Overleg:Propedeuse

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Nickdenuijl in het onderwerp Uitgebreide ceremonie?

De propedeuse is in de loop der jaren veranderd, en zal ongetwijfeld nog wel veranderen. Het lijkt me daarom ook terecht om "propedeuse" te definiëren als "eerste fase van een universitaire studie". Traditioneel (oude stijl) was een universitaire studie in Nederland ingericht in 4 fasen:

  • propedeuse
  • kandidaats
  • doctoraal (-> doctorandus -drs- of meester -mr-)
  • doctoraat (promotie -> doctor -dr-)

De lengte van elke fase was verschillend per studie. In principe was de studie afgerond na het doctoraal, het doctoraat kwam veel later in de carrière. Voor bijvoorbeeld dominees was het redelijk gebruikelijk om de studie na het kandidaats te laten voor wat het is. Het AIO- en OIO-schap (als tweede fase) is ingevoerd in de jaren 1980, in het kader van de tweefasenstructuur.

Het is niet mijn bedoeling om hier de veranderingen in het universitair onderwijs in Nederland in de laatste 30 jaar samen te vatten (dat heb ik niet paraat). Maar ik wil eigenlijk alleen aangeven dat het definiëren van "propedeuse" zoals het nu is geregeld, beperkend is, en in verband zou moeten worden gebracht met de andere fasen van een universitaire opleiding.

O ja, en de propedeuse werd ook wel "propjes" genoemd.

--Taka 18 mei 2004 09:31 (CEST)Reageren

Tweejarige propedeuse[brontekst bewerken]

In Delft hadden (hebben?) de meeste studierichtingen een tweejarige propedeuse, die met een "P1" respectievelijk "P2" examen werd afgesloten. Delftenaren hadden het nooit over "propjes", maar over P1 en P2.

Ik vraag mij af of het fenomeen propedeuse nog bestaat in het huidige BaMa tijdperk. 81.207.20.42 9 dec 2007 14:01 (CET)Reageren

Ja, bestaat nog steeds (ik zit er nu middenin!). Ik heb ook niets gehoord dat ook maar lijkt op afschaffing.
Petrageurts 28 dec 2007 20:44 (CET)Reageren

Voorstel tot wijziging[brontekst bewerken]

Graag wil ik dit lemma flink wijzigen. De gemaakte koppeling met (bindend) studieadvies lijkt me niet nodig en wordt hier te uitgebreid behandeld. BSA is doorgaans gebaseerd op het aantal behaalde studiepunten en niet op het wel of niet halen van de "p". Een koppeling met andere studiefasen zoals Taka voorstelt is meer op zijn plaats. Daarbij moet wel vermeld worden dat deze naam binnen het "oude" systeem gebruikelijk is en nadrukkelijk niet binnen het hedendaagse bachelor/master-systeem. Ten tweede wordt in dit lemma ten onrechte gesuggereerd dat de "p" alleen aan het einde van het eerste jaar behaald kan worden, terwijl het gaat om het behalen van alle eerstejaars vakken. Petrageurts merkt terecht op dat ook tweejarige "p's" mogelijk zijn en dat de "p" geen plaats heeft in het bama-systeem. Een algemene definitie in termen van "inleidende fase in het hoger of universitair onderwijs" lijkt me op zijn plaats. Het lijkt met verder wenselijk achter het eerste gebruik van het woord "propedeuse" te vermelden "(ook wel: propaedeuse). Zo werd/wordt het woord immers veelal (correct) gespeld. Een dezer dagen zal ik bovenstaande suggesties proberen te verwerken in een gewijzigd lemma, tenzij reacties in dit overleg me daarvan weerhouden.

BBart 22 jul 2008 20:44 (CET

P-punt[brontekst bewerken]

Wat is een "p-punt" ? Grutman (overleg) 5 okt 2014 12:19 (CEST)Reageren

Uitgebreide ceremonie?[brontekst bewerken]

Misschien dat sommige faculteiten er een uitgebreide ceremonie van maakten, maar bij Werktuigbouwkunde kreeg je je propedeusediploma gewoon opgestuurd met de post. Ook werd de propedeuse daar altijd al P genoemd, nooit "propjes". nickdenuijl (overleg) 27 aug 2020 16:44 (CEST)Reageren