Overleg:Endosymbiontentheorie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 maanden geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Probleem met het archiveren van links in het artikel

Er wordt in de eerste regel van het artikel gesproken over plantencellen maar eigenlijk kan je de endosymbiose veralgemenen naar elke Eukaryote cel die chloroplasten of mitochondria bezit. Bovendien wordt ook aangenomen dat centriolen een zeer sterk gereduceerd overblijfsel zijn van een prokaryoot (vermoedelijk een spirochaet).

Een belangrijk bewijs van endosymbiose is trouwens het voorkomen van een nucleomorf: een rudimentair overblijfsel een van celkern. Deze komt voor bij een secundaire endosymbiose, bijvoorbeeld bij Cryptomonas. Bij een secundaire endosymbiose is dus eigenlijk een eukaryoot opgenomen door een andere eukaryoot. De opeenvolgende membranen van binnen naar buiten zijn dan:

- Het plasmalemma van de eerste prokaryoot (primaire endosymbiont)

- Het endosoom van de eerste Eukaryoot (secundaire endosymbiont)

- Het plasmalemma van de eerste Eukaryoot (secundaire endosymbiont)

- Het endosoom van de tweede Eukaryoot ("gastheer")


Tussen membraan twee en drie komt dan een overblijfsel voor van de kern van de eerste eukaryoot.

Rikske V. 2007/02/01 8:56

Endosymbiose bij Geosiphon[brontekst bewerken]

Hoewel er bij Geosiphon endosymbiose voorkomt, lijkt me dit artikel niet de meest voor de hand liggende plaats om dit type endosymbiose te noemen; maar waar dan? Naam van Geosiphon wordt genoemd bij Gebruiker:Basvb/Fungi

Probleem met het archiveren van links in het artikel[brontekst bewerken]

Hallo. Tijdens het archiefproces heeft het archief fouten gevonden voor een of meer sites die ik voor archivering heb ingediend. Hieronder heb ik de links opgenomen die een fout blijkt te bezitten met het volgende foutbericht.

Dit is de enige melding met betrekking tot deze links, en er wordt geen verdere poging genomen om de links te archiveren.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 mrt 2024 03:20 (CET)Reageren