Overleg:Nico Rost

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Emelha in het onderwerp Brief uit het concentratiekamp

Rost in de oorlog[brontekst bewerken]

Eigenlijk geen bevredigend verhaal, over het 'verzet' van Nico Rost. Ik denk niet dat de Duitsers het erg vonden dat hij zich met de achttiende-eeuwse Duitse filosoof Lichtenberg onledig hield. De bloemlezingen uit Bakhuizen van den Brink, PotgieterHooft en Geel zijn bij legale, gelijkgeschakelde uitgevers verschenen (zoals L.J. Veen). Allemaal brave Nederlandse auteurs uit ongevaarlijke tijden. Geen Fallada, Zweig of Toller. Ik kan me voorstellen dat Rost om zijn verleden naar Dachau is gestuurd. Als hij in de oorlog verzet heeft gepleegd, wil ik daar graag meer van weten. Maar wat in deze beschrijving staat lijkt daar niet erg op. Soczyczi 4 apr 2007 01:15 (CEST)Reageren

Boeiende vraag Soczyczi. Nico Rost vond, als man van de pen en het woord, het levend houden van de cultuur en moraal belangrijk verzetswerk. Dat kun je eccentriek vinden maar Vaclav Havel en veel andere schrijvende dissidenten laten zien hoe machtig de pen kan zijn!

Nico Rost was trots op zijn verzetswerk...en de Duitsers vonden hem irritant genoeg om hem te arresteren. Ik laat hem in dit artikel in zijn waarde. Er zijn vele manieren om een onmenselijke bezetter het hoofd te bieden, de één koos voor overvallen en sabotage, Noco Rost koos voor de pen in een rol die bij hem paste.Het ironieteken wordt op Wiki niet gebruikt en is ook niet encyclopædisch verantwoord maar in het artikeltje over Nico Rost zou je het kunnen plaatsen wanneer je je er geen rekenschap van geeft dat àlle verzet tegen een totalitair regime levensgevaarlijk is en dat de druppels de hardste steen uithollen.
Na de oorlog hebben de verzetsstrijders Nico Rost als een der hunnen geaccepteerd. Daaraan zal zijn gevangenschap niet vreemd zijn geweest. Het is een boeiende, maar academische, vraag of hij het Verzetsherdenkingskruis zou hebben gekregen voor zijn intelectuele verzet.
Ik denk dat het artikel helder is en Nico Rost in zijn waarde laat. Iedereen moet dan zelf maar de maat van 's mans verzetswerk nemen.

Robert Prummel 4 apr 2007 02:39 (CEST)Reageren

De relevantie van de teruggeplaatste passage

"Rost had een abces aan zijn been en was opgenomen in de ziekenbarrak waar hij naar hartelust boeken, hij koos vooral Duitse klassieken, mocht lezen."

Ik had de volgende redenen:

  • De continuïteit van zijn liefde voor het Duits. Zèlfs daar bleef hij pro-Duits (tenminste als taal).
  • Dat hij in een ziekenbarrak lag was dus geen gevolg van mishandelingen, dat had ook gekund!
  • Deze tekst werd geplaatst toen de "Prometheus" karikatuur nog in het artikel stond.Zie daarvoor de Duitse versie van het artikel.

De wel zeer bangige Wikipolitie was bang om zich aan koud water te branden...De auteur zal nooit meer opduiken. Mogen we de prent pas in 2097 plaatsen, ervan uitgaand dat de onbekende tekenaar in 1945 pas achttien was, nu nog leeft en honderd jaar oud zal worden? Robert Prummel 4 apr 2007 02:55 (CEST)Reageren

Brief uit het concentratiekamp[brontekst bewerken]

In de DBNL vond ik de tekst van de ´brief´ die Rost schreef over zijn verblijf in Oranienburg en die gepubliceerd werd in Links Richten. Is het zinvol om die URL op te nemen? Ik aarzel een beetje, omdat je daardoor bij schrijvers er wel heel veel teksten aan kunt hangen. Ik kan de DBNL er ook attent op maken dat ze die tekst niet in hun overzicht van Nico Rost hebben staan. Dan is het ´probleem´ natuurlijk ook opgelost. Geef maar een reactie. Met vriendelijke groet, --Emelha 31 jul 2009 08:46 (CEST)Reageren