Naar inhoud springen

Overleg:Mobiele fase

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door 85.146.208.147 in het onderwerp Feedback van groep 21

Probeer overlegbijdragen af te sluiten met een handtekening met daarin een datum, tijd, en link naar je account. Dit kan door aan het einde van je bericht vier tildes achter elkaar te typen. Zo dus: ~~~~.

k zie geen groot bord er boven hangen met werk in uitvoering :(

Dat kan zelf geplaatst worden door de code {{wiu2}}. Als je klaar bent met bewerken, dien je die ook weer zelf eraf te halen. Het gebruik van dit sjabloon is ook vaak maar voor enkele uren, en hoogstens enkele dagen bedoeld. Pompidom 17 jun 2010 09:43 (CEST)Reageren

Heel goed gedaan, met veel verwijzingen. Vooral de gaschromatografie is heel duidelijk beschreven. Misschien nog iets meer vertellen over TLC? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Esmeekoedoot (overleg · bijdragen)

TLC[brontekst bewerken]

goed uitgelegt over wat de mobiele fase is per analytische methode, alleen nog een kleine opmerking over de onderstaande regel:

De mobiele fase stroomt langs de stationaire fase met als gevolg dat de componenten van elkaar worden gescheiden.

zoals jullie het nu hebben omschreven lijkt het net alsof de mobiele fase lang de stationaire fase stroom. volgs onze informatie wordt bij TLC de mobiele fase juist door de capilaire werking over de stationaire fase bewogen.

S0977705 17 jun 2010 16:34 (CEST)Reageren

Van Deemter vergelijking[brontekst bewerken]

Een erg handig artikel. Ik vraag me alleen af waarom jullie ervoor hebben gekozen om de formule : H(schotelhoogte)= A(Eddy diffusie) + (B(longitudinale diffusie)/µ(flowrate)) + C(evenwichtssnelheid)*µ niet bij zijn naam te noemen (van Deemter vergelijking). Waarom hebben jullie ervoor gekozen om deze vergelijking in het midden van een regel te plaatsen? Dit maakt het qua lay-out erg onoverzichtelijk.

De uitleg van de formule en de herhaling van de formule in dik gedrukte letters is erg netjes!

Afbeelding 3 is een afbeelding over deze vergelijking, maar jullie verwijzen naar afbeelding 4. Waarom?

Waarom hebben jullie in afbeelding 3 maximum gezet terwijl dit eigenlijk het minimum is van de schotelhoogte? Jullie bedoelen maximale efficiency maar niet iedereen weet dat.

Markdegeus 17 jun 2010 23:09 (CEST)Reageren

Bedankt voor de goede kritiek! Groep24 18 jun 2010 11:53 (CEST)Reageren

Duidelijk en erg uitgebreid artikel. Misschien is het handig om bij afbeelding 4 dezelfde eenheden te gebruiken als bij afbeelding 3, en het "Schotelhoogte bij verschillende mobiele fase volgens Van Deemter" oid te noemen, zodat de grote overeenkomst met afbeelding 3 goed naar voren komt: beide draaien ze om het Van Deemter plot. Het is niet heel erg, en blijkt ook goed uit de tekst (de Van Deemter formule is erg duidelijk uitgelegd) maar voor een leek zou het misschien verwarrend kunnen werken. Bij het stukje over SPE mis ik trouwens nog de termen "normal phase" en "reversed phase", jullie leggen dit wel uit, maar benoemen het niet! Esmeev 18 jun 2010 12:09 (CEST)Reageren

geheel[brontekst bewerken]

Paar slordige stukjes, de Van Deemter vergelijking is bijvoorbeeld niet netjes opgesteld. Voor de rest ziet het er overzichtelijk uit met heldere uitleg met bijbehorende plaatjes.

Groep 31 18 jun 2010 15:37 (CEST)Reageren

Feedback van groep 21[brontekst bewerken]

Hoi, wij hebben nog wat kritiek op bepaalde punten van dit artikel. In deze zin "HPLC wordt in de analytische chemie of in de biochemie gebruikt om stoffen te scheiden, ze te identificeren of te kwantificeren door gebruik te maken van de polariteit van de te analyserende stof." staan een aantal taalfouten. in plaats van "ze te identificeren" is "te identificeren" ruim voldoende. Ook moet "analyserende", "analyseren" zijn, want je moet de stof zelf analyseren, de stof analyseert niets. Verder wordt er gesproken van "analieten", terwijl je dit correct spelt als "analyten". "Bij een gaschromatograaf wordt zoals de naam zegt een gas gebruikt, het zogenaamde draaggas (zie afbeelding 1)." Hier is "zoals de naam zegt"een bijstelling, dus deze zou ik tussen komma's zetten. Je zegt dat stikstof vaker wordt gebruikt omdat stikstof goedkoper is dan waterstof, maar waterstof is echter stabieler. Wellicht handig om even toe te voegen dat waterstof minder vaak gebruikt wordt omdat het tamelijk gevaarlijk is als draaggas, vanwege explosiegevaar. Het stukje over TLC lijkt me een beetje incompleet. Vertel iets meer over de stationaire fase en de polaire fase (waaruit bestaan ze bijvoorbeeld en waarom?), want op het moment leg je alleen maar uit hoe een TLC werkt, maar je geeft niet echt info over de mobiele fases daarbij zelf.

Groep 21

Bedankt voor je suggestie! Als je denkt dat een artikel verbeterd kan worden, schroom dan niet om het zelf te doen. Wikipedia is een wiki, dus iedereen kan bijna elk artikel bewerken door simpelweg op de bewerk-knop bovenaan de pagina te klikken. Je hoeft niet eens in te loggen (hoewel er vele redenen zijn om dat wel te doen). De Wikipedia-gemeenschap moedigt je aan om niet te aarzelen om een zinvolle bijdrage te leveren. Het is niet erg als je een foutje maakt – er is een grote kans dat ze snel opgespoord en verholpen zullen worden. Als je niet zeker weet hoe je precies een pagina moet bewerken, lees dan Help:Uitleg of probeer het uit in de zandbak. Nieuwe gebruikers zijn altijd welkom. 85.146.208.147 18 jun 2010 20:29 (CEST)Reageren