Overleg:Gratie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Jitse Schipper in het onderwerp Juridische status
Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en Belgie en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

Ik heb het volgende deel uit de pagina verwijderd:

Gratie wordt, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, slechts bij hoge uitzondering verleend. Sinds 1945 kregen slechts twee personen gratie:

  • In de zaak van de gifmengende dokter O.
  • In de zaak van de Utrechtse seriemoordenaar Hans van Z.

N.B. Deze informatie is afkomstig van een krantenartikel over levenslange gevangenisstraf. Het is goed mogelijk dat de auteur hiermee bedoelde dat slechts tweemaal gratie is verleend aan een tot levenslang veroordeelde.


Reden is dat dit volgensmij onjuist is. In elk geval is het zeker dat er nog wel meer gratie wordt verleend (mijn vader heeft zelfs al eens gratie gehad, voor een verkeersboete wegens rijden door rood licht), dus die N.B. geldt in elk geval, maar ik meen me ook te herinneren een lijst te hebben gezien van vrijgekomen levenslang gestraften en het aantal jaren dat ze hebben vastgezeten, en dat was langer dan 2 namen. Misschien dat dat 'omzettingen' van de straf waren die niet als 'gratie' gelden? Andre Engels 14 apr 2003 10:30 (CEST)Reageren

Ik baseerde mij op een uitspraak van advocaat Willem Anker in het NRC-artikel. Hij is de levenslang-deskundige en wordt ook in de Volkskrant geïnterviewd. Die uitspraak over 2 x gratie zal inderdaad vermoedelijk alleen over levenslang-veroordeelden gaan. Gratie door rood licht rijden kan niet kloppen, lijkt me. Zo'n overtreding voldoet denk ik niet aan de minimumvoorwaarden en ik kan me niet voorstellen dat de Koninging zich ermee wenst bezig te houden. Ik laat het hier even bij, want ik heb op dit moment geen andere informatiebronnen om e.e.a. te verifiëren. Laat maar even in overleg staan zo tot iemand kan aanvullen of corrigeren. Rene Pijlman 14 apr 2003 11:00 (CEST)Reageren
De situatie in mijn vaders geval was de volgende: Hij wou rechtsaf slaan, kreeg groen, en pas nadat hij het kruispunt al was opgereden, zag hij dat linksaf was afgesloten, en reed dus rechtdoor. Het stoplicht voor rechtdoor was echter rood, en daarop werd hij op de bon geslingerd. Het hier niet mee eens, liet hij het op een rechtzaak aankomen, maar net op de dag van de rechtzaak was hij wegens extreme sneeuwval absoluut niet in staat om naar het volgende dorp te komen - laat staan naar het gerechtsgebouw. Ik heb de brief nog gezien. En nee, de koningin zal zich er wel niet mee bezighouden, maar het gebeurt wel in haar naam (De brief begint met "Wij Juliana, Koningin der Nederlanden...") Andre Engels 15 apr 2003 01:06 (CEST)Reageren

Amnestie[brontekst bewerken]

Is amnestie hetzelfde als gratie, of zijn er (subtiele of niet-subtiele) verschillen? Iemand die hier meer over weet?

Alicey 26 jul 2004 17:12 (CEST)Reageren

Ondertussen zijn deze vragen beantwoord in de artikelen Gratie en Amnestie. Johan Lont 7 mei 2007 14:51 (CEST)Reageren

Juridische status[brontekst bewerken]

Twee juridische vragen over gratieverlening:

  1. In de tekst staan weliswaar voorwaarden voor gratieverlening genoemd, maar wie oordeelt hier precies over? Kan de regering (NL) min of meer dictatoricaal, zonder controle, gratie verlenen?
  2. In de tekst wordt als één van de gronden voor gratie vermeldt: op grond van omstandigheden waarvan de rechter niet op de hoogte was, en die waarschijnlijk tot een lichtere straf of geen straf hadden geleid, als de rechter er van geweten had, bijvoorbeeld, als achteraf blijkt dat de daad door een ander was uitgelokt; In zo'n geval wordt er toch revisie (=herziening) van de strafzaak ingesteld bij de Hoge Raad en dan wordt de verdachte (als blijkt dat zijn schuld inderdaad niet bewezen kan worden) vrijgesproken?

Jitse Schipper 14 feb 2009 20:59 (CET)Reageren