Naar inhoud springen

Overleg:Gerard Reeskamp

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Oosthoektimes in het onderwerp Artikel rammelt aan alle kanten.

Ik heb enige twijfels bij de neutraliteit van dit artikel; zijn rol in de moord op Hantje Zijlstra lijkt hier weggewuifd te worden, vaak met ongefundeerde beweringen. Er wordt geïmpliceerd dat Aukema vanuit een persoonlijke vete zou handelen en het proces wordt steevast als farce neergezet. Daarnaast wordt Zijlstra onjuist beschreven als 'rijke boer' (hoewel enkele bronnen dit ook doen), zonder dat zijn banden met het verzet of inwonende onderduiker genoemd worden. Ook stelt de pagina dat hij in opdracht van het verzet handelde, terwijl o.a. de aan hem gewijde aflevering uit "Het Was Oorlog" dit tegenspreekt. Het is geenszins mijn doel om karaktermoord te plegen op Reeskamp, maar een verheerlijking van zijn persoon gaat ten koste van een waarheidsgetrouwe geschiedschrijving ten opzichte van Zijlstra en anderen. 85.147.39.16 4 mei 2019 23:18 (CEST)Reageren

Deze twijfels zijn onterecht. Alle beweringen kunnen gestaafd worden. Zelfs het ministerie van defensie geeft recentelijk toe -in een brief aan een van de zonen van GAR Reeskamp- dat de rechtszaak niet klopte en dat Reeskamp een groot verzetsstrijder was. Na de oorlog is vast komen te staan dat Zijlstra wel degelijk vlees leverde aan de Duitsers (een vorm van collaboratie) en ook aan zwarthandel deed. Zo stond hij ook bekend bij het lokale verzet. Dat hij ook een Joods meisje verborgen bleek te hebben gehouden, maakt het tot een tragisch gebeuren. Belangrijk om hier te melden: dit is een artikel over GAR Reeskamp, én niet over Zijlstra! Wellicht de hele naam Zijlstra eruit laten!?!

Nog een opmerking: De verzetsgroep van Reeskamp kreeg als enige in Friesland geen geld na september 1944 omdat er een fanatieke NSB'ster zat op het belastingkantoor van Sneek. (Andere kantoren in het land verstrekte geld aan de onderduik in opdracht van de regering in Londen). Reeskamp heeft opdracht gekregen van Haitze Wiersma om door te gaan met geld te verzamelen -lees: op gewelddadige manier - voor de onderduikers. Bron: memoires van Haitze Wiersma. Haitze Wiersma was vanaf september 1944 de leidinggevende van GAR Reeskamp.

Artikel rammelt aan alle kanten.[brontekst bewerken]

Veel aannames, die niet door bronnen worden onderbouwd.
Archiefkaart van Gerardus Adrianus Reeskamp Oosthoektimes (overleg) 23 mei 2020 20:14 (CEST)Reageren

Wat we hier zien is een man die afpersing en roofmoord uit en in naam van het verzet op burgers als een middel heeft gerechtvaardigd. Het was terreur voor een goede zaak dus. Het Friese verzet heeft Reeskamp dan ook terecht als een baksteen laten vallen, toen hij zich hier voor de rechter moest verantwoorden.

Voor de schrijver Ad van Liempt moet dit moeilijk te verteren zijn geweest, toen hij gedurende zijn historisch onderzoek naar Reeskamp tot de conclusie moet zijn gekomen, dat hij het gevallen heldendom van Reeskamp niet kon rechtpraten. Daarom heeft hij het niet relevante verleden van Aukema en zijn vader gebruikt om Reeskamp toch als een slachtoffer te kunnen neerzetten.

In zijn boek "De Drogist" dat over het leven van Reeskamp gaat schrijft van Liempt dat Aukema in 1942 betrokken is geweest bij het ophalen van 6 Joden die ondergedoken waren in Hindeloopen. Een gedeelte van het boek is online te lezen, en het eerste wat mij daarin opvalt is het ontbreken van bronverwijzingen. Dit is zeer ongebruikelijk. Ook blijkt dat van deze Joodse familie die hij hier opnoemt, al één gezinslid reeds in 1937 te zijn overleden. Van Liempt schrijft dat deze familie op 8 oktober 1942 in Auschwitz zijn vergast. Die tijdlijn is ook onjuist. Ook suggereert van Liempt dat rechercheur Aukema op eigen houtje dit onderzoek heeft gedaan, maar dat is niet juist, Aukema heeft daarvoor opdracht gekregen van zijn meerderen.

Het gevolg hiervan is dat we in het artikel kunnen lezen hoe slecht Aukema wel niet is geweest, met als enige doel om Reeskamp als een slachtoffer neer te zetten. Prima voor een boek of eigen mening op een weblog, maar onacceptabel voor een Wikipedia artikel. Ik vind dan ook dat het citaat over Aukema zou moeten worden verwijdert, omdat deze niet relevant is voor dit artikel.

De rechercheur Aukema vond een van de kogels en bewaarde deze anderhalf jaar. Zoals Ad van Liempt in zijn boek De Drogist aantoont, was Aukema jr. een zwaar collaborerend politieagent in de oorlog. Niet toevallig, want zijn vader was, aldus Van Liempt, een van de beruchtste jagers op Joden in Amsterdam. Anderhalf jaar heeft Aukema jr. geschorst thuis moeten zitten in afwachting van zijn berisping. Aukema beet zich na zijn schorsingsperiode in 1947 fanatiek vast in de zaak tegen zijn oude oorlogsvijand Gerard Reeskamp. De zo lang in zijn bezit zijnde kogel bleek hierbij van cruciale betekenis. Hessel de Walle schrijft in zijn boek De mannen van de Overval dat rechercheur Kuilman zijn superieur was bij het onderzoek naar Reeskamp. Beide rechercheurs maakten in de oorlog samen jacht naar de illegaliteit.

Bronnen:
De Drogist

Leeuwarder courant verslagen Reeskamp
Oosthoektimes (overleg) 26 mei 2020 09:59 (CEST)Reageren

felle bewoordingen voor een objectiviteitszoeker! 212.187.60.212 8 mei 2022 19:14 (CEST)Reageren
Had nog even gewacht, dan was het precies 2 jaar geleden geweest. Helaas heeft niemand het interessant gevonden om er een neutraal artikel van te maken. Oosthoektimes (overleg) 9 mei 2022 09:49 (CEST)Reageren