Overleg:Xavante

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door LeRoc

Slechts in het begin van de 17 eeuw hadden de Xavante contact met de "bandeirantes" die op zoek waren naar goud in de binnenlanden van de capitania Goyaz. Er bestaat geen grond om te zeggen dat de Xavante tot slavernarij waren gedwongen. Pas in de eerste helft van de 17 eeuw ontstonden de eerste nieuw vreedzame ontmoetingen met de Xavante, dat na de stichting van het pionierstadje Arraial de Sant'Anna (later Vila Boa de Goyaz) werd gesticht in 1726. Pas vanaf 1774 begonnen de "bandeirantes" met de bouw van de zogenaamde "aldeiamentos" een soort gevangenis waar indianen werden samengebracht om hun te bekeren tot de beschaving van de kolonisten. In het aldeiamento Caretão I zijn inderdaad Xavante binnengebracht aan het einde van de 17 eeuw, maar dat zijn er maar weinigen geweest. De rapporten uit die tijd gericht aan de koning van Portugal spreken echter van 2000 Xavante, maar een langdurig onderzoek met ouden tussen 1995-1997, bleek er geen enkele herinnering te bestaan van massale gevangenneming. De weinige Xavante die in het aldeiamento werden gedwongen, werden kort daarop bevrijd door hun stamgenoten, waarna de Xavante zich terugtrokken richting Rio Araguaia. (Referentie Leeuwenberg & Salimon 1999) Omstreeks 1820-1830 waren de Xavante al de Rio Araguaia overgestoken richting oost (Graham 1998). De Xavante hadden een oorlogpact met de Xerente indianen om samen sterker te staan tegen de druk vn de kolonisten, en ze blven samen totdat ze de rivier Araguaia overstoken. Beiden groepen hadden vlotten gemaakt om deze brede rivier over te steken, maar op dat moment zagen beiden groepen rivierdolfijnen midden in de rivier, wat voor de Xerente een voorteken was om niet de rivier over te steken. De Xavante gingen wel door en bleven tot eind van de 19 eeuw tussen de rio Araguaia en de Rio das Mortes.


De Salesianen hebben hun eigen en eigengerijde versie van het contact met de Xavante. Tijdens mijn onderzoek tussen 1995-1997 met de 12 oudsten van het reservaat Pimentel Barbosa, werd bevestigd dat er voor 1946 geen enkel contact had bestaan met de Salesianen, maar dat de Xavante hun aanwezigheid wel had geconstateerd, maar dat de pater en hun kruis duidelijk niet welkom waren, net zoals alle andere blanken. Inderdaad waren er twee pater gedood in de begin jaren dertig. In 1941 was de indigenist Pimentel Barbosa op zoek naar contact met de Xavante, gestimulerd door de regering Vargas. Maar de heer Pimentel Barboa, een stedeling uit Rio de Janeiro, was onervaren en drong zich te snel op richting van de xavante. Met uitzondering van drie overlevers, werd zijn hele ploeg door de Xavante met de knuppel omgebracht. Pas omstreeks 1944 was er weer een afstandelijk contact gemaakt door de ervaren Chico Mireilles, wat uiteindelijk pacifistisch werd in 1946. Pas na 1946 hadden de broeders Vilas Boas ook contact met de Xavante, maar dit waren indigenisten in dienst van de SPI, en waren geen paters, noch Salesianen. (bron: Leeuwenberg & Salimon, 1999)


De foto met de kuarup heeft totaal NIETS te maken met de Xavante, maar komt van de indianen (14 stammen) uit het Xingu reservaat !!

de "race van de morichipalm" is een verkeerde vertaling en uitleg. het is de race van de "buriti-palm" niet de morichi !! Die palm heet de Mauritia flexuosa, voor het eerst beschreven door de wetenschappers van Mauritius van Nassau. heeft dus niets te maken met morichi.

het zijn twee clans die een competitie met elkaar aangaan van liefst 6 km, in 17 jaar werken met de xavante was dit altijd 6 km, gemeten met auto en met GPS.

Commentaar van Gebruiker:200.196.117.65, verplaatst naar OP door EvG en LeRoc 18 jul 2007 00:18 (CEST)Reageren

Ik heb inmiddels geprobeerd de opmerkingen van deze anoniem zo goed mogelijk in het artikel te verwerken. LeRoc 21 aug 2007 20:31 (CEST)Reageren