Naar inhoud springen

Overleg:Kredietcrisis/Archief/apr 2009

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Eddylandzaat in het onderwerp Ierland

{{subst:Overleg:Kredietcrisis/SubstArchief}}

Heilig huisje[brontekst bewerken]

Teletekst do 9 apr 2009

Een Amerikaanse zusterorde uit Iowa heeft een bank aangeklaagd voor het verkwanselen van hun geld. De bank heeft een miljoen dollar van de nonnen in riskante hypotheken gestoken. De Sisters of Charity of the Blessed Virgin Mary zegt dat de bank had beloofd het geld veilig te investeren.

Niets is meer heilig, ook de nonnen moeten eraan geloven. ;-)

Met vriendelijke groet, - Aiko 9 apr 2009 08:38 (CEST)Reageren

Volgens mij heeft mijn ex-collega Madoff ook genoeg instellingen met een religieuze achtergrond geld afhandig gemaakt... Resteert uiteraard de vraag hoe het aanhouden van een beleggingsportefeuille zich verhoudt tot de kloostereed van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid.;) MartinD 15 apr 2009 12:37 (CEST)Reageren
Afijn die nonnen moeten in Amerika natuurlijk ook hun eigen pensioentje bij elkaar beleggen. Er verder zal er wel een katholieke korrel zout bij die eed zitten. - Aiko 18 apr 2009 01:18 (CEST)Reageren
Klopt. In Nederland krijgen ze gewoon AOW, en ik heb me laten vertellen dat de meeste gepensioneerde religieuzen daar, gegeven hun bescheiden levensstijl, goed van kunnen rondkomen. MartinD 18 apr 2009 10:48 (CEST)Reageren

Nieuwe herschikking van het artikel?[brontekst bewerken]

Waarde collega's, voortschrijdend inzicht (ook bij mij) heeft het artikel als geheel toch weer wat overladener en onevenwichtiger gemaakt, vandaar een paar voorstellen:

  • Dit artikel was en blijft het overzichtsartikel over het fenomeen, d.w.z. dat het zich concentreert op definities en begrippen, en uitleg van oorzaken, processen en gevolgen.
  • In een wetenschappelijk artikel - dit is een encyclopedisch artikel - zou je misschien strikt de volgorde als boven aanhouden, wij willen natuurlijk liever dat een lezer zich kort kan oriënteren en zich vervolgens nader kan verdiepen.
  • Wellicht is het verstandig sommige hoofdstukken min of meer te fixeren en andere hoofdstukken een zekere flexibiliteit te gunnen.
  • Actualiteiten zou je waar mogelijk afsplitsen, wanneer ze afleiden van de hoofdlijn.
  • De inleiding: hier is de paragraaf "De financiële markten hebben in de loop der tijden vele crises meegemaakt" plus tabel wellicht beter op z'n plaats in de Samenvatting.
  • Hoofdstuk Oorzaak en aanleiding: paragraaf 2.1. en 2.2. maken de cleane uitleg wat warrig, kracht van dit hoofdstuk was: de Amerikaanse markt, economische principes zoals de waarderingsproblemen, verspreiding over de rest van de wereld. Vervolgens factoren die als mede-oorzaak worden genoemd (met hun eigen hoofdartikel).
  • Hoofdstuk Verdere gebeurtenissen in hoofdlijnen: hoort beslist in dit artikel, maar sommige details misschien verderop.
  • Vormen van overheidsbetrokkenheid: is een kernhoofdstuk ecomonisch gezien, kan misschien opgeschoven naar boven.
  • Gevolgen in Nederland en België: hier zijn flink wat opmerkingen in terechtgekomen die algemener van aard zijn. Hiervoor een nieuw hoofdstuk maken? "Professionele beleggers" misschien afsplitsen (gaat over pensioenfondsen), "Rol banken" overstijgt Nederlandse situatie
  • Hoofdstuk Problemen rond balansverhoudingen van banken: is weer een kernhoofdstuk dat de mechanismen van de kredietcrisis uitlegt, zou ik opschuiven naar boven, m.a.w. het hoofdstuk Gevolgen in Nederland en België als laatste hoofdstuk.

Enfin, ik kwam hier zijdelings op, maar alle beetjes helpen? Het IMF heeft het totaal aan afschrijvingen nu becijferd op $ 2700 mrd en de totale schade van de kredietcrisis op $ 4000 miljard. Stel, we gaan met vier mensen elke dag naar McDonalds en we eten een hamburger, hoelang zijn we dan aan het eten? Vooruit, ik maak het iets makkelijker: we zijn met 6 miljard mensen en iedereen op aarde krijgt ter compensatie 1 hamburger ter waarde van 4 euro. Probleem is, ik ben nog van voor de vectorwiskunde, dus ik kan al die formules niet lezen. Maar stel je voor: een loterij en de jackpot is duizend miljard hamburgers. - Art Unbound 21 apr 2009 22:52 (CEST)Reageren

Beste Art Unbound,

Helemaal mee eens. Ik probeerde al sommige zaken te hergroeperen opdat de samenhang duidelijker blijft. Hierdoor kan het gebeuren dat in een hoofdstuk verwijzingen of feiten dubbel staan of ontbreken. Een aspect ontbreekt nog in de inleiding namelijk de goodwill op de balansen bij overnames van banken en bedrijven. De structuur mag wat mij betreft overeenkomen met een probleemoplossingsmodel (probleembeschrijving, analyse, actie en evaluatie)

Naar mijn mening moet de eerste alinea op havo-niveau zijn, de samenvatting op hbo(min)-niveau en de details mogen redelijk wetenschappelijk (bron en getallen) zijn. De plaatsing en uniformiteit van grafieken en plaatjes is nog niet altijd typografisch netjes.

Puntsgewijs commentaar:

  • De inleiding...
    • Moeilijke keuze. De schaal hoort denk ik wel in de eerste alinea (bijv. Alle wereldburgers (arm en rijk) hebben gemiddeld een schade van 4000/6 dollar), tabel kan in samenvatting.
  • Hoofdstuk Verdere gebeurtenissen ...
    • Misschien meer proza beschijven olievlek van:
      • tabel renteverlagingen naar 0-0,5 met datum
      • tabel recessie met datum
      • stilvallen van enkele waardeketens tonen (autoverkoop, autoproductie, autodealers, containertransport, olieraffinage, metaalprijzen) of (prijsstagnatie huizen, huizenverkoop, nieuwbouw, keukengigant, ontslagrondes, tophypotheek, liquidatieverkoop) en minder data en getallen.
  • Gevolgen in Nederland...
    • Leegmaken en korte proza schrijven in verdere gebeurtenissen of overheidsingrijpen. Feiten over banken naar desbetreffende bank, pensioenfonds naar pensioenfondsen etc.

De andere twee hoofstukken zijn de kernstukken. Hier zijn verbanden te leggen met verwijzingen naar TARP etc.

  • Vormen van overheidsbetrokkenheid...
    • Onderverdelen naar
      • liquiditeit verhogen,
      • vertrouwen/garantie herstellen,
      • balans waarderen,
      • balans opschonen.
  • Hoofdstuk Problemen...
    • Dit blijft denk ik het hete hangijzer voor komende decenia. Hoe zijn balansen en bedrijfsresultaten te waarderen en controleren.

Plan van aanpak lijkt me eerst Nederland opdoeken, dan de inleiding en samenvatting goed maken en daarna schrappen in de rest.


Bajoro 22 apr 2009 09:42 (CEST)Reageren

Dank, collegae! Ik ben hier ook al eens mee aan het schuiven geweest, maar ik merk dat ik het lastig vind. De materie is nou eenmaal een mer à boire, wat tot een zwembad aan tekst leidt. Ik ben een beetje op "blindgestaard". Volgens mij zijn we het er over eens dat er een voorjaarsschoonmaak nodig is.

  • Voor Nederland en België staan er inmiddels wat te veel details in (Fortis, ING en pensioenfondsen) die inderdaad beter kunnen worden overgeheveld naar de desbetreffende artikelen.
  • Het hoofdstuk Verdere gebeurtenissen in hoofdlijnen kan ingekort worden.
  • Ik zou de hele opsomming van die Vormen van overheidsbetrokkenheid graag behouden, een andere onderverdeling is uiteraard prima.
  • De diverse grafieken zou ik ook graag gehandhaafd zien, ik vind ze best illustratief. Als er verdere grafieken gewenst worden (GDP of zo) hoor ik het graag, via Bloomberg kan ik er wel achter komen waar die de gegevens vandaan heeft. (Punt is: ik weet niet of Bloomberg het goed vindt dat ik data die ik in hun systeem aaftref overneem. Als ik kan terugvallen of een (publiek) statistisch instituut ligt dat anders.)
  • Het idee om die krankzinnige bedragen te relateren aan iets normaals spreekt me zeer aan. Kwam zojuist tegen dat dat het IMF berekend heeft dat de redding van de Britse banken iedere Brit 5000 pond of meer zal kosten.

Mag ik u beiden verzoeken om hier verder mee aan de slag te gaan en de digitale schaar en lijmpot ter hand te nemen? Ga ik me ondertussen op het Global Financial Stability Report van het IMF storten. Groet, MartinD 22 apr 2009 11:41 (CEST)Reageren

Ik ga eventjes mediteren totdat de moderator van dienst excuses gemaakt heeft. Bajoro 22 apr 2009 15:31 (CEST)Reageren

Goed, dan ga ik een heel simpel voorstel doen: Martin is even blindgestaard en dat is logisch, hij krijgt dus twee weken voorjaarsvakantie. Bajoro en ik gaan kijken of we met de lijmpot overweg kunnen en als dat niet lukt lijmen we onszelf een baard aan. Wel nemen we, ook dat lijkt me logisch, Martins opmerkingen hierboven als uitgangspunt. Laten we veranderingen maar eerst op het overleg doen, niet meteen in het artikel, dat staat zo shabby. Akkoord? - Art Unbound 24 apr 2009 22:41 (CEST)Reageren
Trouwens, een artikel over het IMF-rapport lijkt mij erg nuttig, maar bepaald geen voorjaarsvakantie - Art Unbound 24 apr 2009 22:41 (CEST)Reageren
Geheel mee eens! Ikben zelf net 3 dagen op een natuurkampeerterrein in Boijl geweest, zeer genoeglijk. De crisis voelde even heel ver weg! MartinD 27 apr 2009 20:25 (CEST)Reageren
Zou het zinvol zijn als een soort tussenstap artikelen aan te maken met de titel "Effecten van de Kredietcrisis in..."? In dit artikel kan dan een korte samenvatting plus een verwijzing naar het nieuwe artikel komen. Eddy Landzaat 27 apr 2009 22:20 (CEST)Reageren
Geen gek idee, in elk geval de moeite waard om naar te kijken, Punt is: het artikel is op dit moment voor een groot deel "topic-gewijs" opgezet: wat waren de oorzaken, en op welk deelgebied van de financiële markten waren de gevolgen merkbaar. Maar de effecten in Nederland en België zijn nu -op zich overigens volkomen begrijpelijk- verder uitgewerkt, en hebben daarmee bijgedragen aan de inderdaad wat grote omvang van het geheel. Please feel free! Groet, MartinD 28 apr 2009 14:33 (CEST)Reageren

Ierland[brontekst bewerken]

En weer wat van het Ierse front, allen over toxic debts:

  1. Banks may see E225bn in loan losses
  2. agency will manage loans without legislation
  3. toxic debt shadow agengy planned as delayss hit Nama
  4. Danger stalks bid to revice zombie banks

Veel plezier... Eddy Landzaat 27 apr 2009 22:20 (CEST)Reageren

In aanmerking nemend dat de Ierse staat zo ongeveer alles garandeert, wens ik vooral de Ierse belastingbetaler een goed nachtrust toe de komende jaren , zo niet decennia...;) Dank! MartinD 28 apr 2009 14:29 (CEST)Reageren
Och, ik zal de klappen wel krijgen. Het Westen van Ierland is een soort wingewest en bij elke bezuinigingsronde vallen daar relatief harde klappen. Met het districtenstelsel zorgen de politici natuurlijk ook goed voor hun eigen stemmers waarvan de meesten in het oosten zitten. Later, wanneer ik zo rijk ben als Warren Buffet en J.P. McManus samen, zal ik persoonlijk wraak nemen... (Maar de regering is in paniek geraak, uiteindelijk zal het dus wel meevallen.) Eddy Landzaat 28 apr 2009 20:53 (CEST)Reageren