Naar inhoud springen

Overleg:Nicolaas Christiaan Kist (ingenieur)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Mdd in het onderwerp Over het werk van N.C. Kist

Over het werk van N.C. Kist[brontekst bewerken]

Het BOUWKUNDIG WEEKBLAD ARCHITECTURA, Nr. 4, 23 JAN. 1937 (online op tresor.tudelft.nl) biedt het volgende artikel:

STERKTELEER , DEE L II VA N HE T LEERBOEK DE R MECHANICA , door Ir. G. L. Ludolph en Ir. A. P. Potma. 4e herziene druk met 413 figuren. Uitg.: J . B. Wolters, Groningen.
Dit bekende Leerboek voor het Middelbaar Technische Onderwijs (en tevens voor zelfstudie) wordt bij iederen herdruk weer dikker en dit 2e deel alleen bevat niet minder dan 500 pagina's. Het geheele werk bevat twee eerste deelen, over Theoretische Mechanica en over Statica en Dynamica, en een derde deel over Grafostatica, te samen een werk vormend van ver over de 1000 pagina's. Het is duidelijk dat zulk een omvangrijkheid van deze leerstof in een wanverhouding gaat staan tot de andere, althans voor de bouwkundige afdeelingen der M.T.S.'en nog belangrijker leerstof. Tegen deze wanverhouding is echter voorloopig wel niets anders te doen dan gelaten af te wachten wat er van dat alles terecht komt.
In het voorbericht lezen wij: „Een bespreking van de beginselen van de Plasticiteitsleer, toegepast op de sterkteberekening van staalconstructies, welke leer het eerst gepropageerd is door Prof. Ir. N. C. Kist, en waarover in de laatste decenniën artikelen in tal van tijdschriften verschenen, kon, nu deze rekenwijze in de V.O.S.B . wordt aanbevolen, naar de meening van de schrijvers, niet langer achterwege blijven.
In aansluiting hiermede werd de breukhypothese van Huber-Henchy, die voor staal meer en meer wordt aanvaard, besproken en een afleiding hiervan gegeven voor een eenvoudig geval. In verband met de nieuwe inzichten in de gedragingen van constructiedeelen onder de werking van (snel) wisselende belastingen, zijn de grondslagen van de in Duitschland hiervoor gevolgde berekeningsmethode toegelicht, en zijn o.a. het duurvastheidsdiagram en de kerfwerking besproken.
In afwachting van de verschijning van Nederlandsche voorschriften voor de sterkteberekening van gesmeltlaschte constructies, hebben de schrijvers gemeend, evenals in den derden druk, alleen een berekening op trek, druk en afschuiving van smeltlasschen te moeten opnemen. J.P.M.

-- Mdd (overleg) 8 sep 2015 10:38 (CEST)Reageren