Overleg:Slag bij Borodino

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Jaap K in het onderwerp Cijfers (en letters...)

Cijfers (en letters...)[brontekst bewerken]

Er zitten inconsequenties in dit artikel, die het gevolg zijn van wijzigingen gebaseerd op de Engelse versie van het artikel.

Zo wordt in de tabel en in het hoofdstuk "De Legers" verteld dat er 155.000 Russen deelnamen aan de slag. Bij "resultaten van de slag" zijn het er plots maar 120.000. De vergelijking die gemaakt wordt tussen de 30.000 man militie en de Franse Keizerlijke Garde is overigens onzinnig: die garde bevond zich op het slagveld, de militie bevond zich op 10 km van het het strijdtoneel. (zie de talk-pagina van de Engelse versie) Het equivalent hiervan bij de de slag van Waterloo zou zijn ook de troepen van Grouchy mee te tellen bij de strijdkrachten van Napoleon.

Tussen haakjes, dat de verhoogde cijfers voor de Russische strijdkrachten overgenomen zijn uit de Engelse versie blijkt overduidelijk uit het (in het Nederlands verkeerde) gebruik van komma's (bij "resultaten" staan correcte punten) voor duizendtallen en de spelfout "kossakken".

Het is niet de enige fout, natuurlijk. Hoe serieus kan je een encyclopie-artikel noemen dat met het ongelooflijke "HET Franse Grande Armee was HAAR invasie van Rusland" begint?

De oudere tekst is grammaticaal wat beter, maar een zin als "Bij de Russen liggen de schattingen zo tussen de 38.000 en 45.000." kan toch niet in een encyclopedie?

Hier moet een leraar Nederlands komen. Als ik tijd heb, doe ik er misschien ook eens iets aan. Pan Gerwazy. --Paul Pieniezny 12 mrt 2006 01:48 (CET)Reageren

Bij het controleren van anonieme bewerkingen kwam ik een wijziging van de getallen in dit artikel tegen. Deze wijziging wordt niet met bronnen onderbouwd en de getallen veschillen van getallen op anderstalige Wikipedia's. Hopelijk kan iemand hier wat duidelijkheid scheppen? —Jaap K (overleg) 17 dec 2012 15:12 (CET)Reageren

Mijn "bronnen"[brontekst bewerken]

Voor de verwijdering van de verwijzing naar verschroeide aarde verwijs ik naar de Engelse talkpagina. De Russische terugtrekking en de aanvallen van kozakken op de steeds langere aanvoerslijnen van het Franse leger (600.000 man!) zorgden ervoor dat de Fransen eten, drinken, en kledij bij de Russische burgerbevolking moesten halen. Dat verklaart waarom Napoleon na de terugtrekking uit Moskou niet dezelfde weg wou kiezen, maar de slag bij Malojaroslavets (volgens de Franse Wikipedia nochtans ook al een overwinning van Napoleon...) dwong hem daartoe.

Ook de niet-betrokkenheid van de Moskouse militie is op die Engelse talkpagina gebaseerd, maar ik wijs ook even op de cijfers over het aantal weerbare Russsche soldaten na de slag (bij "Resultaten"): ook daar wordt geen rekening gehouden met die militie.

Ik heb ook de Russische versie bekeken en op die talkpagina is een verwijzing naar Napoleons memoires, waar hij de slag helemaal niet als een overwinning ziet (goed, nu nog de Franse versie vinden). Tussen haakjes, de officiële Franse benaming voor deze is niet de slag bij Borodino (nergens vind je in Frankrijk een monument dat de zege bij Borodino herdenkt), maar "la bataille de Moscou". Tja, dan is het wel erg makkelijk om een overwinning te claimen. Paul Pieniezny --Paul Pieniezny 23 mrt 2006 17:50 (CET)Reageren