Overleg:Neoklassieke economie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door JRB

Het huidige artikel in de Nederlandstalige Wikipedia is PERTINENT FOUTIEF EN ONJUIST!

De term "Neo Klassieke Economie" werd al rond 1900 geintroduceerd door Thorstein Veblen, in het kader van disputen tussen diverse groepen "Marginalistische" economen. Wat tegenwoordig onder de neo-klassieke theorie wordt verstaan is feitelijkde "Neo-klassieke synthese", waarin de belangrijkste concepten van de marginalistische scholen en ook Keynesiaanse ideeen op het gebied van Macro economie zijn samengebracht. Dit marginalisme dat de kern van de neo-klassieke economie vormt is al het einde van de 19e eeuw en het begin van de twintigste eeuw ontstaan door toedoen van roemruchte economen als Stanley Jevons, John Bates Clark, Carl Menger en Alfred Marshall (en vele, vele anderen!), die analytische methoden uit de toenmalige natuurkunde op de economie probeerden toe te passen. Zodoende kwamen zij op concepten als het "marginale nut" en de "marginale kosten curve", die dan weer aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om tot analytische oplossingen te komen (continu diffentieerbaar, eerste afgeleide kleiner dan nul, tweede afgeleide groter dan nul, etc. etc. Iedere econoom kent het nog wel uit de propedeuse syllabus, of zelfs van de boekjes van Arnold Heertje in 5 en 6 VWO).

Over de verschillende stromingen en scholen binnen deze zeer algemeen aangeduide verzameling economische scholen zijn werkelijk VELE, VELE tienduizenden paginas volgeschreven. Ik heb geen tijd om hier nu verder uitgebreid op in te gaan, een redelijke weergave van de hoofdlijnen is echter te vinden op de Engelstalige Wikipedia onder de zoekterm "neoclassical economics".

De neoklassieke theorie is in ieder geval zeker NIET afkomstig van Robert Solow!! laatstgenoemde heeft alleen achteraf nog een externe groeivoet aan het model toegevoegd (Solow vergelijking). (Solow valt nog eerder in een groep die door sommigen wel de "new classical school" wordt genoemd, en die wel probeerde de neo-klassieke ideeen met nieuwe toevoegingen weer nieuw leven in te blazen).

[hier zou een uitgebreid en gefundeerd artikel over de neo-klassieke economie moeten komen]

Volledig eens mer Rhd. Eerste stap is een (gedeeltelijke) vertaling van het engelstalige artikel JRB 2 feb 2009 12:17 (CET)Reageren
Dit is al een hele verbetering (stap in de goede richting) RHD