Overleg:Gelijkrichter

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Madyno in het onderwerp Figuren

Wat was er verkeerd aan volgend stuk?

Een voorbeeld van een dubbelzijdige gelijkrichter is een bruggelijkrichter.

(dat was ik dus)


Verlies je dus de helft van de stroomdoorvoer bij een gelijkrichter? Heeft de gelijkstroom afkomstig van wisselstroom, nadat het door een gelijkrichter is gegaan nog steeds een frekwentie? Niet meer positief-negatief, maar positief-nul of negatief-nul. Taka 22 jun 2005 16:54 (CEST)Reageren


Jazeker! Een enkelvoudige gelijkrichter is in wezen een eenvoudige diode. Vertrek van een sinusoïdale spanning als input. Wordt de spanning positief (of liever: boven de drempelwaarde van de diode), dan gaat de diode geleiden komt er een (bijna evengrote) spanning over de belasting te staan. Daalt de spanning vervolgens onder nul (of onder de drempelspanning), dan gaat de diode sperren, wordt er geen stroom doorgelaten, en staat alle spanning volledig over de diode en is de spanning over de belasting nul. Maw, de spanning over de belasting ziet er als volgt uit: gedurende T/2 een halve sinus, vervolgens nul gedurende T/2. De periode (1/herhalingsfrequentie) blijft dezelfde, doch het spanningsverloop neemt een andere vorm aan (halve sinussen en nulwaarden).

Wiskundig: bronspanning: sin(t) spanning over de belasting: sin(t)*heavyside(sin(t)) of sin(t) bij positieve waarden van sin(t) en nul bij negatieve waarden.

Bij een dubbelzijdige gelijkrichter ga je je spanning altijd over twee diodes verdelen waardoor er telkens één van de twee gaat geleiden. Is de bronspanning positief, dan geleidt de ene waardoor er een positieve spanning op de belasting komt. Daalt de spanning onder nul, dan zal die diode beginnen sperren en zal de andere geleiden (staat mooi uitgelegd bij bruggelijkrichter) waardoor er eveneens een positieve spanning over de belasting komt te staan.

Wiskundig: bronspanning: sin(t) spanning over de belasting: abs(sin(t))

Maw: hier zal de periode slechts de helft bedragen van de oorspronkelijke periode aan de bron: na T/2 herhaalt het verloop zich.

Peddecke 23 jun 2005 03:41 (CEST)Reageren

en vergeet hier niet 2x de spanningsval van de diode af te trekken. --ConradM 3 mei 2006 15:55 (CEST)Reageren

Figuren[brontekst bewerken]

De figuren met de groene vlakken onder de sinussen suggereren dat de groen gekleurde oppervlakken een zekere betekenis zouden hebben, wat niet het geval is.Madyno 1 dec 2007 00:00 (CET)Reageren