Overleg:Ondertrouw

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Johan Lont

Wat ik nog een beetje mis in de uitleg: Waar dient ondertrouw voor? Wat is de achtergrond? Is het om anderen de gelegenheid te geven bezwaren kenbaar te maken of zo?

De periode van ondertrouw dient om na te kunnen gaan of aan alle wettelijke eisen voor het aangaan van een huwelijk voldaan is. Staat er. --EdwinB 16 feb 2007 20:50 (CET)Reageren
Dat staat er ja, maar dat stond er niet. Ik heb het er net bijgeschreven naar aanleiding van die vraag hierboven!
Misschien is het ook wel bedoeld om het bruidspaar een bedenkingsperiode te geven. Dat iemand niet, na het drinken van een pilsje te veel, toevallig langs het stadhuis waggelend denkt, "kom laat ik eens trouwen" en er dan aan vast zit. Maar ik weet niet of dat er ook achter zit. Johan Lont 16 feb 2007 20:51 (CET)Reageren
Latere aanvulling: Ik denk dat de mogelijkheid om bezwaar tegen het huwelijk te maken van wezenlijk belang was in de tijd dat de bevolkingsregisters nog niet zo compleet en toegankelijk waren als tegenwoordig. Misschien kwam het toen wel voor dat een man die in de ene streek was getrouwd zijn vrouw verliet om in een andere streek met een andere vrouw probeerde te trouwen zonder dat iemand wist dat hij al getrouwd was. Dat trachtte men te voorkomen doordat eerst de ondertrouw moest worden bekend gemaakt, zodat mensen die van het nog bestaande eerdere huwelijk wisten dat konden melden.
Johan Lont 19 feb 2007 12:28 (CET)Reageren

Dit artikel moet heel dringend aangevuld worden met de betekenis van het woord ondertrouw in Vlaanderen.

Kerkelijke betekenis en toestand voor 1800[brontekst bewerken]

Dit artikel dient nog aangevuld te worden met de betekenis van het woord ondertrouw in de kerk en de ondertrouw voor de tijd van de burgerlijke stand registers. O.a. de "afroepen" werden in gang gezet door de ondertrouw. Er werd o.a. ook een onderzoek opgestart naar de familieband van de ondertrouwers. Ondertrouwen werden in de parochies van de Rooms-Katholieke kerk ingeschreven in het huwelijksregister.