Overleg:Hoge Colleges van Staat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb gezocht naar een gezaghebbende bron die aangeeft wat wel of geen 'hoog college van staat' is. Ik heb geen definitie gevonden, maar wel dit:

In deze wet wordt verstaan onder:
d. bevoegd gezag van een Hoog College van Staat: de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, de vice-president van de Raad van State, de Algemene Rekenkamer of de Nationale ombudsman, voor zover het betreft een functie bij de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, respectievelijk het bureau van de Nationale Ombudsman.

Verder zag ik, dat de term in 1959 ook al gebruikt werd. Johan Lont 15 sep 2005 14:13 (CEST)Reageren


Hoge Raad van Adel[brontekst bewerken]

De Hoge Raad van Adel rekent zich op de website http://www.hogeraadvanadel.nl/artikel%20190%20jaar.htm, de geschiedenispagina van deze sit, tot de Hoge Colleges van Staat. Dir artikel meldt echter ook dat deze raad niet onder de Kaderwet adviescolleges valt. Wesoparius 4 sep 2006 12:17 (CEST)Reageren

Veel onduidelijkheid over wat een Hoog College van Staat is.[brontekst bewerken]

De Kanselarij der Nederlandse Orden zelf heeft geen wettelijke bevoegdheden. Die liggen bij de Kanselier, die de Kanselarij als 'instrument' voor de uitvoering van zijn beleid aanwendt.Zo schrijft de Kanselarij op de eigen website. Is het dan wel een Hoog College? Het is geen College zoals de andere Colleges die meerdere gelijkgerechtigde leden kennen.
De Kanselarij is geplaatst binnen Hoofdstuk II van de Rijksbegroting, tesamen met de andere Hoge Colleges van Staat en het Kabinet der Koningin maar geeft dat nu de doorslag bij het uitvinden of iets een "Hoog" College is? Ik concludeer dat de Kanselier zèlf het Hoog College van Staat is. Overigens is die Kanselier ambtelijk gewoon ondergeschikt aan de Minister van Binnenlandse Zaken. En dat is zijn " Hoge" kanselarij, eigenlijk een secretariaat, ook.

Op de site " Parlement en Politiek lees ik: "Van een aantal overheidsorganen is (grond)wettelijk vastgelegd dat ze zelfstandig en onafhankelijk zijn. Dit zijn de Hoge Colleges van Staat." dan noemt men:

  • Eerste Kamer
  • Tweede Kamer
  • Raad van State
  • Algemene Rekenkamer
  • Nationale Ombudsman
  • Kanselarij der Nederlandse Orden

Maar ook de Procureur Generaal bij de Hoge Raad wordt in de Grondwet genoemd en hij heeft ook een zelfstandige positie. Toch is hij geen " Hoog College". Parlement en Politiek noemt de Hoge Raad van Adel niet. Ik vraag me af:

  • Gaat het alleen om een niet erg duidelijk vormgegeven traditie?
  • Geeft het noemen in Hoofdstuk II de doorslag? (Kennelijk niet...)

Robert Prummel 28 sep 2006 03:40 (CEST)Reageren

Ik ontdekte dat het begrip in elk geval in 1894 ook al gebruikt werd. In een 'in memoriam' in de Handelingen van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde staan de volgende zinnen:
Toen Baron d'Ablaing daarvan lid werd, was de Hooge Raad van adel nog een hoog college van staat. Het stond toen echter op het punt veel van zijne oorspronkelijke beteekenis te verliezen. [1]
Het is echter moeilijk om uit deze zin een conclusie te trekken. Johan Lont 28 sep 2006 12:09 (CEST)Reageren
  • Tot 1848 had de adel een staatsrechtelijk belangrijke positie. Zij had zitting in de staten en koos zo een deel van de Eerste Kamer. Wanneer de Hoge Raad van Adel bijhield wie tot de Ridderschappen behoorde dan was staatsrechtelijk en politiek belangrijk. Dat belang verdween in 1848. In of na 1894 veranderde er niets. Kunnen we niet concluderen dat "Hoog College van Staat" een eretitel voor een aantal organen van de rijksoverheid is?

Men zou er overigens goed aan doen om een en ander eens in een "Wet op de Hoge Colleges van Staat" vast te leggen. Al die organen met veel aanzien en eeen meer of minder onafhankelijke positie kunnen dan opgesomd worden.De PG bij de Hoge Raad der Nederlanden zou er dan ook bij kunnen horen en het Kapittel voor de Civiele Orden ook. Robert Prummel 28 sep 2006 16:35 (CEST)Reageren

Ik kom geleidelijk ook tot de conclusie dat "Hoog College van Staat" een soort eretitel voor een aantal organen van de rijksoverheid is. Vorig jaar heb ik nog eens gezocht of het begrip in een wet voorkomt en toen de Wet veiligheidsonderzoeken aangetroffen (zie bovenaan deze overlegpagina). Daar wordt de term genoemd maar ook direct een definitie gegeven van de betekenis van de term in het kader van die ene wet. Johan Lont 28 sep 2006 16:50 (CEST)Reageren
  • We hebben kennelijk met "Haagse bluf" te maken; in de Grondwet en in de Wet Nationale Ombudsman van 1981 komt de term " Hoog College van Staat" inderdaad niet voor. Wat maakt de Ombudsman een " Hoog College? Artikel II van de begroting of de memorie van toelichting bij het wetsontwerp? Vaag allemaal. Typisch Nederlands. Barend Biesheuvel zei al eens lachend:
    " Staatsrecht? Dat maken wij waar u bijstaat" Robert Prummel 28 sep 2006 23:40 (CEST)Reageren

Op de site http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/goed-openbaar-bestuur/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-hoge-colleges-van-staat.html staat de Kanselarij der Nederlandse Orden niet genoemd als deel van de Hoge Colleges van Staat.Falcongj (overleg) 4 dec 2011 18:55 (CET)Reageren