Naar inhoud springen

Overleg:Stadsstrand

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door RolandKwee

Het begrip stadsstrand vind ik nogal arbitrair. Het strand bij Zandvoort is geen stadsstrand omdat Zandvoort geen stad is, maar het is wel tamelijk kunstmatig. Dat bij Scheveningen hoort toch eigenlijk bij Den Haag, een stad, van daar met de fiets of tram makkelijk te bereiken, maar wordt blijkbaar niet tot stadsstrand gerekend. Het strand aan de Gaasperplas heeft alle kenmerken genoemd in het artikel, daarom voegde ik het toe aan de lijst, maar heeft niet het hippe imago van Blijburg. Blijburg ligt weer niet midden in de stad, maar op een uitloper van zand. Het strand bij Almere ligt niet midden in de stad, maar heeft dezelfde praktische betekenis als sommige andere stadsstranden, namelijk dat het verkeer naar Zandvoort vermindert.

De tijdelijkheid vind ik interessant, maar ik zie Blijburg niet snel verdwijnen. Volgens de borden is het nu eigendom van de gemeente Amsterdam, en zijn diverse diensten betrokken bij de exploitatie. Het kenmerk van de tijdelijkheid wordt genoemd in Strand, maar niet in dit lemma. RolandKwee 25 jul 2008 01:37 (CEST)Reageren

Na wat googelen (sorry, concurrent van wikipedia :-) kwam ik tot de volgende criteria van echte stadsstranden:

  • niet een echt strand op een bestaande oever (neergekiepte zand [[1]])
  • eventueel zonder water of zand (Paris Plage: palmbomen ... ligstoelen ... Er is hier geen zand, maar dat staat een onvervalst strandgevoel absoluut niet in de weg. [[2]])
  • eventueel zwemmen niet toegestaan (Antwerpen: www.strantwerpen.be)
  • hippe, luxe, kunstmatige of 'stadse' uitstraling, in tegenstelling tot natuur
  • gezonde, culinaire hapjes of gerechten in plaats van snacks als friet of vis (Blijburg)
  • badkleding in stijl: Gucci of Prada, in plaats van sportief als Speedo [[3]]

Als zodanig zou Blijburg niet kwalificeren. Het gaat om een bestaande zandoever, waarop initiatiefnemers een hip paviljoen hebben neergezet. Dat die zandoever nog niet zo oud is klopt, maar in ieder geval ouder dan het initiatief Blijburg. Het water is er ook echt, zwemmen mag, Gucci is niet vereist op normale dagen, dan mag speedo, en zelfs topless. Alleen de friet ontbreekt.

Maar als Blijburg wel kwalificeert, zou het strand aan de Gaasperplas dat ook doen, en zouden genoemde criteria vervallen. Mijn gevoel is dat het bij echte stadsstranden moet gaan om cultuur versus natuur. Om dat neergekiepte zand midden in de stad. En dat veel van de vaak genoemde stadsstranden eigenlijk te veel natuur bevatten, en dan eerder een (echt) strand in de stad dan een (echt) stadsstrand genoemd zouden moeten worden.

Zomaar een paar gedachten. Ik hoop dat anderen bovenstaande willen overwegen en bekritiseren, en eventueel de hoofdtekst van dit lemma willen verbeteren. RolandKwee 25 jul 2008 16:32 (CEST)Reageren