Overleg:Merijn Tinga

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Ben Vroom in het onderwerp Afval scheiden in de klas

Geboortedatum[brontekst bewerken]

Ik kom online tot nog toe alleen 1972 tegen (atelier, RKD), maar recent stond er ook 1974 in het artikel. Waarop is/was dat gebaseerd? Encycloon (overleg) 26 mei 2021 14:15 (CEST)Reageren

Ik weet niet wie 1974 heeft geschreven maar 1972 is door Merijn Tinga zelf aan mij doorgegeven en staat ook op het CV dat je als bron hebt gebruikt.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Ben Vroom (overleg · bijdragen) 26 mei 2021 17:55‎
Duidelijk. Encycloon (overleg) 26 mei 2021 18:16 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.Reageren

Ik heb de introtekst veranderd, nu met bronnen. Zag daarna net je reactie op mijn helpdesk-vraag. Prima om alles voortaan eerst via overleg af te stemmen. Dank! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Ben Vroom (overleg · bijdragen) 26 mei 2021 17:57‎PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Aanpassingen[brontekst bewerken]

Ik heb een paar wijzigingen in de tekst Plastic Soup Surfer aangebracht, een paar referenties toegevoegd en een begin gemaakt van een betere koppen-structuur. De komende wijzigingen die ik wil aanbrengen zijn wat structureler (inhoud, structuur). Die zal ik eerst voorleggen. Ben Vroom (overleg) 31 mei 2021 12:27 (CEST)Reageren

Vervolg tekst Merijn Tinga[brontekst bewerken]

Ik zou de laatste drie alinea's willen vervangen door de volgende tekst (met info over de periode 2019-2021 die nu in de biografie ontbreekt). Nog zonder referenties, die plaats ik erbij als ik hem op de Tinga pagina zet.

Invoering statiegeld op plastic flesjes en blikjes[brontekst bewerken]

In 2020 werd duidelijk dat het bedrijfsleven niet in staat was het plastic zwerfafval binnen een periode van drie jaar met 70% te verminderen. Dat was in 2020 voor Staatssecretaris Van Veldhoven reden om te besluiten per 1 juli 2021 statiegeld op plastic flesjes te verplichten. In februari 2021 besloot Van Veldhoven ook statiegeld op blikjes in te voeren, vanaf 1 januari 2023.

Plastic vervuilende producten uit de winkels[brontekst bewerken]

Samenwerking Dirk Groot en Plastic Soup Surfer[brontekst bewerken]

Vanaf 2018 bewandelde Tinga als Plastic Soup Surfer ook een andere weg om plastic vervuiling door wegwerpproducten tegen te gaan: foto’s van zwerfafval verzamelen als bewijsmateriaal van de vervuiling en met de deurwaarder naar de producenten of verkopers om hen tot oplossingen te bewegen. Dit deed hij samen met Dirk Groot, die onder de naam ‘Zwerfinator’ strijdt tegen zwerfafval en in 2019 tot nummer 1 in de Trouw Duurzame Top 100 was gekozen.

Anta Flu[brontekst bewerken]

Het eerste bedrijf was Pervasco, producent van Anta Flu keelpastilles (2018). Binnen een jaar verzamelde Groot 16.000 foto’s van wikkels van keelpastilles en ging samen met Tinga en zijn deurwaarder met een desbewustheidsexploot naar de CEO van Pervasco. Hij zegde direct toe de wikkels van biologisch afbreekbaar materiaal te gaan maken en in 2019 ging Pervasco daadwerkelijk over op papieren wikkels.

Knalplastic, spatplastic en plastic confetti[brontekst bewerken]

Eind 2019 richtten Tinga en Groot zich op Knetterballen, ‘categorie F1-vuurwerk’, licht vuurwerk dat het hele jaar verkocht mag worden. Na afsteken blijven de plastic scherven meestal op de grond achter. Tinga en Groot verzamelden duizenden foto’s en bereidden, in samenwerking met het Leiden Advocacy Project on Plastic (LAPP) van de Universiteit Leiden, in november 2019 een rechtszaak voor tegen de verkopende winkelketens. Nog vóór de Kerst haalden de meesten daarvan de Knetterballen uit de verkoop. Toen daardoor de grond onder de rechtszaken verviel, stelden Tinga en Groot het ‘Knalplastic convenant’ op. Door dit te ondertekenen gaven bijna alle verkopende winkelketens aan de verkoop van knetterballen onmiddellijk te stoppen en vanaf 1 januari 2021 geen vuurwerk met plastic bestanddelen meer te verkopen. In 2020 lukte het Tinga en Groot om met verzamelde foto’s winkels over te halen om te stoppen met de verkoop van plastic ballonnen gevuld met water (‘spatplastic’) en plastic confetti.

Mars wikkels[brontekst bewerken]

In het voorjaar van 2021 richtten Groot en Tinga zich op het Mars bedrijf. De plastic wikkels van snoepproducten als Mars, Snickers, en Bounty scoren zeer hoog in Groots zwerfafval Top 10. Binnen een paar maanden verzamelden ze meer dan 12.000 foto’s. In het BNNVARA programma Kassa op 1 mei 2021 verklaarde Mars nog niet te willen overgaan op afbreekbare snoepwikkels maar zegde wel toe om vóór 2025 met een oplossing te komen.

Plastic Avengers Manifest[brontekst bewerken]

In februari 2019 organiseerde Tinga de eerste Plastic Avengers Conferentie voor mensen die plastic afval verzamelen, weggooien en foto’s met een app versturen. Tijdens de conferentie stelden ruim 100 Plastic Avengers het Plastic Avengers Manifest op, een raamwerk voor een nieuwe omgang met plastic. Europees vice-president Frans Timmermans werd in 2019 ambassadeur van dit Manifest.

Documentaire ‘Plastic Paradox’[brontekst bewerken]

Over de Rijn-expeditie en de Plastic Avengers Conferentie werd de documentaire Plastic Paradox (2019) gemaakt door Eelke Dekker. Deze is uitgezonden op National Geographic.

Afval scheiden in de klas[brontekst bewerken]

In het coronajaar 2020 organiseerde Tinga de “Wakkere wegwerpers tour”. Hij supte als Plastic Soup Surfer door Nederland, van Maastricht tot Schiermonnikoog, een tocht van 550 km. Onderweg deed hij basisscholen aan. Schoolkinderen werden “Wakkere wegwerpers” en verzochten hun burgemeester om afval scheiden op scholen mogelijk te maken. Maar omdat dit afval onder bedrijfsafval valt, is scheiden voor scholen meestal te duur. Om deze barrière weg te nemen, voerde Tinga tijdens de suptocht overleg met alle stakeholders op het gebied van afval scheiden: de Staatssecretaris, VNG, afvalinzamelaars, Afvalfonds, Coca Cola, Albert Heijn en Raad voor Primair Onderwijs. Bijna alle stakeholders steunden zijn “Wakkere Wegwerpers Manifest” voor afval scheiden in de klas. Alleen het verpakkend bedrijfsleven weigerde mee te werken. Vervolgens hebben Tweede Kamerleden Van Eijs (D66) en Von Martels (CDA) een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat binnen vier jaar “het afval op alle scholen in het primair onderwijs gescheiden kan worden ingeleverd en verwerkt, met aparte stromen voor GFT-afval, PMD en oud papier/karton, zonder extra kosten.” Deze motie is op 25 februari 2021 door de Tweede Kamer aangenomen.

Ben Vroom (overleg) 31 mei 2021 20:18 (CEST)Reageren