Overleg:Porfier

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Waar zou de gemeente "Bierk" mogen liggen? ArthurKing 19:09 27 jan 2003 (CET)

Bij Google vond ik dat Bierk in het Frans Bierghes heet, helpt dat misschien? Elly 19:25 27 jan 2003 (CET)

Oeps, ik had dat kunnen weten. Maar het is een volkomen onnuttige vertaling, daar deze gemeente ééntalig Frans is, en er geen gebruiksgewoonte is van de vertaalde vorm. Daarover heb ik eens een link gegeven op de bladzijde met de discussie over plaatsnamen. Dat is een zeer goede leidraad.

Je vertaalt wel Brussel: Bruxelles; Antwerpen: Anvers; Mons: Bergen; omdat deze vertalingen gebruiksmatig bij de andere taalgroep aanvaard en algemeen gebruikt zijn, bovendien niet tot verwarring leiden en wij wederzijds bij die andere taalgroep niet hoeven te bepalen hoe zij hun taal gebruiken, ook niet als het om plaatsnamen gaat. Maar op dat gebied zijn Vlamingen soepeler dan Franstaligen: van kleinere steden en gemeenten hebben wij misschien wel een vertaalde naam, maar zoals hier bevoorbeeld Bierk boven water komt: zelfs in de oren van een Vlaming is dat volkomen belachelijk. Van de drie plaatsnamen, Quenast, Bierghes en Lessines, is slechts Lessines op een slikbare manier te vertalen als Lessen, de oude Vlaamse naam van deze stad.

Franstaligen kunnen echter op geen ogenblik zonder hun taal: ze vertalen zelfs de kleinste gehuchtnamen, en als het niet anders kan, spreken ze de "vreemde" naam maar op zijn Frans uit. Zo ken ik een gehuchtje net over de grens met Frankrijk, in Frans-Vlaanderen, dat vroeger "De Dronkaard" heette, en dat onder Frans bewind "Le Dronkaard" wordt genoemd, met een mooi accentje.

Maar deze lezing is hier niet echt op zijn plaats. Toch bedankt voor de inspanning die ik ook had kunnen doen.

vanuit Kinderkopje verplaatst[brontekst bewerken]

Wat is Porfier echter : deze natuursteen is uitermate duurzaam en zeer hard (grote drukvastheid), en is slijtvast. Verder is deze natuursteen vrijwel ondoordringbaar en heeft geen capillairen. Dit maakt mos- en algengroei op de steen vrijwel onmogelijk en wordt vuil (ook olie en vetten) na verloop van tijd door natuurlijke weersomstandigheden volledig uitgespoeld. Verkleuring of veroudering zullen niet optreden.

[Doordat Italiaans porfier] wordt aangetroffen als schollen of platen heeft het twee vlakke zijden langs een natuurlijk breukvlak. Voor een vlakke, strakke vloer wat zeer makkelijk begaanbaar is behoeft het oppervlak van Italiaans porfier geen verdere bewerking.

Een vlakke vloer langs een natuurlijk breukvlak heeft als bijkomend voordeel dat het oppervlak stroef is en blijft, ook onder natte omstandigheden.