grensmaasplan te maken. Dit is een van de circa 40 plannen die er geplannd zijn door de overheid te maastricht voor hun eigen gewin, en nog niet als dusdanig goedgekeurd en in gang gezet. Grind is momenteel niets waard. Er gaan geruchten over provinciale corruptie. Er is hier regelmatig onderzoek naar. Plannen voor de streek zijn er al meer dan 40 jaar. Hiervan is tot op heden niets van uitgevoerd, behoudens particuliere kleiwinning. Ik zie daarom wat er geworden is van de historische feiten rondom dit kruisheren gebied vervallen tot een politiek statement van heel lage rangorde. --Vulpesrubra 10 mei 2010 08:11 (CEST)Reageren

Om even concreet te blijven: graag een bron (dus een publicatie) dat er 1. kruisheren in Elen gevestigd waren (nee, geen boerderij bezitten, dat is bekend, maar er wonen), 2. dat deze kruisheren eigenaren van Danielsweert waren of 3. dat er enige kruisheren ooit eigenaar van Danielsweert zijn geweest. Notum-sit 10 mei 2010 22:07 (CEST)Reageren

1 Dat is in een verwijderde tussen versie uitgelegd geweest, en later door een onsoortige "(..) "gewist. De bron daarvoor is door deze andere wikischrijver denk ik bewezen door de verwijzing naar "Driesen"..denk ik dat deze man/vrouw aangaf

2 De grond is in eigendom van mijn eigen vader geweest, en nog in de familie.. En daarmee is ook vraag 3 beantwoord, en alle voor feiten aangenomen onzekerheden met het nog niet in gang gezette GRENSMAASPLAN "(.....) "

Het kadaster is een openbare bibliotheek. Informatie is er gratis ( a twee euro ) te verkrijgen voor niet commerciele doeleinden. Ik vindt dit soort vragen onetisch.--Vulpesrubra 11 mei 2010 03:26 (CEST)Reageren


In antwoord op je beweringen t.a.v. de Grensmaas: dit kaartje toont wel degelijk aan dat Danielsweert (tegenwoordig wordt dit beschouwt als onderdeel van de Koeweide) zal worden gebruikt voor stroomgeulverbreding (lichtoranje kleur) van de Maas. Deze werkzaamheden staan gepland voor 2013-2023, zie deze site. Notum-sit 10 mei 2010 22:18 (CEST)Reageren

Zoals in 1 tm 3 geantwoord, ( en niet voor t eerst ! ) zijn er nog geen baggers in het gebied de komende 10 tot 20 jaren omdat hiervoor een gigantisch veehouderijbedrijf voor moet worden verplaatst waarvoor geen plek te vinden, laat staan te vergunnen is. Er zijn rechten. Concreet: Het Grensmaas plan of een van de veertig versies de afgelopen veertig jaar ( ! ) is NIET IN WERKING . De eerste commisionairs van de provincie praaten al met mijn grootvader over dezelfde plek. Er is geen kiezelsteen het gebied uit, en voordat dat zo is is het kiezeldrama en de leugens daaromtrent ( veiligheid ..my ass ! ) is het grensmaasplan niet in werking. Wat er verder vergaderd word aan afspraken is zo vluchtig als politiek, en verkiezingen, nog niet gesproken van marktwerking ... ( er is geen behoefte aan kiezel op het moment vanwege de flaute in de bouw....... ! )De kleiwinning op dit moment is een particulier verhaal, en staat los van de "provincie of "Het grensmaasconsortium"( alleen al de naam houd belangen verstrengeling in !!! )

verder voor de nieuwsgierigen wil ik verwijzen naar deze site : http://www.alden-biesen.be/paginas/contact/index.php Ze bijten niet, en je hoeft geen mesje mee te nemen. Zoals ik vernomen heb is de orde nog actief, al op heel laag pitje, voor wat betreft de oude paters. Ik denk dat de mensen eromheen graag , en met trots U zullen verder helpen.

--Vulpesrubra 11 mei 2010 03:58 (CEST)Reageren