Overleg:Duitse Bond

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Känsterle in het onderwerp Limburg

(verplaatst van Otto von Bismarck):

De Duitse Bond[brontekst bewerken]

De kaart van midden Europa zag er tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw wel wat anders uit dan nu. Duitsland bestond eigenlijk alleen in geografische zin; een Duitse staat bestond nog niet. Wel was er een ietwat onduidelijke federatie van 39 grote en kleine Duitse staten: de Duitse Bond. Deze bond werd gedomineerd door twee staten: Oostenrijk en Pruisen.

Oostenrijk was destijds een grote mogendheid; het omvatte behalve de tegenwoordige gelijknamige republiek ook Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Kroatië en een deel van Roemenië.

Pruisen gold ook als een Europese grootmacht. Het bestond uit de vroegere D.D.R., de westelijke helft van het huidige Polen en de Oostzeekust tot aan het Baltische gebied.

De tegenwoordige Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts vormden een grote Pruisische enclave in het westen van Duitsland.

Oostenrijk was voorzitter van de Duitse Bond, Pruisen kwam op de tweede plaats. Oostenrijk was een keizerrijk, waar de Habsburgse dynastie al eeuwenlang regeerde. Pruisen was een koninkrijk, onder het huis Hohenzollern. In beide staten hadden de monarchen tot aan het einde van de negentiende eeuw nog tamelijk veel macht, alhoewel men vanaf ± 1850 wel met een grondwet regeerde, en steeds meer bevoegdheden aan de parlementen moest uitbesteden.

Behalve de Duitse Bond bestond er vanaf 1836 ook nog een Tolunie tussen de Duitse staten. Dit had een gunstig effect op het handelsverkeer tussen deze landen. Alleen Oostenrijk deed niet met de Tolunie mee.

Limburg[brontekst bewerken]

Limburg, zowel Nederlands- als Belgisch-, behoorden tot 1866 ook tot de Duitse Bond maar ontbreken in het artikel. Gaarne aanvulling! Sally Mens 1 okt 2005 23:28 (CEST)Reageren

Alleen Nederlands-Limburg en dat staat er wel degelijk bij. Känsterle 3 okt 2005 13:00 (CEST)Reageren