Naar inhoud springen

Overleg:Schoonebeker Diep

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Gouwenaar in het onderwerp Spelling volgens het Groene Boekje

Naamgeving[brontekst bewerken]

Er zijn diverse benamingen voor dit water:

  • Schoonebeker Diep
  • Schoonebeeker Diep
  • Schoonebekerdiep
  • Grenzaa

Verschillende betrouwbare bronnen gebruiken de namen door elkaar. Laten we kiezen voor de benaming zoals die op het ijzeren hek staat bij de grensovergang:

.

--Onderwijsgek 7 jan 2007 19:01 (CET)Reageren

De benaming op de brug dateert al van vrij lang geleden, aan het type brug te zien. De toen gebruikte spelling kan niet maatgevend zijn voor de huidige spelling. Overigens heette het voormalige waterschap Het Schoonebeekerdiep.
Zelf zou ik de voorkeur geven aan de spelling, die thans gehanteerd wordt de Topografische Dienst te Emmen Schoonebeekerdiep Gouwenaar 20 okt 2008 21:46 (CEST)Reageren
Ha, ha! Die stond nog niet in het lijstje hierboven. Naamgeving is inderdaadlastig omdat verschillende betrouwbare bronnen een andere spelling hanteren. Wikipedia houdt zoveel mogelijk de spellingregels van het groene boekje aa, maar dan nog kun je discussieren of het aan elkaar of los moet worden geschreven. Lastig dus. Ik voeg onderstaande tekst toe. Discussie is uiteraard gewenst om tot censensus te komen. --Onderwijsgek 28 mrt 2009 12:06 (CET)Reageren
Overigens zijn van alle varianten al redirects gemaakt, dus gevonden wordt het lemma in ieder geval, welke spelling ook gebruikt wordt 🙂 Gouwenaar 28 mrt 2009 13:52 (CET)Reageren

Spelling volgens het Groene Boekje[brontekst bewerken]

Gekopieerd vanaf Help:Spellinggids:

Het Groene Boekje (ook te raadplegen op internet) is de leidraad voor de spelling. Wordt een woord niet in het Groene Boekje gevonden, dan hanteren we de spelling die in Van Dale staat, daarna eventueel die van andere naslagwerken. Voor buitenlandse aardrijkskundige namen in het Nederlands wordt de website van de Nederlandse Taalunie gebruikt. De richtlijnen voor de spelling van aardrijkskundige namen daar niet genoemd worden, staan vermeld op Wikipedia:Buitenlandse geografische namen.

Uit het Groene Boekje:

regel 2.A
Een lange klinker wordt in een gesloten lettergreep* geschreven met twee tekens, in een open lettergreep met een enkel teken.

Wij proberen uitzonderingen op de hoofdafspraak tot een absoluut minimum te beperken. Evengoed is het niet onmogelijk dat iedereen er bijvoorbeeld van overtuigd is dat een woord op de erratalijst van het Groene Boekje had moeten staan, terwijl dat niet het geval is. Het is de bedoeling dat alle uitzonderingen op de hoofdafspraak in deze paragraaf expliciet worden genoemd.

--Onderwijsgek 28 mrt 2009 12:06 (CET)Reageren

Het lastige is natuurlijk dat deze regel niet altijd consequent wordt c.q. kan worden toegepast bij aardrijkskundige namen. Het is dus Schoonebeek en Roodeschool met dubbel o en geen Schonebeek en Rodeschool. Kortom voor aardrijkskundige namen gelden kennelijk andere principes. Gouwenaar 28 mrt 2009 12:48 (CET)Reageren
Klopt. Maar als je die aardrijkskundige namen weer gaat verbuigen, dan gelden weer de algemeen geldende spellingregels. Is er trouwens een instantie die dit bewaakt en bepaalt in Nederland? Goed dat we dit in het lemma onder een kopje bespreken. --Onderwijsgek 28 mrt 2009 16:35 (CET)Reageren
Voor nadere informatie, zie Verzameling en vaststelling van de spelling van aardrijkskundige namen in Nederland. Hieruit blijkt dat er ooit een rolverdeling is geweest voor wie verantwoordelijk was voor de naamgeving van aardrijkskundige namen in Nederland, maar dat alleen de Topografische Dienst er nog serieus werk van maakt. Enkele conclusies uit dit stuk:

Op het ogenblik is er van de taakverdeling weinig meer te merken en is het alleen de Topografische Dienst die zich nog verantwoordelijk voelt voor het geven van de juiste spelling van de aardrijkskundige namen.

We beschikken nu dus over een gestandaardiseerd bestand aan aardrijkskundige namen, tenminste voor zover die voorkomen op de topografische kaart 1:10 000 of kleiner.

Gouwenaar 28 mrt 2009 17:58 (CET)Reageren