Overleg:Emmauscollege

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Hanhil in het onderwerp Bronloze tekst

Bronloze tekst[brontekst bewerken]

Vandaag is een groot deel van de tekst uit het lemma verwijderd vanwege het ontbreken van bronnen. Deze tekst was geplaatst op 3 oktober 2013 door Gebruiker:Leeu4053. Ik heb de tekst hieronder geplaatst onder het kopje Tekst van Gebruiker:Leeu4053.

Deze tekst is geschreven door een ingewijde; niet alles wat hier beschreven is is mij bekend, maar wat mij wel bekend is komt overeen met hetgeen door Leeu4053 beschreven is. Ongetwijfeld heeft hij zich gebaseerd op een brochure die ter gelegenheid van een jubileum is uitgegeven. Wat mij betreft kan de tekst worden teruggeplaatst en bij gelegenheid (als Leeu4053 deze pagina bezoekt) worden aangevuld met de bron. Zijn hier bezwaren tegen? De tekst zal ik dan verder aanpassen aan de Wiki-standaarden. Hanhil (overleg) 29 jan 2014 21:28 (CET)Reageren

Mits aangepast en met bronvermelding heb ik daar geen bezwaar tegen. De tekst zoals die hieronder staat is niet geschikt voor een encyclopedie. Woody|(?) 29 jan 2014 21:37 (CET)Reageren
Inmiddels beschik ik over de bron. De tekst heb ik aan de nl-wikistandaarden aangepast en de bronvermelding toegevoegd. m.v.g. Hanhil (overleg) 30 jan 2014 19:29 (CET)Reageren

Tekst van Gebruiker:Leeu4053[brontekst bewerken]

1 Naam van de school[brontekst bewerken]

De school ontleent haar naam en haar devies 'Samen op weg' aan het evangelieverhaal van de Emmausgangers in het Nieuwe Testament.

2 Geschiedenis[brontekst bewerken]

De geschiedenis van het Emmauscollege begint feitelijk op 18 juni 1970 en wel tijdens een vergadering van de Beleidscommissie VWO/HAVO over de toekomst van het katholieke onderwijs in de binnenstad van Rotterdam. De verwachting is dat daar het aantal leerlingen terug zal gaan lopen en dat een nieuw op te richten scholengemeenschap wel levensvatbaar zou kunnen zijn. Ook ziet men wel toekomst voor een nieuwe katholieke school in de jonge wijk Alexanderpolder. Er komen drie plannen op tafel om dit probleem aan te pakken. In september 1970 wordt het voorstel onder de naam “Plan Twee” aangenomen om te proberen tot een fusie te komen tussen de HAVO Stella Matutina aan de Walenburgerweg . en het lyceum Maria Virgo aan de Breitnerstraat.

Stella is tot 1968 onder leiding van de bevlogen directrice zuster Salvina een Middelbare Meisjes School geweest die als een van de eerste scholen in Nederland vier jaar voor de invoering van de Mammoetwet al was gestart met een experimentele HAVO. Maria Virgo is tot 1969 een lyceum geweest, alleen toegankelijk voor meisjes. Maar de vraag is of dat zo moet blijven. Bij een enquête stemmen de ouders van de leerlingen van beide scholen met een kleine meerderheid tegen een gemengde school, maar de leerlingen zelf stemmen volgens verwachting juist met een kleine meerderheid voor een gemengde school. Het feit dat op de jongensschool St Franciscuscollege aan de Beukelsdijk al eerder meisjes zijn toegelaten, geeft uiteindelijk de doorslag: beide scholen worden gemengd en na een sanitaire verbouwing betreden op 15 augustus 1969 de eerste jongens, die jarenlang in weer en wind als vriendje buiten op straat hadden moeten wachten, nu officieel als leerling beide schoolgebouwen.

De fusieplannen worden goedgekeurd door het Rijk en dan kunnen er verdere stappen worden genomen. De nieuwe school moet natuurlijk eerst een naam krijgen en daarom wordt er een namenwedstrijd uitgeschreven. Serieuze en minder serieuze namen als Stella Virgo, de Blokkendoos, MOP-school (Met Onderling Plezier), RKSG de Maaskant, Kennedycollege, Augustinuscollege, Spes parentium onus liberorum, MMMM-school (Met Maagden Meer Mans) en Kürhaus behoren tot de vele inzendingen.

De winnende naam “Emmauscollege” komt uiteindelijk van Lodewijk Rogier, docent Maatschappijleer op Stella en vanaf 1 augustus 1974 ook voorzitter van de Katholieke Schoolraad. Hij is bij zijn keuze geïnspireerd door het Lucas evangelie: “De twee scholen in de binnenstad hebben een nieuw te stichten school in Alexanderpolder nodig om samen te komen tot een fusie die in de toekomst zal moeten leiden tot een bloeiende katholieke school buiten de stad.” Een duidelijke parallel dus met de twee Emmausgangers die buiten de stad Jeruzalem, op weg naar het dorpje Emmaus, Christus tegen kwamen en daarna samen op weg gingen. Verder herkenden de Emmausgangers Christus niet direct en daarom zou het ook een jaar duren voordat de beide scholen bij elkaar kwamen. Saillant detail is dat in museum Boijmans, dat in de buurt van de Breitnerstraat staat, het schilderij De Emmausgangers hangt.

In Rotterdam Alexanderpolder, aan de Michelangelostraat nummer 345, wordt een zogenaamde “rompdependance” van het Emmauscollege gesticht: een houten noodgebouw met voorlopig alleen een onderbouwafdeling, zodat in opdracht van het ministerie van Onderwijs alle leerlingen na drie jaar zullen moeten verhuizen naar Emmaus-Stad.

Op 18 augustus 1971 is het dan eindelijk zover: het Emmauscollege gaat van start met 36 leerlingen en 12 medewerkers. De officiële opening wordt verricht door Cor Kleisterlee, lid van de Tweede Kamerfractie van de KVP. Docent Nederlands Theo Vermeij wordt belast met de dagelijkse leiding over de dependance. Bij de oplevering blijkt dat men vergeten is een brievenbus aan te brengen. Deze wordt alsnog nageleverd. Omdat het gebouw bij de aanvang van het schooljaar nog niet helemaal klaar is, wordt er een paar weken onderdak gezocht in de Roncalli MAVO aan de Tattistraat.

Op 25 oktober wordt de dependance officieel in gebruik genomen. Er wordt gewerkt volgens het Roncalli-systeem, ook wel het takensysteem of de vrije-tempo-werkwijze genoemd. Het voornaamste beginsel is dat aan de eigen verantwoordelijkheid van de leerling een grote waarde wordt toegekend. De leerstof is verdeeld in zeven taken per schooljaar en elk van de taken is weer verdeeld in drie deeltaken. De eerste leshelft is bestemd voor algemene instructie, daarna gaat er een schoolbel en kan de leerling zelfstandig of in kleine groepjes aan het werk gaan, waarbij iedere leerling de keuze heeft aan het vak van dat lesuur of aan een ander vak te gaan werken, eventueel in een ander lokaal. Wie een deeltaak of een hele taak beheerst, kan zich schriftelijk of mondeling laten overhoren door de docent. Het behaalde resultaat wordt niet met een cijfer, maar met het predicaat goed, voldoende of onvoldoende gewaardeerd. Bij een onvoldoende mag de leerling herkansen. De resultaten worden in een “happenboekje” verwerkt.

Door het toenemend aantal leerlingen worden er in 1972 een paar lokalen en zelfs een aula bijgebouwd, zodat de leerlingen niet meer in een leslokaal hoeven te pauzeren. De docenten kunnen voortaan hun lunch gebruiken op de administratie. Een aantal docenten moet pendelen tussen de gebouwen aan de Breitnerstraat, Michelangelostraat en de Walenburgerweg.

In de binnenstad wordt het Emmauscollege-Stad gevestigd in het gebouw aan de Breitnerstraat. Rectrix van beide Emmausscholen wordt zuster Clara Braun. Zij was op 1 augustus 1967 benoemd tot derde rectrix van Maria Virgo als opvolgster van zuster Mechtildis en ze zal later in 1979 op Emmaus-Alexanderpolder worden opgevolgd door de heer Beniers. Zuster Clara zal wel tot 1980 op Emmauscollege-Stad als rectrix aanblijven. Vanwege haar grote verdiensten voor het katholieke onderwijs wordt ze op 30 april 1979 koninklijk onderscheiden met het Officiersschap in de Orde van Oranje Nassau.

In 1974 volgt in de Polder met 237 leerlingen de derde bouwfase, een uitbreiding van de school met een aantal theorielokalen. In dit jaar mogen de leerlingen van de HAVO na klas 3 toch in de dependance blijven, terwijl de leerlingen van het VWO volgens afspraak na klas 3 naar Emmauscollege-Stad of naar een andere school in de buurt moeten overstappen. Uiteraard vinden de betrokken leerlingen dit heel erg vervelend, maar zij tekenen tevergeefs protest aan.

Door de voorziene terugloop van het aantal leerlingen in de binnenstad komt het op 1 augustus 1975 tot een fusie tussen het Emmauscollege-Stad en het St Franciscuscollege aan de Beukelsdijk. De naam van de nieuwe school wordt heel origineel het Citycollege Emmaus-Franciscus en de school wordt voorlopig ondergebracht in het gebouw aan de Walenburgerweg. Emmauscollege-Stad wordt vervolgens geleidelijk afgebouwd en houdt per 1 augustus 1980 op te bestaan. De leerlingen van het Albedacollege worden daarna de nieuwe bewoners van het schoolgebouw. Het Citycollege Emmaus-Franciscus besluit om voortaan verder te gaan onder de naam Citycollege St.Franciscus.

Op 1 augustus 1976 wordt de dependance een zelfstandige school onder de naam Emmauscollege-Alexanderpolder en telt dan 467 leerlingen. Tevens wordt er met een tweede klas Gymnasium gestart. In oktober komt de vierde bouwfase waarin een groot aantal lokalen, een kamer voor de rectrix en een aparte kantine voor de bovenbouw, de zogenaamde Collegezaal, worden opgeleverd. In mei 1977 komt alweer de volgende bouwfase: een uitbreiding met enkele lokalen aan de overkant van de straat. In juni 1978 worden de eerste VWO-diploma’s uitgereikt in het gebouw aan de Michelangelostraat. Daarna wordt de zesde en laatste bouwfase voltooid. Er komt een geheel nieuwe vleugel bij met een bibliotheek, een docentenkamer en een grote overblijfruimte.

Op zaterdag 9 februari 1980 wordt er een grote slotreünie op de Breitnerstraat gehouden, die is bestemd voor oud-leerlingen van Maria Virgo en van Emmauscollege-Stad. Het gebouw zal op 1 augustus worden verlaten en wordt dan een vestiging van het Albedacollege. Op de reünie zijn ruim 1500 oud-leerlingen aanwezig.

Na een open sollicitatie wordt op 1 augustus 1980 Gijs Bakker tot nieuwe rector benoemd. Hij is oud-directeur van de Titus Brandsma Mavo en al zes jaar lid van het schoolbestuur. Op hem rust de grote taak de beweging en de vitaliteit in de school te houden.

Het schooljaar 1981-1982 is het laatste jaar in de noodbouw. Op 2 april wordt door mevrouw van IJperen, voorzitter van de deelgemeente, de eerste paal geslagen van het nieuwe gebouw. Alle leerlingen begeven zich in een lange optocht, een aantal van hen zelfs verkleed als paal, van de noodbouw naar de bouwplaats aan de Varnasingel. Op 17 juni 1983 wordt het nieuwe schoolgebouw opgeleverd. Een grote ploeg ouders, leerlingen en medewerkers draagt zorg voor het verhuizen, het schoonmaken, het inrichten en aankleden van de lokalen, gangen, hallen en andere ruimtes. Dit alles om een groot bedrag aan verhuis- en schoonmaakkosten uit te sparen. Het zware werk wordt uiteraard uitgevoerd door professionele verhuizers. Het oude gebouw aan de Michelangelostraat valt in de loop van de tijd aan vandalisme ten prooi en zal uiteindelijk gesloopt worden. Nu is er alleen nog maar een grasheuvel te bezichtigen. Op 12 oktober 1983 wordt de nieuwbouw aan de Alexandriëstraat 40 officieel geopend.

Bron: "De Kronieken van het Emmauscollege". Auteur Peter de Leeuw, docent wiskunde 1969-2013

Letterlijk overgenomen? Ik kan de bron niet inzien. Woody|(?) 30 jan 2014 18:13 (CET)Reageren