Overleg:Standaardomstandigheden

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Il Padre in het onderwerp Standaarddruk en -temperatuur

de titel moet 1 woord zijn (Engelse ziekte)

Standaardomstandigheden: is dit nu 25 graden celsius of 20 graden celsius? In het artikel staat 25, maar voor gassen dan weer 0 graden celsius? Heeft iemand hier een degelijk bron voor?

Het antwoord is geen van beide. In de theromodynamica wordt de temperatuur niet gestandaardiseerd. Standaardwaarden worden opgegeven voor de "onderhavige temperatuur" Dit kan van alles zijn maar vaak is het wel 25C.

Standaarddruk en -temperatuur[brontekst bewerken]

Zou er in het artikel niet bij moeten gezet worden dat de standaardomstandigheden afhangen van de gebruikte instanties? IUPAC promoot het gebruik van 1 bar (105 Pa en 0 °C (273,15 K). Het NIST gebruikt 1 atm (1,013.105 Pa) en 0 °C. Nog andere instanties gebruiken nog andere waarden. Il Padre 2 jul 2010 12:46 (CEST)Reageren

Dat komt omdat deze instanties zich ten onrechte geroepen voelen iets te moeten standaardiseren, terwijl het begrip standaardomstanidgheiden niets met instanties, clubs of andere regelneven te maken heeft. Het begrip komt gewoon voort uit de wiskunde: De vrije enthalpie voor een ideaal gas bij constante temperatuur hangt logarithmisch af van de druk ΔG= RTln[P2/P1]. Dat betekent dat beide drukken P1 en P2 geen nul mogen zijn. Thermo werkt dus niet bij nul Atm of nul bar of 0 whatever. Daarom moet een van beide drukken to een niet-nul aftelpunt gemaakt worden. Je kunt daarvoor iedere druk kiezen zoalng die maar niet nul is. IUPAC, NIST en nog andere instanties komen daar dus niet aan te pas.

Jcwf 1 nov 2010 20:34 (CET)Reageren

Ik ben het niet helemaal eens met je argumenten. Het begrip standaardomstandigheden komt niet voort uit de wiskunde. Standaardomstandigheden zijn afgesproken waarden voor de druk en temperatuur die het mogelijk maken om resultaten uit verschillende experimenten zonder omrekeningen te kunnen vergelijken. Aangezien de IUPAC de internationale unie is van chemieverenigingen over heel de wereld, worden de afspraken van de IUPAC door de meeste leden geaccepteerd. Dat het niet uitmaakt wélke druk wordt gekozen (zolang hij maar geen nul is), daar heb je gelijk in, maar dat belangrijke wetenschappelijke instanties er niets mee te maken hebben, is een beetje kort door de bocht. Dit artikel verwart trouwens standaardomstandigheden (standard conditions), een afgesproken temperatuur en druk om resultaten van experimenten in uit te drukken, met standaardtoestand (standard state). Dit laatste begrip wordt gebruikt om thermodynamische eigenschappen als Gibbs vrije energie, enz... te tabelleren. Il Padre (overleg) 10 jun 2011 23:02 (CEST)Reageren

Even een vraag over 'onderhavige temperatuur' is dit echt een term of is dit erg formeel taalgebruik? Als het het laatste is, zou het niet beter zijn om te zeggen 'op een gekozen temperatuur' of iets dergelijks? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:1810:410:8e00:9fe:65eb:7d7:7edd (overleg · bijdragen)