Naar inhoud springen

Overleg categorie:Stofeigenschap

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 19 jaar geleden door Johan Lont

Sixtus plaatste op mijn overlegpagina het volgende commentaar:

ik zag dat je concentratie en molar/liteit in de nieuwe, door jou gecreëerde Categorie:Stofeigenschap had geplaatst. Ik zou die categorie toch eerder geschikt vinden voor eigenschappen als viscositeit en LD50, die onafhankelijk zijn van de concrete stof die je hebt. Je kunt wel spreken over dé LD50-waarde van aspirine, maar niet over dé concentratie aspirine. Stofeigenschappen lijken mij daarmee eerder een subcategorie van een (nog niet bestaande) categorie "Scheikundige grootheid" of zoiets. Of je zou deze categorie daarnaar kunnen hernoemen. Groet, Sixtus 25 feb 2005 13:16 (CET)Reageren

Ik heb over dat punt zitten twijfelen. Ik heb het uiteindelijk zo gedaan, omdat ik het begrip "Stof" ruim genomen heb: niet alleen zuivere stoffen, maar ook mengsels. En een van de zaken die je kunt meten aan een hoeveelheid stof die je in een potje hebt, is de concentratie. Maar - bedenk ik nu - dan meet je niet zozeer "de concentratie" als wel "de concentratie van component X".

Het enige geval waarin "De concentratie" als een stofeigenschap van een hoeveelheid stof kan worden beschouwd, is als je het hebt over een oplossing van een zuivere stof. Op een fles zwavelzuur kun je een etiket verwachten met "Concentratie : x gram/liter" of zo.

Misschien spreekt er toch meer voor om 'concentratie' (en verwante artikelen) niet in de categorie 'Stofeigenschap' op te nemen. Ik zal ze er nu eerst maar uit halen.

Ik was net artikelen als 'smeltpunt' en 'verdampingswarmte' aan het bekijken, en begon steeds meer te twijfelen of die wel rechtstreeks onder 'stofeigenschap' zouden moeten staan. Misschien is het netter om subcategorieën voor 'thermische eigenschap' of 'thermodynamische stofeigenschap' te maken, die dan onder 'stofeigenschap' èn onder Categorie:thermodynamica kunnen hangen.

En onder Categorie:Materiaalkunde vind je ook nog diverse stofeigenschappen (treksterkte en zo) maar dat is toch echt een aparte groep. Johan Lont 25 feb 2005 13:34 (CET)Reageren